Φωτο: Pixabay

Πτώση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια φέρνει η αύξηση των κρουσμάτων παγκοσμίως

Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο ξεπέρασαν τα 30 εκατ., ενώ χθες ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας χαρακτήρισε το επίπεδο μετάδοσης της Covid-19 στην Ευρώπη «ανησυχητικό».

Πτώση καταγράφουν οι ευρωπαϊκές αγορές στο ξεκίνημα της συνεδρίασης, με την αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού παγκοσμίως να ενισχύει τις ανησυχίες για τον αντίκτυπο στην οικονομική ανάκαμψη.

Εχθές, η Γαλλία κατέγραψε αριθμό ρεκόρ νέων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, με 10.593 νέα περιστατικά, που είναι ο υψηλότερος ημερήσιος απολογισμός από τότε που ξεκίνησε η πανδημία, ενώ αύξηση στα κρούσματα ανακοίνωσε και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο, ανέρχονται σε 30.003.378, ενώ πάνω από 942.000 άνθρωποι έχουν υποκύψει στην ασθένεια, σύμφωνα με την καταμέτρηση του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς, ενώ χθες ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) χαρακτήρισε το επίπεδο μετάδοσης της Covid-19 στην Ευρώπη «ανησυχητικό».

Στα επιχειρηματικά νέα, τα διοικητικά συμβούλια των Caixabank (+0,3%) και Bankia (-1,7%) ενέκριναν το πλάνο συγχώνευσής τους που θα δημιουργήσει τον μεγαλύτερο τραπεζικό όμιλο της Ισπανίας. 

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχωρεί 0,12%. Ο DAX στη Γερμανία καταγράφει οριακή πτώση 0,03%, ο CAC 40 στη Γαλλία υποχωρεί 0,38%, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 0,51%. Στην περιφέρεια, ο ισπανικός IBEX 35 καταγράφει πτώση 1,05%, ενώ ο FTSE MIB στην Ιταλία κινείται στο -0,31%.

Τα futures του Dow χάνουν 0,24%, του S&P 500 0,09%, ενώ του Nasdaq ενισχύονται 0,21%. 

Εχθές, η Wall Street κινήθηκε σε περιβάλλον έντονης αστάθειας, με τον Nasdaq να είναι εκ νέου ο δείκτης που δέχθηκε τις ισχυρότερες πιέσεις, καθώς οι ρευστοποιήσεις στην υψηλή τεχνολογία συνεχίζονται, αποτέλεσμα φυσικά της διάθεσης των επενδυτών να κατοχυρώσουν περισσότερα κέρδη καθώς τους προηγούμενους μήνες ο συγκεκριμένος κλάδος είχε εμφανίσει εντυπωσιακή πορεία. 

Ο Dow Jones υποχώρησε κατά 130 μονάδες ή 0,47% περιορίζοντας σημαντικά τις απώλειές του σε σύγκριση με το ξεκίνημα της σημερινής συνεδρίασης. Στο -0,82% διαμορφώθηκε ο S&P 500, με τον Nasdaq να υποχωρεί 1,48% και να εισέρχεται σε περιοχή διόρθωσης καθώς έχει υποχωρήσει άνω του 10% σε σύγκριση με το ιστορικό υψηλό επίπεδό του.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Χαμηλό πέντε μηνών στην Ευρώπη, «βουτιά» στη Ν. Υόρκη

Ισχυρές αναταράξεις στα χρηματιστήρια, καθώς εντείνονται τα περιοριστικά μέτρα για την πανδημία και οι ανησυχίες για έκπληξη στις αμερικανικές εκλογές. Πτώση 1,46% στα futures του S&P, απώλειες άνω του 3% σε Γερμανια - Γαλλία.