Φώτο: Shutterstock

Ήπιες απώλειες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Σε αναζήτηση κατεύθυνσης τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς τα στοιχεία του Πανεπιστημίου Johns Hopkins έδειξαν πως οι θάνατοι από κορονοϊό ξεπέρασαν τις 500.000 παγκοσμίως. Απώλειες έως και 2% για το πετρέλαιο.

Μικτά πρόσημα και εναλλαγές προσήμων καταγράφουν οι ευρωπαϊκοί δείκτες στο ξεκίνημα της εβδομάδας, σε συνέχεια των στοιχείων του Πανεπιστημίου Johns Hopkins τα οποία έδειξαν πως οι θάνατοι από κορονοϊό ξεπέρασαν τις 500.000 παγκοσμίως, ενώ τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ανέρχονται σε πάνω από 10 εκατομμύρια.

Ο Stoxx 600 υποχωρεί κατά 0,3%, με την πλειοψηφία των επιμέρους δεικτών να βρίσκεται στο κόκκινο, ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφει ο κλάδος των πρώτων υλών. 

Στη Γερμανία ο DAX χάνει 0,15%, ο CAC 40 στη Γαλλία υποχωρεί 0,24%, ενώ απώλειες 0,22% σημειώνει και ο FTSE 100 στο Λονδίνο. 

Ο ισπανικός IBEX 35 σημειώνει οριακή πτώση 0,09% και ο ιταλικός FTSE MIB ενισχύεται 0,35%. 

Στη Wall Street, έπειτα από την πτώση της Παρασκευής, όπου ο Dow έχασε 700 μονάδες, τα futures του ενισχύονται 0,2%, έχοντας χάσει έως και 150 μονάδες στην έναρξη των ηλεκτρονικών συναλλαγών, ενώ του S&P κερδίζουν 0,18%. Τα futures του Nasdaq υποχωρούν 0,1%. 

Νωρίτερα, στην Ιαπωνία ο Nikkei υποχώρησε 1,8%, ενώ ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ έχασε 1,2%. Ο Shanghai Composite έχασε 0,7% και ο Kospi κατέγραψε πτώση 1,6%.

Απώλειες έως και 2% σημειώνει και η τιμή του πετρελαίου, καθώς η αύξηση των κρουσμάτων αναζωπύρωσε τους φόβους για νέα τοπικά lockdowns σε κάποιες χώρες που ενδεχομένως θα προκαλέσουν πτώση της ζήτησης. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Πανεπιστημίου Johns Hopkins, οι θάνατοι από κορονοϊό που έχουν καταγραφεί στις ΗΠΑ αντιστοιχούν στο 20% του συνολικού αριθμού. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Απώλειες στην Ευρώπη, ήπια κέρδη στη Wall Street

Το επενδυτικό κλίμα παραμένει κολλημένο μεταξύ των ελπίδων που δημιουργούν τα θετικά μακροοικονομικά στοιχεία και των ανησυχιών ότι η αύξηση των κρουσμάτων του κορονοϊού θα πλήξει όποια προσπάθεια ανάκαμψης.