Φωτο: Shutterstock

«Καταιγίδα» ομολογιακών εκδόσεων στον ευρωπαϊκό Νότο 

Ιταλία και Ισπανία προχωρούν σε αύξηση του δανεισμού τους, καθώς αποκλιμακώνονται οι αποδόσεις και η ΕΚΤ στηρίζει τις εκδόσεις ομολόγων. 

Η κατακόρυφη αύξηση των δαπανών λόγω των μέτρων στήριξης έναντι της πανδημίας σε συνδυασμό με τη χαλάρωση των δημοσιονομικών κανόνων της ευρωζώνης αλλά και την πανταχού παρούσα ΕΚΤ, οδηγεί τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου σε αύξηση των ομολογιακών εκδόσεων.

Ήδη η Ισπανία ανακοίνωσε ότι θα αυξήσει τον δανεισμό της για το 2020 στα 130 δισ. ευρώ, δηλαδή ποσό τετραπλάσιο σε σύγκριση με τον στόχο που είχε ανακοινώσει τον Ιανουάριο, ενώ ανάλογες κινήσεις πραγματοποιεί και η Ιταλία. 

Το ιταλικό δημόσιο προχώρησε σε μία έκδοση-ρεκόρ 5ετών ομολόγων, συγκεντρώνοντας το ποσό των 22,3 δισ. ευρώ, με το σύνολο των κεφαλαίων να κατευθύνονται στην κάλυψη των έκτακτων μέτρων για τον κορονοϊό. 

Την ίδια ώρα η Ελλάδα φαίνεται να προτιμά την έξοδο στις αγορές από το να στραφεί στα φθηνά δάνεια του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης, εκμεταλλευόμενη και τη σημαντική πτώση στις αποδόσεις των ομολόγων, με αυτή του 10ετούς να διαμορφώνεται σήμερα στο 1,730%. Ακόμη καλύτερη είναι η εικόνα για τις αποδόσεις 10ετών ιταλικών και ισπανικών ομολόγων, οι οποίες διαμορφώνονται στο 1,626% και 0,714% αντίστοιχα. 

Ιταλία και Ισπανία είναι μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών που έχουν δεχθεί το μεγαλύτερο πλήγμα από την κρίση του κορονοϊού τόσο σε κοινωνικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο. Οι οικονομίες τους υποφέρουν από την ύφεση λόγω του παρατεταμένου lockdown, ενώ αρκετοί οικονομολόγοι τονίζουν ότι είναι καλύτερα να αυξήσουν τις δαπάνες τους ώστε η ούτως ή άλλων αναμενόμενη δημοσιονομική κρίση που θα έρθει να είναι πιο ήπια.

Βασικός παράγοντας στήριξης, όσο το ταμείο που πρότειναν πρόσφατα Άγγελα Μέρκελ και Εμμανουέλ Μακρόν παραμένει στα χαρτιά, είναι φυσικά η ΕΚΤ και οι αγορές ομολόγων που πραγματοποιεί κυρίως μέσω του νέου προγράμματος κατά της πανδημίας PEPP.

Παράλληλα, όπως ακριβώς και η Ελλάδα, τόσο η Ιταλία όσο και η Ισπανία έχουν ανακοινώσει ότι θα χρησιμοποιήσουν το ευρωπαϊκό πρόγραμμα στήριξης της απασχόλησης SURE, αλλά παραμένουν διστακτικές στη χρήση των δανείων του ESM. Η Ισπανία έχει ανακοινώσει ότι δεν προτίθεται να το πράξει, ενώ η Ιταλία φαίνεται να εξετάζει προσεκτικά την όλη υπόθεση. 
 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Μεγάλη επιτυχία στην έκδοση του 10ετούς, έπεσε στο 1,55% το επιτόκιο 

Οι προσφορές ανήλθαν σε 15,75 δισ. ευρώ, καθώς η έκδοση έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από τους επενδυτές, μετά και την πρόσφατη απόφαση της ΕΚΤ για αύξηση κατά 600 δισ. ευρώ του προγράμματος αγοράς ομολόγων.
bonds_corp
ΑΓΟΡΕΣ

Ανάρπαστο το νέο 10ετές, «πυρετός» για κρατικούς τίτλους στην ευρωζώνη

Η μεγάλη ζήτηση από τους επενδυτές αναμένεται να συμπιέσει κοντά στο 1,50% το επιτόκιο δανεισμού του Δημοσίου. Ρεκόρ προσφορών και για το 10ετές της Ιρλανδίας, ενώ 78 δισ. «μάζεψε» το 20ετές της Ισπανίας.
ΑΓΟΡΕΣ

Γιατί το Χρηματιστήριο δεν ακολουθεί τα ρεκόρ των ελληνικών ομολόγων

Στάσιμος φέτος ο Γ. Δείκτης με «βαρίδι» τις τράπεζες (-9%), παρά την εντυπωσιακή μείωση απόδοσης των ομολόγων κατά 36%. Τα blue chips δεν είναι πια φθηνά, ενώ οι επενδυτές περιμένουν δείγματα γραφής από τις τράπεζες.
ΑΓΟΡΕΣ

Κόβει την φόρα του Χρηματιστηρίου το «βαρίδι» των τραπεζικών μετοχών

Με οριακή άνοδο έκλεισε ο Γενικός Δείκτης. Τα καλά νέα για το ομόλογο της Alpha και το ιστορικό χαμηλό στα 5ετή ομόλογα «εξουδετερώθηκαν» από την επιφυλακτική έκθεση της Goldman Sachs για τις τράπεζες.