Φώτο: ΑΠΕ

«Ράλι» ανόδου στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια μετά τις ανακοινώσεις της Κομισιόν

Ο δείκτης των μετοχών στην ευρωζώνη ανήλθε σε ενδοσυνεδριακό υψηλό, με άλμα 1,3%, ενώ ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 σημείωσε άνοδο 0,7%. Ισχυρά κέρδη και στο χρηματιστήριο Αθηνών.

Άλμα κατέγραψαν οι μετοχές στην ευρωζώνη σήμερα ύστερα από τις αναφορές ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλει να κινητοποιήσει 750 δισεκ. ευρώ -ποσό μεγαλύτερο του αναμενόμενου- για την οικονομική ανάκαμψη από την πανδημία.

Ο δείκτης των μετοχών στην ευρωζώνη ανήλθε σε ενδοσυνεδριακό υψηλό, με άλμα 1,3%, ενώ ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 σημείωσε άνοδο 0,7%.

Ο γερμανικός DAX ενισχύθηκε κατά 1,33% στις 11,747 μονάδες, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 κατέγραψε ισχυρά κέρδη και κινήθηκε ανοδικά κατά 1,79%. Άνοδος 1,26% και για τον βρετανικό FTSE 100.

Στην Ελλάδα, οι επενδυτές υποδέχθηκαν με μεγάλη αισιοδοξία τις προτάσεις της Κομισιόν, αφού όπως παραδέχθηκαν και Έλληνες αξιωματούχοι καλύπτονται οι ελληνικές αξιώσεις. Ο Γενικός Δείκτης Τιμών ενισχύθηκε κατά 3,91% και έκλεισε στις 660,30 μονάδες, ενώ σε υψηλά επίπεδα βρέθηκε ο τζίρος που ξεπέρασε τα 125 εκατ. ευρώ.

Τα χρηματιστήρια σε Ισπανία και Ιταλία έκαναν «ράλι» 2,4% και 1,4% αντίστοιχα, αφού υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ΕΕ δήλωσε ότι η Κομισιόν θα προτείνει οι δύο χώρες να λάβουν τη μερίδα του λέοντος από το νέο ταμείο ανάκαμψης που προσφέρει ένα μείγμα επιχορηγήσεων και δανείων.

Οι τράπεζες στην ευρωζώνης κατέγραψαν άλμα 5,5%, με την ισπανική Banco de Sabadell και τις γαλλικές BNP Paribas και Societe Generale να εκτοξεύονται με άνοδο περίπου 9%. Ο ιταλικός τραπεζικός δείκτης ενισχύθηκε κατά περίπου 9%.

«Το μέγεθος της αντίδρασης της αγοράς είναι σχετικά μέτριο εάν το συγκρίνει κανείς με το ίδιο το σχέδιο, αλλά αυτό οφείλεται στο ότι υπήρχαν ήδη κάποιες προσδοκίες στην αγορά», δήλωσε υψηλόβαθμο στέλεχος της Rabobank.

«Πραγματικά πρέπει να το δούμε ως μια αντίδραση στο ότι το μέγεθος του προγράμματος είναι μεγαλύτερο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν αποθαρρύνεται από τις αντιδράσεις που είναι εμφανείς σε κάποια κράτη-μέλη».

Οι ελπίδες για μια συντονισμένη δημοσιονομική απάντηση στην κρίση του κορονοϊού ενισχύθηκαν από τότε που η Γαλλία και η Γερμανία παρουσίασαν τις προτάσεις τους για ταμείο ανάκαμψης ύψους 500 δισεκ. ευρώ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ