Φωτο: Shutterstock

Κέρδη σε Ευρώπη, σταθεροποίηση σε αμερικανικά futures

Το «πακέτο» της Κομισιόν, αλλά και οι εξελίξεις στο Χονγκ Κονγκ, που δημιουργούν νέα ένταση μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας στο επίκεντρο της προσοχής των επενδυτών.

Ανοδική πορεία συνεχίζουν να ακολουθούν οι ευρωπαϊκές αγορές, στον απόηχο των χθεσινών ανακοινώσεων της Κομισιόν, αλλά και με το βλέμμα στη νέα ένταση μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας λόγω του Χονγκ Κονγκ. 

Κέρδη 1,08% για τον πανευρωπαϊκό δείκτη Euro Stoxx 600, με σταθερό «βοηθό» τον κλάδο ταξιδιών και αναψυχής, ο οποίος ενισχύεται κοντά στο 2%. Στο 0,56% τα κέρδη για τον DAX 30, με τον CAC 40 να ενισχύεται 1,1% και τον FTSE 100 να κινείται 1,04% υψηλότερα. 

Στη χθεσινή της ανακοίνωση η Κομισιόν προτείνει στους ηγέτες της ΕΕ ένα έκτακτο πακέτο ύψους 750 δισ., εκ του οποίου τα 500 δισ. θα αφορούν απευθείας χορηγήσεις στα κράτη-μέλη, βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων και τα 250 δισ. δάνεια. Φυσικά το εν λόγω πακέτο θα πρέπει να εγκριθεί στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής (έχει προγραμματιστεί για τις 18 και 19 Ιουνίου) και κατόπιν από τα Κοινοβούλια ορισμένων χωρών πριν τεθεί σε ισχύ, κάτι που δεν αναμένεται να  έχει ολοκληρωθεί πριν από τα τέλη Οκτωβρίου. 

Την ίδια ώρα, πάντως, οι ειδήσεις από την πραγματική οικονομία δεν είναι και τόσο αισιόδοξες, με το ινστιτούτο Ifo να εκτιμά ότι η γερμανική οικονομία μπορεί να συρρικνωθεί κατά 6,6% φέτος, λόγω της πανδημίας, ενώ για το β' τρίμηνο δεν αποκλείει η συρρίκνωση να φθάσει ακόμη και στο 12,4%!

Αρνητική επίδραση στην επενδυτική διάθεση έχει και η ψήφιση νέου νόμου από το κινεζικό Εθνικό Συμβούλιο, ο οποίος ουσιαστικά αίρει την αυτονομία του Χονγκ Κονγκ, ενός από τα σημαντικότερα χρηματοοικονομικά κέντρα της υφηλίου και δημιουργεί νέα ένταση στις σχέσεις Πεκίνου και Ουάσιγκτον. 

Η προσοχή των επενδυτών έχει στραφεί και στην ανακοίνωση των στοιχείων για τις εβδομαδιαίες αιτήσεις λήψης επιδόματος ανεργίας στις ΗΠΑ, με εκτίμηση ότι παραμένουν σε υψηλό επίπεδο αλλά έχει επέλθει σαφή αποκλιμάκωση σε σύγκριση με αυτό στο οποίο είχαν φθάσει κατά τη διάρκεια του Απριλίου. Οι αναλυτές προβλέπουν ότι οι αιτήσεις έχουν αυξηθεί κατά 2,1 εκατ. 

Μεικτές τάσεις επικρατούν στα futures της Wall Street, με τον Dow Jones να ενισχύεται 0,68%, τον S&P 500 κατά 0,28%, ενώ πτώση 0,29% σημειώνει ο Nasdaq.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ