Φωτο: Shutterstock

Κέρδη σε Ευρώπη, αμερικανικά futures εν αναμονή της ανεργίας των ΗΠΑ

Ανοδική πορεία για τις ευρωπαϊκές αγορές στον απόηχο της αύξησης του έκτακτου προγράμματος στήριξης PEPP από την ΕΚΤ στα 1,35 τρισ. ευρώ. 

Σταθερά σε ανοδική πορεία κινούνται οι ευρωπαϊκές αγορές, αν και έχουν περιορίσει τα πρωινά τους κέρδη, μετά τις θετικές ανακοινώσεις από την ΕΚΤ και εν αναμονή των στοιχείων για την πορεία της ανεργίας στις ΗΠΑ τον Μάιο. 

Κέρδη 1% για τον πανευρωπαϊκό δείκτη Euro Stoxx 600, με τον τραπεζικό κλάδο να παραμένει σταθερός πυλώνας στήριξης. Στο 1,5% η άνοδος για τον DAX 30, με τον FTSE 100 να ενισχύεται 1,13% και τον CAC 40 να κινείται 1,7% υψηλότερα. Θετική η εικόνα και για τα χρηματιστήρια Ιταλίας και Ισπανίας, με τους FTSE MIB και IBEX 35 να εμφανίζουν κέρδη 1,5% και 2,2% αντίστοιχα. 

Παρά το γεγονός ότι η εκτίμηση της ΕΚΤ για ύφεση στην ευρωζώνη 8,7% το 2020 δεν ήταν ιδιαίτερα ευχάριστη είδηση, η αύξηση του έκτακτου προγράμματος αγοράς ομολόγων PEPP στα 1,35 τρισ. ευρώ, φαίνεται ότι ικανοποίησε ιδιαίτερα τους επενδυτές, καθώς βλέπουν ότι η τράπεζα, για μία ακόμη φορά, αποδεικνύει πως θα πράξει «ό,τι χρειαστεί» για να στηρίξει τη ζώνη του ευρώ. 

Την ίδια ώρα, όμως, υπάρχει και ένας σχετικός διχασμός καθώς αναμένεται η ανακοίνωση των στοιχείων για την ανεργία στις ΗΠΑ τον Μάιο, με τους αναλυτές να έχουν εκτιμήσει ότι ενισχύθηκε στο 20%, ποσοστό πρωτόγνωρο για τη μεγαλύτερη οικονομία της υφηλίου και σαφώς αποκλειστική συνέπεια του lockdown λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. 

Παρά ταύτα, όμως, τα futures της Wall Street κινούνται ανοδικά, με τον Dow Jones να ενισχύεται 1,22%, τον S&P 500 στο +0,78% και τον Nasdaq στο +0,35%. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Πτώση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια φέρνει η αύξηση των κρουσμάτων παγκοσμίως

Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο ξεπέρασαν τα 30 εκατ., ενώ χθες ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας χαρακτήρισε το επίπεδο μετάδοσης της Covid-19 στην Ευρώπη «ανησυχητικό».