Φώτο: Shutterstock

Πιέσεις σε Ευρώπη, αμερικανικά futures, εν αναμονή διαγγέλματος Τραμπ 

Εν αναμονή των ανακοινώσεων Τραμπ για την Κίνα, με αφορμή νομοσχέδιο του Πεκίνου που αίρει την ανεξαρτησία του Χονγκ Κονγκ, οι επενδυτές. Μεγάλες πιέσεις για τις μετοχές αυτοκινητοβιομηχανιών. 

Σταθερά σε πτωτική πορεία κινούνται οι ευρωπαϊκές αγορές, καθώς οι επενδυτές αναμένουν το διάγγελμα του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, αναφορικά με την αντίδραση των ΗΠΑ στην κατ' ουσία άρση της αυτονομίας του Χονγκ Κονγκ από την Κίνα. 

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Euro Stoxx 600 υποχωρεί 1,2%, με τον κλάδο των αυτοκινήτων να εμφανίζει τις μεγαλύτερες απώλειες καθώς αποδυναμώνεται άνω του 2,5%, ενώ όλοι οι κλαδικοί δείκτες βρίσκονται σε αρνητική πορεία. Στο -0,84% η πτώση για τον DAX 30, με τον FTSE 100 να εμφανίζει απώλειες 0,94%, ενώ 0,34% χαμηλότερα κινείται ο CAC 40.

Βάσει όλων των ενδείξεων ο Τραμπ θα ανακοινώσει ότι αίρεται το ειδικό καθεστώς στις οικονομικές σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Χονγκ Κονγκ, γεγονός το οποίο θα πλήξει όχι μόνο το status της πόλης αλλά και αρκετές αμερικανικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε αυτήν, με δεδομένο ότι το Χονγκ Κονγκ είναι ένα από τα σημαντικότερα χρηματοοικονομικά κέντρα της Ασίας. 

Παράλληλα σημαντικές πιέσεις δέχονται και αρκετές μετοχές κορυφαίων ευρωπαϊκών ομίλων, με αυτήν της Renault να υποχωρεί 5,8%, μετά την ανακοίνωση σχεδίου αναδιάρθρωσης στο οποίο περιλαμβάνεται και η περικοπή 15.000 θέσεων εργασίας σε παγκόσμιο επίπεδο. Πτώση 7,6% για τον τίτλο της Rolls-Royce μετά την υποβάθμιση σε επίπεδο «junk» από τη Standard & Poor's, ενώ 6% χαμηλότερα κινείται η μετοχή της TUI, μετά, όμως, από ένα σημαντικό ράλι που είχε σημειώσει κατά τη διάρκεια των προηγούμενων συνεδριάσεων. 

«Μεικτές» τάσεις για τα futures της Wall Street, καθώς οι Dow Jones και S&P 500 υποχωρούν 0,38% και 0,21% αντίστοιχα, ενώ ο Nasdaq ενισχύεται 0,12%.
 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Πτώση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια φέρνει η αύξηση των κρουσμάτων παγκοσμίως

Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο ξεπέρασαν τα 30 εκατ., ενώ χθες ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας χαρακτήρισε το επίπεδο μετάδοσης της Covid-19 στην Ευρώπη «ανησυχητικό».