Φωτο: Shuttersotck

Ανάκαμψη για Ευρώπη, αμερικανικά futures

Η εξέλιξη της πανδημίας και η ανησυχία για τυχόν επιστροφή της το πιθανότερο το φθινόπωρο, αποτελεί το βασικό στοιχείο που εξετάζουν οι επενδυτές και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.

Σταθερά σε ανοδική πορεία παραμένουν όσο οι ευρωπαϊκές αγορές όσο και τα προθεσμιακά συμβόλαια της Wall Street, καθώς το χθεσινό sell off έχει δημιουργήσει αρκετές αγοραστικές ευκαιρίες. 

Παράλληλα οι επενδυτές εξετάζουν τα νέα δεδομένα τόσο σε οικονομικό επίπεδο όσο και στην εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού, με τις ανησυχίες των αγορών για πιθανό δεύτερο «κύμα» lockdown να παραμένουν στο προσκήνιο. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα αρνητικό ενδεχόμενο, το οποίο θα οδηγήσει σε ακόμη ισχυρότερη ύφεση την παγκόσμια οικονομία και θα πλήξει περαιτέρω το επιχειρηματικό περιβάλλον. 

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Euro Stoxx 600, αφού ξεκίνησε τη σημερινή συνεδρίαση με απώλειες που ξεπέρασαν το 0,6%, κινείται, με κέρδη της τάξης του 1,17%. Στο 1,02% τα κέρδη για τον DAX 30, με τον FTSE 100 να ενισχύεται 1,28%, ενώ 2,04% υψηλότερα κινείται ο CAC 40. Κέρδη 1,41% για τον FTSE MIB, ενώ άνοδο της τάξης του 1,40% σημειώνει ο ΙΒΕΧ 35.

Πάντως σε μακροοικονομικό επίπεδο τα δεδομένα δεν είναι και τόσο ευχάριστα, με τη βρετανική στατιστική υπηρεσία να ανακοινώνει ότι το ΑΕΠ της χώρας «βυθίστηκε» άνω του 20% τον Απρίλιο.

Όπως τόνισε την Πέμπτη το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο οι  κυβερνήσεις και κεντρικές τράπεζες έχουν «ρίξει» στην παγκόσμια οικονομία το ποσό των 10 τρισ. δολαρίων, προκειμένου να στηρίξουν την οικονομική δραστηριότητα, ενώ τα κρούσματα του κορονοϊού έχουν ξεπεράσει τα 7,5 εκατ. 

Συνεχίζεται η άνοδος και για τα futures της Wall Street, με τους τρεις βασικούς δείκτες να ενισχύονται μεταξύ 1,5% και 2,2%.
 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Πτώση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια φέρνει η αύξηση των κρουσμάτων παγκοσμίως

Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο ξεπέρασαν τα 30 εκατ., ενώ χθες ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας χαρακτήρισε το επίπεδο μετάδοσης της Covid-19 στην Ευρώπη «ανησυχητικό».