Φώτο: Shutterstock

Ισχυρά κέρδη στην Ευρώπη μετά το άλμα 5% στην Κίνα

Η άνοδος πάνω από 5% στην Κίνα και οι ελπίδες για θεραπεία και εμβόλιο για τον κορονοϊό δίνουν ισχυρή ώθηση σε τράπεζες και άλλες κυκλικές μετοχές, οδηγώντας σε άνοδο τις ευρωπαϊκές αγορές.

Στις θετικές ειδήσεις επέλεξαν να εστιάσουν το ενδιαφέρον τους οι επενδυτές στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας για τις ευρωπαϊκές αγορές, καθώς έχουν επανέλθει στο προσκήνιο οι προσδοκίες για ανάκαμψη της Κίνας αλλά και οι ελπίδες για εύρεση θεραπείας ή εμβολίου κατά του κορονοϊού.

Ο κινεζικός δείκτης των blue chips CSI300 έκλεισε με κέρδη που ξεπέρασαν το 5%, καθώς οι επενδυτές βλέπουν ότι η Κίνα ξεπερνά γρήγορα την κρίση του κορονοϊού και μπορεί να δώσει ώθηση στην παγκόσμια οικονομία.

Εξάλλου, την Παρασκευή 3 Ιουλίου η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι έδωσε την έγκρισή της για το φάρμακο remdesivir της Gilead, προκειμένου αυτό να χρησιμοποιηθεί σε όσους έχουν ασθενήσει από τον κορονοϊό. 

Την ίδια ώρα δημοσίευμα των «Sunday Times» αναφέρει ότι η βρετανική κυβέρνηση βρίσκεται πολύ κοντά σε συμφωνία με τις Sanofi και GlaxoSmithKline, η αξία της οποίας υπολογίζεται στα 500 εκατ. στερλίνες, προκειμένου να λάβει περί των 60 εκατ. δόσεων πιθανού νέου εμβολίου. 

Πάντως σε παγκόσμιο επίπεδο συνεχίζεται η αύξηση των κρουσμάτων, ενώ σε κάποιες χώρες έχουν επιβληθεί τοπικά lockdowns προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωση της νόσου. 

Όμως η παραπάνω αρνητική πορεία δεν επηρεάζει στο ελάχιστο τον πανευρωπαϊκό δείκτη Euro Stoxx 600, ο οποίος ενισχύεται 1,65% με τις τραπεζικές μετοχές να σημειώνουν κέρδη που ξεπερνούν το 4%, ενώ όλοι οι κλαδικοί δείκτες εμφανίζουν σημαντική ενίσχυση. Ανάλογο κλίμα στις μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές, με τον DAX 30 να ενισχύεται 1,8%, τον FTSE 100 να εμφανίζει κέρδη 2,1% και τον CAC 40 να κινείται 1,86% υψηλότερα. Στο +1,96% ο ιταλικός FTSE MIB, ενώ άνοδο 2,65% σημειώνει ο ισπανικό IBEX 35.

Σε θετική πορεία κινούνται, αυτήν την ώρα, τα futures της Wall Street, με τους τρεις βασικούς δείκτες να ενισχύονται άνω του 1,5%. 

Ράλι για τις ασιατικές αγορές με «πρωταθλήτρια» την Κίνα, καθώς ο Shanghai Composite ενισχύθηκε 5,7%, ενώ κέρδη 4% σημείωσε ο Hang Seng. Στο 1,8% η άνοδος για τον Nikkei.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

«Βουλιάζει» ο Dow Jones, μεγάλη η πτώση και στις ευρωαγορές

Η ιστορική «βουτιά» του ΑΕΠ σε ΗΠΑ και Γερμανία και τα σχόλια Τραμπ για αναβολή των εκλογών, σε συνδυασμό με τα απογοητευτικά αποτελέσματα, προκαλούν μεγάλη πτώση στις αγορές στις δύο όχθες του Ατλαντικού.