Φώτο: Shutterstock

Η κόντρα ΗΠΑ - Κίνας «ρίχνει» Ευρώπη και αμερικανικά futures

Νέο πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας τόσο σε οικονομικά όσο και σε πολιτικά θέματα, οδηγεί χαμηλότερα τις ευρωπαϊκές αγορές, με την προσοχή να παραμένει και στις εξελίξεις για θεραπεία του κορονοϊού. 

Η νέα κόντρα μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας τόσο για το ζήτημα του κορονοϊού όσο και για θέματα που αφορούν νέες παρεμβάσεις του Πεκίνου στο Χονγκ Κονγκ, αλλά και αμερικανικούς περιοριστικούς όρους για τις κινεζικές εταιρείες, αποτελεί τη βασική αιτία για την υποχώρηση των ευρωπαϊκών αγορών. 

Πτώση 1,2% για τον πανευρωπαϊκό δείκτη Euro Stoxx 600, με τον κλάδο πρώτων υλών να αποδυναμώνεται 2,7%, εμφανίζοντας τις υψηλότερες απώλειες απ' όλους τους κλαδικούς δείκτες. Στο -1,5% ο DAX 30, ενώ 1,86% χαμηλότερα κινείται ο FTSE 100.

Από τη μία πλευρά το Κογκρέσο ψήφισε νομοσχέδιο βάσει του οποίου τίθενται περιορισμοί στην εισαγωγή κινεζικών εταιρειών στη Wall Street, ενώ παράλληλα ο Ντ. Τραμπ συνεχίζει να κατηγορεί την Κίνα για «ηθελημένη παραπλάνηση» στο ζήτημα της πανδημίας. Ταυτόχρονα το Πεκίνο ετοιμάζεται να λάβει νέα περιοριστικά μέτρα στο Χονγκ Κονγκ, γεγονός που δημιουργεί άλλη μία πηγή έντασης με τις ΗΠΑ, οι οποίες κατηγορούν την Κίνα για «απολυταρχική» συμπεριφορά. 

Και όλα τα παραπάνω καταφθάνουν σε μία στιγμή που το Πεκίνο από τη μία τονίζει ότι θα τηρήσει την εμπορική του συμφωνία με τις ΗΠΑ αλλά παράλληλα αποφασίζει να μην ανακοινώσει στόχο για την ανάπτυξη της οικονομίας φέτος, κάτι που δεν έχει πράξει τα τελευταία 30 χρόνια. Πρόκειται για μία ακόμη απόδειξη πόσο ισχυρή είναι η επίπτωση της πανδημίας στη δεύτερη ισχυρότερη οικονομία της υφηλίου. 

Φυσικά οι εξελίξεις στο θέμα της αναζήτησης εμβολίου κατά του κορονοϊού συνεχίζουν να απασχολούν τους επενδυτές με την AstraZeneca να λαμβάνει 1,2 δισ. δολάρια από τις ΗΠΑ ώστε να εξασφαλίσουν επάρκεια σε εμβόλια που μπορεί να παράγει η εταιρεία. 

Σημαντικές είναι οι πιέσεις που ασκούνται και στα futures της Wall Street, με τους τρεις βασικούς δείκτες να υποχωρούν από 0,8% έως 0,9%. 

Σε κλοιό πιέσεων οι ασιατικές αγορές, με το χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ να υποχωρεί 5,7%. Πτώση 0,8% για τον Nikkei, ενώ 1,9% χαμηλότερα κινήθηκε ο Shanghai Composite. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ