ΓΔ: 2137.35 3.50% Τζίρος: 275.62 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 16:23:42
Φωτο: Shutterstock

Πιέσεις σε Ευρώπη, αμερικανικά futures υπό την «απειλή» του κορονοϊού 

Οι δυσοίωνες εκτιμήσεις των ειδικών για πιθανή «επιστροφή» της πανδημίας μετά το καλοκαίρι δημιουργεί αρνητικό κλίμα στις διεθνείς αγορές, ενώ οι επενδυτές αναμένουν και τα στοιχεία για μεταποίηση και υπηρεσίες στην ευρωζώνη.

Πτωτική πορεία για τις διεθνείς αγορές, με τους επενδυτές να στρέφουν την προσοχή τους τόσο στις επικείμενες ανακοινώσεις για την πορεία PMI μεταποίησης και υπηρεσιών στην ευρωζώνη όσο και στα νέα στοιχεία αναφορικά με το κορονοϊό.

Πτώση 0,9% για τον πανευρωπαϊκό δείκτη Euro Stoxx 600, με τον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας να εμφανίζει τις μεγαλύτερες απώλειες, οι οποίες φθάνουν στο 1,7%, ενώ όλοι οι κλαδικοί δείκτες κινούνται πτωτικά. Στο -1,03% διαμορφώνεται ο DAX 30, ενώ 0,65% χαμηλότερα κινείται ο FTSE 100.

Σε ό,τι αφορά τα στοιχεία για τον ΡΜΙ, οι αναλυτές έχουν εκτιμήσει ότι θα κινηθεί θετικά, ανακάμπτοντας από τα ιστορικά χαμηλά του Απριλίου. Σύμφωνα με τη μέση εκτίμηση ο PMI μεταποίησης για την ευρωζώνη θα φθάσει στις 38 μονάδες από 33,4 που ήταν τον Απρίλιο, ενώ για τον τομέα των υπηρεσιών στις 25 μονάδες από μόλις 12 που ήταν πριν από ένα μήνα. 

Ανησυχία, όμως, δημιουργούν στους επενδυτές οι νέες εκτιμήσεις των επιδημιολόγων οι οποίοι υποστηρίζουν ότι θα υπάρξει και νέο κύμα της πανδημίας το φθινόπωρο και μαζί με αυτό επιβολή εκ νέου μέτρων περιορισμού. Στην παραπάνω δυσοίωνη πρόβλεψη προχώρησαν ο διευθυντής του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων (CDC) των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Ρέντφιλντ και η διευθύντρια του αντίστοιχου Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), Αντρέα Άμον,  σε συνεντεύξεις τους στις βρετανικές εφημερίδες «Financial Times» και «Guardian», αντίστοιχα.

Επιπρόσθετα τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο, όπως αναφέρει το Πανεπιστήμιο John Hopkins, ξεπέρασαν τα πέντε εκατ., με 328.172 θανάτους, ενώ όλα δείχνουν ότι η πανδημία δεν έχει σε καμία περίπτωση τελειώσει. 

Με αυτά τα δεδομένα είναι φυσικό πορεία αποδυνάμωσης να ακολουθούν και τα futures της Wall Street με τους τρεις βασικούς δείκτες να υποχωρούν άνω του 0,6%. 

Διαχειρίσιμες οι απώλειες στις ασιατικές αγορές, με τον Nikkei να υποχωρεί 0,21% και τον κινεζικό Shanghai Composite να αποδυνωμένεται 0,55%. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Χρηματιστηριακή αγορά ανάλυση
ΑΓΟΡΕΣ

Άλμα στο ΧΑ με ώθηση από MSCI και διεθνές κλίμα, στο επίκεντρο οι τράπεζες

Ισχυρή άνοδο 3,45% καταγράφει το ΧΑ με τον ΓΔ να διαμορφώνεται στις 2.136,75 μονάδες, και τις τράπεζες στο προσκήνιο υπεραποδίδοντας έναντι των ευρωπαϊκών αγορών. Ώθηση από την αναβάθμιση της MSCI και το θετικό διεθνές κλίμα.
Χρηματιστήριο και μετοχές
ΑΓΟΡΕΣ

ΧΑ πριν το άνοιγμα: Ράλι στις αγορές με φόντο το τέλος του πολέμου στο Ιράν

Ισχυρή ανοδική αντίδραση στις αγορές και πτώση των τιμών πετρελαίου φέρνουν οι προσδοκίες για λήξη του πολέμου στο Ιράν. Στο επίκεντρο και η αναβάθμιση στις ανεπτυγμένες αγορές για το ΧΑ από την MSCI.
Αγορές Χρηματιστηρίου
ΑΓΟΡΕΣ

Ισχυρή ανοδική αντίδραση στο Χρηματιστήριο με οδηγό τις τραπεζικές μετοχές

Ισχυρή άνοδο καταγράφει το ΧΑ που ενισχύεται κατά 1,82% στις 2.043,41 μονάδες υπεραποδίδοντας των ευρωπαϊκών αγορών, καθώς ενισχύονται οι ελπίδες για αποκλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή.
Χρηματιστηριακή κατάρρευση γράφημα
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Πτώση στο άνοιγμα λόγω Μέσης Ανατολής

Οι ευρωπαϊκές μετοχές υποχώρησαν στην έναρξη των συναλλαγών, με τον STOXX 600 να καταγράφει απώλειες 0,2%, καθώς οι αγορές ανησυχούν για τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή και τις επιπτώσεις του στην παγκόσμια ανάπτυξη. Οι μετοχές ΜΜΕ υποχώρησαν 1,4%.