Φώτο: Shutterstock

Τραπεζικό ράλι στην Ευρώπη στον απόηχο της ΕΚΤ 

Κέρδη που ξεπερνούν το 3% για τις τράπεζες στηρίζουν την ισχυρή άνοδο στις ευρωπαϊκές αγορές, εν αναμονή και των στοιχείων για την ανεργία στις ΗΠΑ τον Μάιο. 

Ισχυρά κέρδη σημειώνουν οι ευρωπαϊκές αγορές, τον απόηχο του νέου πακέτου στήριξης που ανακοίνωσε η ΕΚΤ και εν αναμονή των στοιχείων για την ανεργία στις ΗΠΑ τον Μάιο. 

Στο +1,2% ο πανευρωπαϊκός δείκτης Euro Stoxx 600, με τη στήριξη να προέρχεται από τον τραπεζικό κλάδο, ο ο οποίος ενισχύεται κατά 3%. Σε θετική πορεία κινούνται και οι μετοχές ασφαλειών, αυτοκινητοβιομηχανιών αλλά και εταιρειών διοργάνωσης ταξιδίων, με την άνοδο να ξεπερνά το 2%. 

Ισχυρά ανοδικά κινείται η γερμανική αγορά, με τον DAX 30 να ενισχύεται 2,29%. Στο +1,29% τα κέρδη για τον FTSE 100, με τον CAC 40 να κινείται 2,28% υψηλότερα. Ανάλογα θετικό το κλίμα και στις αγορές της ευρωπαϊκής περιφέρειας με τον FTSE MIB να ενισχύεται 2,17% και τον IBEX 35 κατά 2,79%. 

Η ΕΚΤ ανακοίνωσε, χθες, αύξηση του ειδικού προγράμματος κατά της πανδημίας PEPP κατά 600 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα το συνολικό του ύψος να φθάνει στα 1,35 δισ., ενώ το πρόγραμμα αυτό παρατάθηκε έως και τον Ιούνιο του 2021, από τον Δεκέμβριο του 2020 που ήταν η αρχική ημερομηνία «λήξης».Βέβαια οι εκτιμήσεις της ΕΚΤ για την πορεία της ευρωζώνης δεν ήταν διόλου ευχάριστες, καθώς στο βασικό της σενάριο εκτιμά ότι η ύφεση θα φθάσει στο 8,7% το 2020, με την ανάκαμψη να είναι αργή και επώδυνη κατά τη διάρκεια της επόμενης 2ετίας. 

Την ίδια ώρα οι επενδυτές αναμένουν και τα στοιχεία για την ανεργία στις ΗΠΑ, με τους αναλυτές να προβλέπουν ότι για τον Μάιο έχει φθάσει στο 20%, ποσοστό πρωτόγνωρο για περίοδο ειρήνης.

Όμως η παραπάνω προοπτική δεν φαίνεται, προς το παρόν, να τρομάζει τους συμμετέχοντες στις αγορές, με τα futures της Wall Street να κινούνται ισχυρά ανοδικά, με τα κέρδη των τριών βασικών δεικτών να κυμαίνονται από 0,7% έως και 1,4%. 

Ανοδική πορεία ακολούθησαν και οι ασιατικές αγορές, με τον Nikkei να ενισχύεται 0,74%, τον Hang Seng να εμφανίζει κέρδη 1,85% και τον Shanghai Composite να φθάνει στο +0,40%. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ