Φωτο: Shutterstock

Ήπια άνοδος στις ευρωπαϊκές αγορές, εν αναμονή της ΕΚΤ

Στραμμένη στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία αναμένεται να αφήσει αμετάβλητη τη νομισματική της πολιτική, η προσοχή. Πτώση καταγράφει ο ισπανικός δείκτης.

Μικρή άνοδο καταγράφουν σήμερα οι ευρωπαϊκές μετοχές, έπειτα από τα χαμηλά πέντε μηνών που σημείωσαν εχθές, εν μέσω ανακοίνωσης καλών εταιρικών αποτελεσμάτων, ενώ το κλίμα παραμένει εύθραυστο στον απόηχο των ανακοινώσεων από Γαλλία και Γερμανία για τα νέα lockdown.

Παράλληλα, η προσοχή είναι στραμμένη σήμερα στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία αναμένεται να αφήσει αμετάβλητη τη νομισματική της πολιτική, ωστόσο μπορεί να ανοίξει τον δρόμο για περαιτέρω κινήσεις τον Δεκέμβριο.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύεται 0,4%, ενώ την Τετάρτη έχασε 3%. Ο DAX στη Γερμανία καταγράφει άνοδο 0,67%, ο CAC 40 στη Γαλλία κερδίζει 0,27%, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 κινείται στο +0,32%. Στην περιφέρεια, ο ισπανικός IBEX 35 υποχωρεί 0,75%, ενώ ο FTSE MIB στην Ιταλία κινείται με άνοδο 0,42%.

Η μετοχή της Royal Dutch Shell ενισχύεται 2,4% καθώς αύξησε το μέρισμά της ύστερα από την ανακοίνωση καλύτερων των αναμενόμενων κερδών για το τρίτο τρίμηνο. 

Στον αντίποδα, η μετοχή της Nokia καταγράφει απώλειες 17% καθώς αναθεώρησε πτωτικά τις προβλέψεις για τα ετήσια κέρδη της.

H Credit Suisse σημειώνει απώλειες 5%, καθώς ανακοίνωσε πτώση 38% στα κέρδη του τρίτου τριμήνου, εξαιτίας της πανδημίας, απογοητεύοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών. 

Εκ νέου σε πανεθνικό lockdown, από την Παρασκευή, και τουλάχιστον μέχρι την 1η Δεκεμβρίου, μπαίνει η Γαλλία, σε μια προσπάθεια να περιορίσει την επιδημία COVID-19 που κινδυνεύει να βγει εκτός ελέγχου. Όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της χώρας Εμανουέλ Μακρόν, κατά τη διάρκεια τηλεοπτικού διαγγέλματος προς το έθνος, σε αντίθεση με το προηγούμενο lockdown, τα περισσότερα σχολεία θα παραμείνουν ανοικτά, όμως, τα μπαρ και τα εστιατόρια θα κλείσουν.

Παράλληλα, για μια «πάρα πολύ δύσκολη μέρα» έκανε λόγο η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ, καλώντας τους πολίτες σε μια «μεγάλη εθνική προσπάθεια», πριν ανακοινώσει μέτρα «μερικού lockdown», προκειμένου, όπως τόνισε, «να σπάσει το δεύτερο κύμα» της πανδημίας του κορονοϊού και να καταστεί εφικτός ο εορτασμός των Χριστουγέννων χωρίς εκτεταμένους περιορισμούς.

Τα futures του Dow ενισχύονται 0,66%, ενώ του S&P 500 ενισχύονται 0,85%, και του Nasdaq κερδίζουν 1,17%.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ