Φώτο: Shutterstock

Θετικό κλίμα στην αγορά ομολόγων

Στην εγχώρια αγορά, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου υποχώρησε στο 1,78% από 1,84% που κυμαινόταν χθες, του 5ετούς ομολόγου στο 1,13% από 1,14% και του 15ετούς στο 1,85% από 1,89%.

Διατηρείται και σήμερα το θετικό κλίμα στη δευτερογενή αγορά ομολόγων με αποτέλεσμα οι αποδόσεις των τίτλων να σημείωσουν περαιτέρω αποκλιμάκωση.

Το γαλλο-γερμανικό σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης ύψους 500 εκατ. ευρώ, παρόλο που δεν αποτελεί σχήμα κοινού δανεισμού, επιδρά θετικά στην ψυχολογία της αγοράς. Σήμερα ο εκπρόσωπος της γερμανίδας καγκελαρίου Αγκ. Μέρκελ Στέφεν Σάιμπερτ, αποσαφήνισε ότι η σχετική συμφωνία δεν αποτελεί σχήμα κοινού δανεισμού ή έκδοσης κοινών ομολόγων. Οι κανονισμοί της Ε.Ε συνεχίζουν να ισχύουν. Άλλωστε, όπως υπογράμμισε, σύμφωνα με το Reuters, για όσες χώρες κάνουν χρήση των πόρων του ταμείου αυτού, θα δεσμεύονται ρητώς για την αποπληρωμή τους.

Στην εγχώρια αγορά, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου υποχώρησε στο 1,78% από 1,84% που κυμαινόταν χθες, του 5ετούς ομολόγου στο 1,13% από 1,14% και του 15ετούς στο 1,85% από 1,89%.

Στο ηλεκτρονικό σύστημα συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ) καταγράφηκαν συναλλαγές 42 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 29 εκατ. αφορούσαν εντολές αγοράς. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 1,85% από 1,89% χθες, έναντι -0,47% του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου, με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 2,32% από 2,35%.

Στην αγορά συναλλάγματος, ανοδικά κινείται το ευρώ μετά τις χθεσινές ανακοινώσεις για τη δημιουργία του κοινού ταμείου, με αποτέλεσμα να τελεί υπό διαπραγμάτευση έναντι του δολαρίου νωρίς το απογεύμα, στο 1,0976 δολ. από το 1,0945 δολ. όπου κινείτο όταν άνοιξε η αγορά.

Η ενδεικτική τιμή για την ισοτιμία ευρώ-δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, διαμορφώθηκε στο 1,0958 δολ..

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

bonds
ΑΓΟΡΕΣ

«Βουτιά» στις αποδόσεις των ομολόγων, στο 1,8% προσγειώνεται το 10ετές

Η πρόταση Γαλλίας και Γερμανίας για τη δημιουργία ενός ειδικού ταμείου ύψους 500 δισ. ευρώ προκαλεί ευφορία στις αγορές ομολόγων, με τα χρεόγραφα της ευρωπαϊκής περιφέρειας να «βλέπουν» τις αποδόσεις τους σε χαμηλά επίπεδα.
ΑΓΟΡΕΣ

Στο 2,15% διαμορφώθηκε η απόδοση του ελληνικού 10ετές ομολόγου

Επιφυλακτικοί οι επενδυτές λόγω της αύξησης των κρουσμάτων σε Γερμανία και Κορέα, με την αγορά ελληνικών ομολόγων να κινείται σε σταθεροποιητικούς ρυθμούς με συγκρατημένη υποχώρηση των αποδόσεων.
ΑΓΟΡΕΣ

Δεν άγγιξε τα ελληνικά ομόλογα η αναμενόμενη υποβάθμιση από την Moody's

Οι επενδυτές «γυρίζουν την πλάτη» στους οίκους αξιολόγησης, από θέση ασφάλειας, γνωρίζοντας ότι η Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα θα συνεχίσει να αγοράζει τα ομόλογα ανεξάρτητα απο την πιστοληπτική τους διαβάθμιση.