Φωτο: Shutterstock

Έντονες διακυμάνσεις και οριακά κέρδη για τη Wall Street

Εντυπωσιακή μεταβλητότητα για την αμερικανική αγορά, με τους τρεις βασικούς δείκτες να κατορθώνουν να κλείσουν θετικά, με στήριξη, πρωτίστως, από τις τεχνολογικές μετοχές.

Συνεδρίαση για γερά νεύρα ήταν η σημερινή στη Wall Street, με τις εναλλαγές πρόσημων να είναι το βασικό χαρακτηριστικό και τους επενδυτές να εμφανίζονται αβέβαιοι για τις επόμενες κινήσεις τους. 

Ο συνδυασμός της ανησυχίας για την εξέλιξη της πανδημίας και ένα πιθανό νέο lockdown αλλά και της στασιμότητας στην εξεύρεση μίας κοινά αποδεκτής πρότασης μεταξύ Ρεπουμπλικάνων και Δημοκρατικών για ένα νέο πακέτο στήριξης της αμερικανικής οικονομίας δεν άφησε την αγορά να «ανασάνει».

Η πορεία της Wall Street, με τη μεταβλητότητα να είναι το βασικό χαρακτηριστικό, επιβεβαιώνει αρκετούς αναλυτές, οι οποίοι θεωρούν ότι γι' αυτήν την εικόνα σημαντικό μερίδιο «ευθύνης» φέρει και η προεκλογική περίοδος στις ΗΠΑ, ενώ εκτιμούν ότι η αγορά θα έχει ανάλογη συμπεριφορά για όλο το διάστημα που απομένει έως και τις 3 Νοεμβρίου, ημέρα όπου πραγματοποιούνται οι προεδρικές εκλογές. 

Ο Dow Jones εμφάνισε άνοδο της τάξης του 0,2%, έχοντας ενδοσυνεδριακά εμφανίσει και απώλειες που πλησίασαν το 1%, με τον S&P 500 να ενισχύεται 0,29% και τον Nasdaq να κινείται 0,58% υψηλότερα. 

Θετική ήταν η εικόνα για τις τεχνολογικές μετοχές με  Apple και Amazon να εμφανίζουν κέρδη 1%, ενώ ανοδικά κινήθηκαν, έστω και ήπια, οι τίτλοι των Alphabet και Facebook

Σε μακροοικονομικό επίπεδο μεικτά ήταν τα μηνύματα που έστειλε η αμερικανική οικονομία, καθώς από τη μία πλευρά υπήρξε αναπάντεχη αύξηση των εβδομαδιαίων αιτήσεων για λήψη επιδόματος ανεργίας, καθώς έφθασαν στις 870.000 ενώ οι αναλυτές είχαν εκτιμήσει ότι θα διαμορφώνονταν στις 850.000. Στον αντίποδα καλή πορεία ακολουθεί η αγορά ακινήτων, με τις πωλήσεις να ξεπερνούν το ένα εκατ. τον Αύγουστο, έναντι εκτιμήσεων ότι θα άγγιζαν τις 898.000.
 
Τα μεικτά οικονομικά δεδομένα ήρθαν την ώρα που συνεχίζεται το αδιέξοδο για την επίτευξη συμφωνίας για ένα δεύτερο πακέτο στήριξης των ΗΠΑ, με την Goldman Sachs, εξαιτίας αυτής της καθυστέρησης να προχωρά σε υποβάθμιση της εκτίμησής της για την ανάπτυξη δ’ τριμήνου, την οποία «βλέπει» πλέον στο 3% έναντι 6% που προέβλεπε πριν.

Παρά πάντως τη θετική πορεία τη σημερινή συνεδρίαση ο Σεπτέμβριος εξακολουθεί να είναι ένας δύσκολος μήνας για τη Wall Street, με τον S&P 500 να έχει υποχωρήσει 7,5% από τις αρχές του μήνα, τον Dow Jones να βρίσκεται 5,8% χαμηλότερα και τον Nasdaq να εμφανίζει απώλειες 9,7%. Οι μετοχές των Facebook, Amazon, Apple, Netflix, Alphabet και Microsoft έχουν υποχωρήσει τουλάχιστον 11%.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Ανέβασαν τη Wall Street οι ελπίδες για νέο πακέτο στήριξης

Οι αναταράξεις από την «βουτιά» της Intel ξεπεράστηκαν με τον Nasdaq να κλείνει με άνοδο 0,37%. Αν και ο Τραμπ διαβεβαιώνει πως θα υπάρξει νέο πακέτο στήριξης οι επενδυτές παραμένουν ανήσυχοι για το πότε θα δοθεί.