Φώτο: Shutterstock

Κέρδη χάρη σε Fed και τεχνολογικές μετοχές για τη Wall Street

Ανοδική πορεία για την αμερικανική αγορά μετά τη δέσμευση της Fed να κάνει «ό,τι χρειαστεί» για να στηρίξει την οικονομία αλλά και τη νέα ενίσχυση για την τεχνολογία.

Οι τεχνολογικές μετοχές αποτέλεσαν, για μία ακόμη συνεδρίαση, τον βατήρα της ανόδου για την αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά, με συνεισφορά και από τη Fed η οποία διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια, τονίζοντας ότι θα πράξει «ό,τι είναι απαραίτητο» για να στηρίξει την αμερικανική οικονομία. 

Ο Dow Jones ενισχύθηκε 217 μονάδες ή 0,8%, με τον S&P 500 να ενισχύεται κατά 1,4%, ενώ ο Nasdaq κινήθηκε 1,5% υψηλότερα.

Στην ανακοίνωσή της η Fed υπογραμμίζει μεταξύ άλλων ότι το πλήγμα της πανδημίας στην αμερικανική οικονομία είναι ιδιαίτερα ισχυρό, ενώ η έντασή του θα εξαρτηθεί από  την πορεία του κορονοϊού και προστίθεται ότι «η Fed είναι αποφασισμένη να χρησιμοποιήσει όλο το εύρος των εργαλείων που διαθέτει για να στηρίξει την αμερικανική οικονομία σε μία εποχή προκλήσεων, ενώ ταυτόχρονα παραμένει πιστή στους στόχους για στήριξη της αγοράς εργασίας και σταθεροποίηση των τιμών».

Προσθέτει, ακόμη, πως «η πορεία της οικονομίας θα εξαρτηθεί σημαντικά από την πορεία του ιού. Η συνεχιζόμενη κρίση στον τομέα της δημόσιας υγείας θα επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό την οικονομική δραστηριότητα, την απασχόληση και τον πληθωρισμό στο εγγύς μέλλον και ενέχει σημαντικούς κινδύνους για τις οικονομικές προοπτικές μεσοπρόθεσμα», υπογραμμίζεται χαρακτηριστικά.

Κέρδη που ξεπέρασαν το 1% για τις μετοχές των Facebook και Amazon. Αυτά τα κέρδη προέκυψαν καθώς οι επικεφαλής των δύο ομίλων κατέθεσαν στο Κογκρέσο στο πλαίσιο έρευνας σχετικά με το κατά πόσο ακολουθούν πιστά τους κανόνες του υγιούς ανταγωνισμού. 

Υπενθυμίζεται ότι οι μετοχές των μεγάλων τεχνολογικών ομίλων είναι τα «αστέρια» της Wall Street για το 2020. Οι Facebook και Alphabet έχουν ενισχυθεί 12% από την αρχή του έτους, η Amazon έχει εκτοξευθεί κατά 62,4% και η Apple έχει σημειώσει κέρδη της τάξης του 27%.

Η πιο «επιθετική» εβδομάδα της σεζόν για τις ανακοινώσεις μεγεθών τριμήνου συνέχισε απτόητη με την GE να ανακοινώνει μεικτά μεγέθη και τη μετοχή της να υποχωρεί 4,4%. Επίσης η Boeing ανακοίνωσε ζημίες υψηλότερες του αναμενόμενου, με τον τίτλος της να αποδυναμώνεται κατά 3%.

Η μετοχής της Advanced Micro Devices είχε άνοδο άνω του 12%, αφού η εταιρεία δημοσίευσε καλύτερα από τα αναμενόμενα τριμηνιαία κέρδη και εμφανίστηκε ιδιαίτερα αισιόδοξη για το σύνολο του 2020.
 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Apple και Microsoft στηρίζουν τη Wall, νέο ιστορικό υψηλό για τον Nasdaq

Οι αμερικανικοί δείκτες ξεκίνησαν θετικά τον Αύγουστο, εν μέσω των διαπραγματεύσεων για το πακέτο στήριξης της αμερικανικής οικονομίας και με τον τεχνολογικό κλάδο να συνεχίζει να υπεραποδίδει.