ΓΔ: 864.44 0.74% Τζίρος: 29.23 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Ebury: Αισιοδοξία για το εμβόλιο, τα ασφαλή καταφύγια δοκιμάζονται

Η Ebury διατηρεί απαισιόδοξη στάση έναντι του δολαρίου μακροπρόθεσμα, ειδικά έναντι των κορυφαίων αναδυομένων νομισμάτων τα οποία έχουν καλή βάση.

Καθώς οι εκλογές στις ΗΠΑ και η νίκη του Μπάιντεν έχουν περάσει στο παρασκήνιο, τα μεγάλα νέα την περασμένη εβδομάδα ήταν τα πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα από τις δοκιμές για το εμβόλιο του COVID. Οι αγορές αντέδρασαν με ευφορία την Δευτέρα. Παρόλο που επέστρεψαν κάποια από τα πρώιμα κέρδη, τα χρηματιστήρια δημοσίευσαν υγιή κέρδη μέσα στην εβδομάδα. Τα νομίσματα της G10 δεν μετακινήθηκαν πολύ, εκτός από τα ασφαλή καταφύγια όπως το γιεν και το ελβετικό φράγκο.

Σύμφωνα με τον Enrique Diaz Alvarez, Chief Risk Officer της εταιρείας διεθνών πληρωμών Ebury, η μεγάλη κίνηση της εβδομάδας ήταν στην τουρκική λίρα, πάνω από 10% λόγω των ειδήσεων ότι ο Ερντογάν σταμάτησε τους πειραματισμούς στη δημοσιονομική πολιτική κι ότι η Τουρκία θα προσπαθούσε να σταματήσει την πτώση του νομίσματος χρησιμοποιώντας πιο παραδοσιακή προσέγγιση. 

Στερλίνα

Οι εμπορικές διαπραγματεύσεις του Ηνωμένου Βασιλείου με την Ευρωπαϊκή Ένωση εξακολουθούν να σημειώνουν μικρή πρόοδο. Ωστόσο, η νίκη του Μπάιντεν στις εκλογές των ΗΠΑ θα σημάνει έναν λιγότερο φιλόξενο Λευκό Οίκο για το Ηνωμένο Βασίλειο, και μπορεί να ωθήσει την κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον στην μέτρια εμπορική συμφωνία που αναμένεται. Οι αγορές φαίνεται να συμφωνούν, κι έτσι η στερλίνα έκανε καλή εμφάνιση από τις εκλογές κι έπειτα. Βασικό ορόσημο είναι η Σύνοδος της ΕΕ την Πέμπτη, οπότε εκτιμάται ότι θα υπάρξει πρόοδος στις συζητήσεις αυτήν την εβδομάδα. 

Ευρώ

Όσο τα νέα για τον COVID από την Ευρωζώνη χειροτερεύουν, φαίνεται πως αφαιρούν και τον αέρα από το ράλι του ευρώ, όπως είχε αναφέρει η Ebury. Οι αριθμοί για την βιομηχανική παραγωγή τον Σεπτέμβριο ήταν σύμφωνα με τις προσδοκίες, προσθέτοντας μια νότα στη γενικότερη κατήφεια. Ωστόσο, τα υψηλά νούμερα κρουσμάτων COVID που ήρθαν από τις ΗΠΑ εξισορρόπησαν κάπως την κατάσταση, με αποτέλεσμα το ευρώ να τελειώσει την εβδομάδα λίγο πολύ αμετάβλητο έναντι του δολαρίου. Καθώς αναμένονται λίγα και όχι σημαντικά οικονομικά στοιχεία αυτήν την εβδομάδα, οι ειδήσεις από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να πρωταγωνιστήσουν, καθώς οι αγορές ετοιμάζονται για τη συνάντηση της ΕΚΤ του Δεκεμβρίου, όπου είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα ανακοινωθούν πρόσθετα μέτρα ελάφρυνσης. 

Δολάριο

Οι αγορές εξακολουθούν να συμβιβάζονται με την πιθανότητα μιας προεδρίας Μπάιντεν με ένα διαιρεμένο Κογκρέσο τουλάχιστον για τα επόμενα δύο χρόνια. Καθώς δεν είναι εντελώς εκτός συζήτησης η πιθανότητα οι Δημοκρατικοί να πάρουν και τις εκλογές για τη Γερουσία στην Τζόρτζια, το αναμενόμενο είναι να περιοριστούν τα δημοσιονομικά κίνητρα εφόσον ο έλεγχος είναι στους Ρεπουμπλικάνους. Η Ebury διατηρεί απαισιόδοξη στάση έναντι του δολαρίου μακροπρόθεσμα, ειδικά έναντι των κορυφαίων αναδυομένων νομισμάτων τα οποία έχουν καλή βάση.

*Οι αναλυτές της Ebury αναδείχθηκαν από το Bloomberg στη δεύτερη θέση των πιο επιτυχημένων προβλέψεων για την ισοτιμία EUR/USD στο τρίτο τρίμηνο του 2020.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Στο επίκεντρο η συνεδρίαση της ΕΚΤ και τα στοιχεία πληθωρισμού των ΗΠΑ

Σύμφωνα με την Ebury, δεν αναμένεται κάποια αλλαγή στην κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής, ενώ η έκθεση για τον πληθωρισμό του Μαίου στις ΗΠΑ αναμένεται να επηρεάσει τη διαπραγμάτευση νομισμάτων.