Φώτο: Shutterstock

Νέο ράλι στη Wall Street, με κέρδη άνω του 2% για Dow Jones

Ρευστοποιήσεις στην υψηλή τεχνολογία, με τους επενδυτές, όμως, να επανατοποθετούν μέρος των κερδών τους σε ενεργειακούς τίτλους και μετοχές του βιομηχανικού τομέα.

Μία ακόμη συνεδρίαση με ισχυρά κέρδη ολοκλήρωσε η αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά, με τον δείκτη Dow Jones να ενισχύεται σημαντικά για τρίτη διαδοχική συνεδρίαση, ενώ και η υψηλή τεχνολογία παρά τις πιέσεις που δέχθηκε κατόρθωσε να κλείσει με θετικό πρόσημο. 

Ο Dow Jones ενισχύθηκε κατά 600 μοναδες ή 2,3%, με τον S&P 500 να εμφανίζει κέρδη 1,4% και τον Nasdaq, μετά από μία συνεδρίαση που έμοιαζε λίγο με... τρενάκι του τρόμου, να κλείνει με άνοδο της τάξης του 0,82%. 

Στήριγμα στον Dow Jones προσέφεραν οι μετοχές των Caterpillar (4%), Exxon Mobil (3,3%) και Chevron (3,4%), ενώ σημαντική ήταν η συμβολή και της Boeing με άνοδο της τάξης του 2,3%. Παράλληλα η άνοδος κατά 2,5% του ενεργειακού δείκτη ήταν αυτή που στήριξε κατά τον σημαντικότερο βαθμό τον S&P 500.

Από την πλευρά του ο Nasdaq «βιώσε» μία συνεδρίαση έντονων διακυμάνσεων, καθώς ενδοσυνεδριακά έφθασε να χάνει έως και -0,8%, για να κατορθώσει, όμως, να μαζέψει το σύνολο των απωλειών του. Οι επενδυτές προχώρησαν σε ρευστοποιήσεις τεχνολογικών μετοχών, θέλοντας να κατοχυρώσουν τα εντυπωσιακά κέρδη που έχουν καταγράψει αρκετές εξ αυτών από την αρχή Ιουλίου. 

Τόνωση στην επενδυτική διάθεση για αύξηση θέσεων έδωσε και η είδηση για μείωση του ρυθμού αύξησης των νέων κρουσμάτων στη Φλόριντα, μία από τις Πολιτείες των ΗΠΑ που αντιμετωπίζει μεγάλα προβλήματα με την πανδημία, ενώ καταγράφηκε και μικρή μείωση του ρυθμού ενίσχυσης των ημερήσιων κρουσμάτων στην Καλιφόρνια. 

Αρκετοί αναλυτές εκτιμούν ότι κατά τη διάρκεια του γ' τριμήνου αρκετοί κλάδοι που έχουν υποαποδόσει, όπως αυτοί που χαρακτηρίζονται ως κυκλικοί, θα εμφανίσουν καλή πορεία, τονίζοντας ότι οι τεχνολογικές μετοχές δεν διαθέτουν περιθώρια για νέα ρεκόρ, μετά από τη μακρά περίοδο όπου έχουν εμφανίσει εντυπωσιακή πορεία και έχουν στηρίξει το σύνολο της αμερικανικής χρηματιστηριακής αγοράς. 

Στο επίκεντρο της επενδυτικής προσοχής βρέθηκαν και οι τραπεζικές μετοχές, καθώς σήμερα ανακοίνωσαν μεγέθη τριμήνου οι JPMorgan, Wells Fargo και Citigroup. Εκ των τριών καλύτερη υποδοχή είχε η JPMorgan με κέρδη της τάξης του 0,4%, ενώ αντίθετα ισχυρές πιέσεις δέχθηκε ο τίτλος της Wells Fargo, καθώς αποδυναμώθηκε κατά 5%, μετά την ανακοίνωση ζημιών 2,4 δισ. δολαρίων και μείωση του μερίσματος στα 10 σεντς ανά μετοχή από 51 σεντς ανά μετοχή. Πτωτική πορεία με απώλειες κοντά στο 4% και για τη Citigroup.

Ήπια ανοδικά κινήθηκε το πετρέλαιο, με την προσοχή να είναι στραμμένη στις επόμενες κινήσεις του OPEC+ αναφορικά με την ημερήσια παραγωγή του. Το προθεσμιακό συμβόλαιο Σεπτεμβρίου του Brent ενισχύθηκε κατά 0,4%, στα 42,90 δολ. το βαρέλι, ενώ το προθεσμιακό συμβόλαιο Αυγόυστου για το αμερικανικό αργό (WTI) εμφάνισε κέρδη 0,5%,  κλείνοντας στα 40,29 δολ. το βαρέλι.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ