Φωτο: Shutterstock

Ανοδικά Ευρώπη και αμερικανικά futures

Οι εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας επιστρέφουν στο ραντάρ των επενδυτών, μετά και την ανακοίνωση για χρήση νέας φαρμακευτικής ουσίας κατά του κορονοϊού. 

Σε θετική πορεία κινούνται, για μία ακόμη συνεδρίαση, οι κορυφαίες ευρωπαϊκές αγορές, με τους επενδυτές, όμως, να έχουν να εξετάσουν αντικρουόμενα μηνύματα από το μέτωπο της πανδημίας. 

Η θετική είδηση καταφθάνει από τη Βρετανία και αφορά τη χρήση συγκεκριμένου γενόσημου φαρμάκου, το οποίο φαίνεται ότι έχει πολύ καλή πορεία σε ανθρώπους που έχουν ασθενήσει και μάλιστα «βαριά» από τον κορονοϊό. 

Ταυτόχρονα, όμως, υπάρχουν και αρνητικές ειδήσεις, με πρώτη τη συνεχιζόμενη αύξηση των κρουσμάτων στην Ινδία και δεύτερη την ακύρωση άνω των 1.000 πτήσεων στο Πεκίνο, καθώς και στην κινεζική πρωτεύουσα έχει επανεμφανιστεί με επιθετικό τρόπο η νόσος COVID-19

Αρκετές ανησυχίες προκαλεί στους επενδυτές και η νέα ένταση μεταξύ Βορείου και Νοτίου Κορέας, καθώς οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι και κυρίως οι φόβοι για εμπλοκή και άλλων χωρών στη διαμάχη, πάντα αποτελούν έναν παράγοντα που βαραίνει τις αγορές. 

Παρά ταύτα κέρδη 0,75% σημειώνει ο πανευρωπαϊκός δείκτης Euro Stoxx 600, με στήριξη από τις μετοχές χρηματοπιστωτικών ομίλων, καθώς ο τραπεζικός δείκτης ενισχύεται κοντά στο 1,5%. Στο +0,68% ο DAX 30, με τον FTSE 100 να ενισχύεται 0,85% και τον CAC 40 να κινείται 1% υψηλότερα. Άνοδος 0,96% για τον FTSE MIB και 0,36% για τον ΙΒΕΧ 35

Σε επίπεδο μετοχών ισχυρή άνοδο, που ξεπερνά το 4% εμφανίζει η μετοχή της Lufthansa -η οποία πάντως έχει δεχθεί μεγάλο πλήγμα κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών-, μετά την ανακοίνωση ότι ο Γερμανός επενδυτής Heinz Hermann Thiele αύξησε το μερίδιό του στην εταιρεία στο 15% από 10% που ήταν πριν. 

Σε θετική πορεία κινούνται και τα futures της Wall Street, με τους τρεις βασικούς δείκτες να ενισχύονται  άνω του 0,6%. 

«Μεικτές» τάσεις στις ασιατικές αγορές, καθώς ο Nikkei υποχώρησε 0,56%, με τον Hang Seng να ενισχύεται 0,6%, ενώ 0,14% υψηλότερα κινήθηκε ο Shanghai Composite. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ