ΓΔ: 808.82 2.07% Τζίρος: 45.25 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:14:30 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Η Κίνα δίνει ώθηση στις αγορές της Ευρώπης

Η απόφαση για εξαίρεση αμερικανικών προϊόντων από την επιβολή δασμών ενισχύει τις προσδοκίες για αποκλιμάκωση του εμπορικού πολέμου και ανεβάζει τους χρηματιστηριακούς δείκτες.

Μια κίνηση καλής θέλησης από την Κίνα στον εμπορικό πόλεμο με τις ΗΠΑ, αλλά και οι προσδοκίες των επενδυτών για νέα μέτρα χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κρατούν σήμερα σε θετικό έδαφος τους ευρωπαϊκούς χρηματιστηριακούς δείκτες.

Το Πεκίνο ανακοίνωσε ότι θα εξαιρέσει ορισμένα αμερικανικά προϊόντα από την επιβολή πρόσθετων δασμών, κίνηση που εκλαμβάνεται από τους αναλυτές ως μια προσπάθεια διευκόλυνσης των διαπραγματεύσεων με την Ουάσιγκτον για τα θέματα του εμπορίου, παρότι όλοι αντιλαμβάνονται ότι η επίτευξη μιας συμφωνίας δεν θα έλθει άμεσα.

Στην Ευρώπη, η ΕΚΤ ετοιμάζεται και πάλι να ανοίξει την χρηματοπιστωτική στρόφιγγα με τους επενδυτές να περιμένουν τις αποφάσεις του Μάριο Ντράγκι για νέο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων (ποσοτική χαλάρωση) και μείωση του ήδη αρνητικού επιτοκίου αποδοχής καταθέσεων των εμπορικών τραπεζών από την ΕΚΤ.

Πάντως, τις προσδοκίες για νέα τόνωση της οικονομίας και των αγορών από την ΕΚΤ έχουν μετριάσει οι πληροφορίες ότι συγκροτείται ισχυρή ομάδα κεντρικών τραπεζών του Ευρωσυστήματος, με πρώτη την Bundesbank, που θα υποστηρίξουν στην αυριανή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου ότι δεν πρέπει να προχωρήσει άμεσα η ενεργοποίηση νέου προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης.

Σύμφωνα με το Bloomberg, μεγάλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα όπως η Deutsche Bank και η UBS προετοιμάζονται για ακόμα ένα «χτύπημα» της ΕΚΤ στα κέρδη τους, έπειτα από πέντε χρόνια με μηδενικά επιτόκια. Αν και το σχέδιο της Κεντρικής Τράπεζας είναι να ενισχύσει την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό με την μείωση του κόστους δανεισμού για επιχειρήσεις και νοικοκυριά, η πίεση που ασκείται στις τράπεζες μπορεί να τραυματίσει την δυνατότητα τους να χορηγήσουν νέα δάνεια.

Στο περιθώριο των αναλύσεων και των εκτιμήσεων πάντως, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια βρίσκονται σε ανοδική πορεία με τον δείκτη FTSE 100 του Λονδίνου να καταγράφει κέρδη 1,03% στις 7.338,20 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX ενισχύεται κατά 0,87% στις 12.374,19 μονάδες και ο δείκτης CAC 40 του Παρισιού σημειώνει άνοδο 0,45% στις 5.615,54 μονάδες.

Στα χρηματιστήρια του Νότου, ο δείκτης IBEX 35 του χρηματιστηρίου της Μαδρίτης ενισχύεται 0,1% στις 9.087 μονάδες ενώ ο FTSE MIB στο Μιλάνο καταγράφει άνοδο 0,47% στις 21.971 μονάδες.  

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

ΕΚΤ: Δεν είναι υπερβολική η άνοδος στα διεθνή χρηματιστήρια

Ο Ολλανδός κεντρικός τραπεζίτης τονίζει ότι οι αποτιμήσεις των μετοχών είναι μεν υψηλές, αλλά αυτό μπορεί να δικαιολογείται από τις αυξημένες προσδοκίες για οικονομική ανάκαμψη. Τι λέει για τους μικροεπενδυτές.
ΑΓΟΡΕΣ

Ράλι στα ομόλογα μετά τη δημοσιοποίηση των πρακτικών της ΕΚΤ

Τα νέο κύμα ανόδου των τιμών που πυροδοτήθηκε από την ΕΚΤ οδήγησε στην εγχώρια αγορά την απόδοση του 10ετούς ομολόγου στο 0,65% από 0,69% που κυμαίνονταν χθες, του 5ετούς στο 0,027% από 0,032% και του 15ετούς στο 0,885% από 0,886%.
bonds-omologa-ekt
ΑΓΟΡΕΣ

Aρνητική και πάλι η απόδοση του 5ετους ομολόγου

H περιορισμένη προσφορά τίτλων στη δευτερογενή αγορά σε συνδυασμό με την αγοραστικές παρεμβάσεις της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας αποτελούν το βασικό μοχλό που συμπιέζει τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων.