bonds_corp
Πηγή: Shutterstock

Ανάρπαστο το νέο 10ετές, «πυρετός» για κρατικούς τίτλους στην ευρωζώνη

Η μεγάλη ζήτηση από τους επενδυτές αναμένεται να συμπιέσει κοντά στο 1,50% το επιτόκιο δανεισμού του Δημοσίου. Ρεκόρ προσφορών και για το 10ετές της Ιρλανδίας, ενώ 78 δισ. «μάζεψε» το 20ετές της Ισπανίας.

Πάνω από 13 δισ. ευρώ είχαν προσφερθεί από επενδυτές για το νέο 10ετές ομόλογο γύρω στις 13.00 και όλα δείχνουν ότι η έντονη ζήτηση θα συμπιέσει το επιτόκιο κοντά στο 1,50%. Την ίδια ώρα, επενδυτικός «πυρετός» επικρατεί και σε άλλες εκδόσεις ομολόγων περιφερειακών οικονομιών της ευρωζώνης, όπως η Ιρλανδία και η Ισπανία, κάτι που αποδίδεται στην επίδραση του τεράστιου προγράμματος αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ, το οποία αυξήθηκε σε 1,35 τρισ. ευρώ.

Το ελληνικό 10ετές φαίνεται ότι τυγχάνει αρκετά θερμής υποδοχής από τους επενδυτές και η τιμολόγησή του θα γίνει αρκετά χαμηλότερα από την αρχική καθοδήγηση των αναδόχων για επιτόκιο 165 - 170 μονάδων βάσης. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, το επιτόκιο θα είναι κοντά στο 1,50%, δηλαδή σε μικρή απόσταση από την απόδοση του 10ετούς σήμερα στη δευτερογενή αγορά, που είναι 1,41%.

Παρουσιάζοντας τα πλεονεκτήματα της νέας ελληνικής έκδοσης σε πελάτες της, η Goldman Sachs, που έχει τεθεί επικεφαλής του σχήματος των αναδόχων τραπεζών, υπογράμμισε νωρίτερα ότι η απόδοση των ελληνικών 10ετών έχει πέσει από περίπου 4% σε 1,40%, χάρη στην ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ, ενώ η Ελλάδα έχει αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την πανδημία και θα είναι από τις πλέον ευνοούμενες χώρες από το νέο Ταμείο Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Την ίδια στιγμή, τα ομόλογα της περιφέρειας της ευρωζώνης γίνονται στόχος τεράστιων επενδυτικών κεφαλαίων, καθώς ευνοούνται από το πρόγραμμα της ΕΚΤ. Όπως αναφέρει το Reuters, σήμερα οι προσφορές για το νέο 10ετές ομόλογο της Ιρλανδίας πλησίασαν τα 70 δισ. ευρώ, σπάζοντας κάθε προηγούμενο ρεκόρ. Εξίσου μεγάλες, στα 78 δισ. ευρώ, ήταν και οι προσφορές για το νέο 20ετές ομόλογο της Ισπανίας. Η Ιταλία, εξάλλου, προχώρησε σε έκδοση ομολόγου που απευθύνεται αποκλειστικά σε επενδυτές της λιανικής.

Αναλυτής της Rabobank τονίζει ότι έχει νόημα το timing αυτών των εκδόσεων, που γίνονται αμέσως μετά την αύξηση του προγράμματος αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ, η οποία ήταν απροσδόκητα γενναιόδωρη. Η λίμνη της ρευστότητας που είναι διαθέσιμη για αυτές τις νέες εκδόσεις έχει αυξηθεί σημαντικά, όπως επισημαίνει ο ίδιος αναλυτής.

 

 

Νωρίτερα, το Business Daily ανέφερε:

Τακτική που δίνει προτεραιότητα στη μείωση του επιτοκίου δανεισμού και όχι στην αύξηση του ποσού που θα αντλήσει το Δημόσιο ακολουθούν ο ΟΔΔΗΧ και οι ανάδοχοι τράπεζες του νέου 10ετούς ομολόγου, για το οποίο έχει ανοίξει το βιβλίο προσφορών, με την προοπτική να ολοκληρωθεί η έκδοση το απόγευμα.

Την ώρα που η απόδοση του 10ετούς ομολόγου ενισχύεται ελαφρώς σήμερα στη δευτερογενή αγορά, ξεπερνώντας ελαφρώς το 1,40%, οι ανάδοχοι τράπεζες (BNP Paribas, BofA, Deutsche Bank, Goldman Sachs, HSBC, JPMorgan) έδωσαν καθοδήγηση (guidance) στους επενδυτές για επιτόκιο ίσο με 170 - 175 μονάδες βάσης πάνω από το mid-term swap (που σήμερα είναι οριακά αρνητικό), δηλαδή για μια διαμόρφωση του επιτοκίου στις 165 - 170 μονάδες βάσης.

Ταυτόχρονα, ο σχεδιασμός από την πλευρά του ΟΔΔΗΧ, που είναι γνωστός στους ενδιαφερόμενους επενδυτές, προβλέπει ότι τελικά δεν θα γίνει προσπάθεια να αντληθούν περισσότερα από 2,5 δισ. ευρώ, όσα δηλαδή χρειάζονται για να μπει το νέο ομόλογο στην κατηγορία του ομολόγου αναφοράς.

Αυτό σημαίνει ότι η προσφορά τίτλων θα είναι περιορισμένη σχετικά με το αναμενόμενο ενδιαφέρον (εκτιμάται ότι θα υποβληθούν προσφορές άνω των 10 δισ. ευρώ), άρα στους επενδυτές δίνεται κίνητρο να υποβάλουν όσο το δυνατόν χαμηλότερες προσφορές για το επιτόκιο, ώστε να καταφέρουν να πάρουν τίτλους από την έκδοση, οι οποίοι θα έχουν την πιο «ζουμερή» απόδοση αυτής της περιόδου στην ευρωζώνη. Έτσι, εκτιμάται ότι η απόδοση διάθεσης θα διαμορφωθεί τελικά αρκετά χαμηλότερα από το guidance των αναδόχων.

Σημειώνεται ότι τη νέα έκδοση είχε προαναγγείλει πρόσφατα ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, λέγοντας πως τα συγκεκριμένα ποσά που δανείζεται το κράτος από τις αγορές χρησιμοποιούνται -μαζί με τον αυξημένο δανεισμό από έντοκα γραμμάτια, τα έσοδα του προϋπολογισμού και τη χρήση των ταμειακών διαθεσίμων των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης- για τη χρηματοδότηση των μέτρων στήριξης, καθώς, τα ευρωπαϊκά κονδύλια θα αρχίσουν να εισρέουν από τον Ιούλιο.

Σημειώνεται ότι μετά το νέο QE της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και το σχέδιο της Κομισιόν για το Ταμείο Ανάκαμψης, το κλίμα είναι ιδιαίτερα ευνοϊκό για τα ελληνικά ομόλογα, με τις αποδόσεις τους να έχουν υποχωρήσει κατά πολύ (γύρω στο 1,40%).

Η ΕΚΤ είχε αγοράσει έως το τέλος του Μαΐου, στο πλαίσιο του προγράμματος PEPP (Pandemic Emergency Purchase Programme), ελληνικά ομόλογα αξίας 4,69 δισ. ευρώ. Παράλληλα, στην τελευταία συνεδρίασή της αποφάσισε την αύξηση των κονδυλίων για τις έκτακτες αγορές ενεργητικού λόγω πανδημίας κατά 600 δισ. ευρώ, στο 1,35 τρισ. ευρώ συνολικά. Αυτό σημαίνει ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αγοράσει περισσότερα ελληνικά ομόλογα, στηρίζοντας έτσι το κόστος δανεισμού της χώρας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

ΕΚΤ: Μείωση απόδοσης των 10ετών κρατικών ομολόγων κατά μισή ποσοστιαία μονάδα

Η εκτίμηση αυτή είναι πιθανότατα συντηρητική, καθώς βασίζεται σε εκτιμήσεις για την ελαστικότητα των αποδόσεων κρατικών ομολόγων σε αγορές με βάση το προηγούμενο πρόγραμμα αγορών κρατικών τίτλων (PSPP).