ΓΔ: 1477.69 -0.27% Τζίρος: 79.48 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Η Κίνα δίνει ώθηση στις αγορές της Ευρώπης

Η απόφαση για εξαίρεση αμερικανικών προϊόντων από την επιβολή δασμών ενισχύει τις προσδοκίες για αποκλιμάκωση του εμπορικού πολέμου και ανεβάζει τους χρηματιστηριακούς δείκτες.

Μια κίνηση καλής θέλησης από την Κίνα στον εμπορικό πόλεμο με τις ΗΠΑ, αλλά και οι προσδοκίες των επενδυτών για νέα μέτρα χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κρατούν σήμερα σε θετικό έδαφος τους ευρωπαϊκούς χρηματιστηριακούς δείκτες.

Το Πεκίνο ανακοίνωσε ότι θα εξαιρέσει ορισμένα αμερικανικά προϊόντα από την επιβολή πρόσθετων δασμών, κίνηση που εκλαμβάνεται από τους αναλυτές ως μια προσπάθεια διευκόλυνσης των διαπραγματεύσεων με την Ουάσιγκτον για τα θέματα του εμπορίου, παρότι όλοι αντιλαμβάνονται ότι η επίτευξη μιας συμφωνίας δεν θα έλθει άμεσα.

Στην Ευρώπη, η ΕΚΤ ετοιμάζεται και πάλι να ανοίξει την χρηματοπιστωτική στρόφιγγα με τους επενδυτές να περιμένουν τις αποφάσεις του Μάριο Ντράγκι για νέο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων (ποσοτική χαλάρωση) και μείωση του ήδη αρνητικού επιτοκίου αποδοχής καταθέσεων των εμπορικών τραπεζών από την ΕΚΤ.

Πάντως, τις προσδοκίες για νέα τόνωση της οικονομίας και των αγορών από την ΕΚΤ έχουν μετριάσει οι πληροφορίες ότι συγκροτείται ισχυρή ομάδα κεντρικών τραπεζών του Ευρωσυστήματος, με πρώτη την Bundesbank, που θα υποστηρίξουν στην αυριανή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου ότι δεν πρέπει να προχωρήσει άμεσα η ενεργοποίηση νέου προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης.

Σύμφωνα με το Bloomberg, μεγάλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα όπως η Deutsche Bank και η UBS προετοιμάζονται για ακόμα ένα «χτύπημα» της ΕΚΤ στα κέρδη τους, έπειτα από πέντε χρόνια με μηδενικά επιτόκια. Αν και το σχέδιο της Κεντρικής Τράπεζας είναι να ενισχύσει την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό με την μείωση του κόστους δανεισμού για επιχειρήσεις και νοικοκυριά, η πίεση που ασκείται στις τράπεζες μπορεί να τραυματίσει την δυνατότητα τους να χορηγήσουν νέα δάνεια.

Στο περιθώριο των αναλύσεων και των εκτιμήσεων πάντως, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια βρίσκονται σε ανοδική πορεία με τον δείκτη FTSE 100 του Λονδίνου να καταγράφει κέρδη 1,03% στις 7.338,20 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX ενισχύεται κατά 0,87% στις 12.374,19 μονάδες και ο δείκτης CAC 40 του Παρισιού σημειώνει άνοδο 0,45% στις 5.615,54 μονάδες.

Στα χρηματιστήρια του Νότου, ο δείκτης IBEX 35 του χρηματιστηρίου της Μαδρίτης ενισχύεται 0,1% στις 9.087 μονάδες ενώ ο FTSE MIB στο Μιλάνο καταγράφει άνοδο 0,47% στις 21.971 μονάδες.  

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

bonds, omologa
ΑΓΟΡΕΣ

Αποκλιμάκωση στην απόδοση των ελληνικών ομολόγων

Η προσδοκία ταχύτερης αποκλιμάκωσης των επιτοκίων από την ΕΚΤ σε συνδυασμό με την επικείμενη ένταξη των ελληνικών ομολόγων σε διάφορους επενδυτικούς δείκτες, τροφοδοτούν το αγοραστικό ενδιαφέρον στην αγορά.
ΑΓΟΡΕΣ

Θετικό το κλίμα στα ομόλογα παρά την πίεση για πάγωμα των επιτοκίων της ΕΚΤ

Ο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Γερμανίας, Joachim Nagel, δήλωσε σήμερα ότι η ΕΚΤ πρέπει να αντισταθεί σε κάθε πειρασμό να μειώσει τα επιτόκια νωρίς, καθώς το πιο δύσκολο κομμάτι της καταπολέμησης της πρόσφατης έκρηξης του πληθωρισμού μπορεί να είναι ακόμη μπροστά.
ΑΓΟΡΕΣ

Ισχυρή άνοδος στις ευρωπαϊκές αγορές μετά τις ανακοινώσεις της ΕΚΤ

Ξεπερνά το 1% η άνοδος του δείκτη Stoxx 600 στην Ευρώπη μετά την αναμενόμενη αύξηση επιτοκίων της ΕΚΤ, καθώς οι επενδυτές βλέπουν να πλησιάζει το τέλος της σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής.
ΑΓΟΡΕΣ

Ebury: Πιέσεις στο δολάριο από τις επιθετικές κινήσεις ΕΚΤ και Fed

Το Ηνωμένο Βασίλειο θα τεθεί στο επίκεντρο αυτή την εβδομάδα, με τους αναλυτές να εκτιμούν ότι η Τράπεζα της Αγγλίας θα προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης ενώ αναμένονται και τα στοιχεία για την επιχειρηματική δραστηριότητα παγκοσμίως.
Epitokia, Rates
ΑΓΟΡΕΣ

Ebury: Σοφή η κίνηση της ΕΚΤ για αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μ.β.

Εξαιρετικά χαμηλές είναι πλέον οι προσδοκίες της αγοράς για περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων της ΕΚΤ, γεγονός που μπορεί να δώσει περιθώρια για κάποια ανοδική πορεία στο ευρώ εφόσον συνεχίσουν να μειώνονται οι ανησυχίες.