Φωτο: Shutterstock

Προς τη χειρότερη εβδομάδα από τον Ιούνιο τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 κινείται πτωτικά προς τη χειρότερη εβδομαδιαία πτώση από τις 12 Ιουνίου. Εχθές, υποχώρησε 1%, ενώ για το σύνολο της εβδομάδας οι απώλειες αγγίζουν το 3,4%. 

Με απώλειες, που ξεπερνούν και το 1%, κινούνται τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τον Stoxx 600 να οδηγείται στη χειρότερη εβδομάδα από τις 12 Ιουνίου, ενώ πτώση σημειώνουν και τα ευρωπαϊκά futures. 

Οι ανησυχίες για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού, εν μέσω της νέας έξαρσης κρουσμάτων και των ενισχυμένων περιοριστικών μέτρων σε αρκετές χώρες αλλά και για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας, διατηρούνται έντονες, ενώ οι διαπραγματεύσεις για ένα νέο πακέτο στήριξης της οικονομίας των ΗΠΑ παραμένουν σε πολιτικό αδιέξοδο για έβδομη εβδομάδα.

Οι κυβερνήσεις σε Βρετανία και Γαλλία ανακοίνωσαν νέα αυστηρά περιοριστικά μέτρα, ενώ η Ισπανία αντιμετωπίζει μεγάλη έξαρση στη Μαδρίτη. 

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχωρεί 0,7%, με τον τεχνολογικό και ταξιδιωτικό κλάδο να χάνουν 1,8%. Εχθές, ο Stoxx 600 υποχώρησε 1%, ενώ για το σύνολο της εβδομάδας οι απώλειες αγγίζουν το 3,4%. 

Ο DAX στη Γερμανία καταγράφει πτώση 1,78%, ο CAC 40 στη Γαλλία υποχωρεί 1,73%, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 κινείται στο -0,63%. Στην περιφέρεια, ο ισπανικός IBEX 35 καταγράφει πτώση 0,98%, ενώ ο FTSE MIB στην Ιταλία κινείται στο -1,62%.

Τα futures του Dow χάνουν πάνω από 100 μονάδες ή 0,4%, του S&P 500 0,42% ενώ του Nasdaq υποχωρούν 0,43%.

Η προοπτική περαιτέρω μέτρων τόνωσης της οικονομίας των ΗΠΑ παραμένει στο επίκεντρο. Ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ και ο υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν είπαν εχθές στο Κογκρέσο ότι τα 380 δισ. δολάρια που απέμειναν από το τελευταίο πακέτο ομοσπονδιακής βοήθειας θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να βοηθήσουν τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, εάν οι νομοθέτες καταλήξουν σε μια συμφωνία.

Παράλληλα, οι Δημοκρατικοί επεξεργάζονται ένα πακέτο βοήθειας ύψους 2,4 τρισ. δολαρίων για το οποίο θα μπορούσαν να ψηφίσουν ακόμα και μέσα στην επόμενη εβδομάδα. Το πακέτο περιλαμβάνει στήριξη προς τις αεροπορικές εταιρείες αλλά και ενισχυμένα επιδόματα ανεργίας, ωστόσο το τίμημα υπερβαίνει κατά πολύ το όριο που έχουν θέσει οι Ρεπουμπλικάνοι.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ