ΓΔ: 863.41 0.42% Τζίρος: 64.85 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
bonds

Κοντά στο μηδέν το επιτόκιο δανεισμού της Ελλάδας

Με απόδοση 0,29% διατέθηκαν τα ετήσια έντοκα γραμμάτια, μεγάλη πτώση από την προηγούμενη δημοπρασία. Ανοδικά κινούνται, πάντως, οι αποδόσεις των ομολόγων.

Όλο και πιο κοντά στο μηδέν υποχωρούν τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια δανεισμού του Δημοσίου, με τους αναλυτές να εκτιμούν ότι σύντομα θα περάσουν σε αρνητικό έδαφος, ακολουθώντας την τάση που διαμορφώνεται σε όλη την ευρωζώνη.

Ειδικότερα, σήμερα το Δημόσιο άντλησε 812,5 εκατ. ευρώ με τη δημοπρασία εντόκων γραμματίων 12μηνης διάρκειας (52 εβδομάδων), με το επιτόκιο να υποχωρεί σχεδόν κατά 40% σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη δημοπρασία αντίστοιχων τίτλων.

Το επιτόκιο διαμορφώθηκε σε 0,29%, έναντι 0,47% στην προηγούμενη δημοπρασία. Η έκδοση υπερκαλύφθηκε κατά 1,59 φορές, έναντι 2,27 στην προηγούμενη δημοπρασία.

Στη δευτερογενή αγορά ομολόγων, πάντως, οι ελληνικοί τίτλοι ακολουθούν την ίδια πορεία με τους αντίστοιχους ευρωπαϊκούς, καθώς υποχωρούν οι προσδοκίες των επενδυτών για τις αυριανές αποφάσεις της ΕΚΤ, ενώ οι κινήσεις της γερμανικής κυβέρνησης προς την κατεύθυνση της τόνωσης της οικονομίας με δημόσιες επενδυτικές δαπάνες μειώνουν τις ανησυχίες για ύφεση, που έστελναν τους επενδυτές στο ασφαλές καταφύγιο των ομολόγων.

Ειδικότερα, σήμερα η απόδοση του 10ετούς ομολόγου έχει ξεπεράσει και το όριο του 1,70%, ενώ τη μεγαλύτερη ποσοστιαία άνοδο απόδοσης σημειώνει το πενταετές ομόλογο, που διαπραγματεύεται με απόδοση κοντά στο 0,959%.

GR_BONDS

 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Xrimatistirio, Markets, Stocks, Metoxes
ΑΓΟΡΕΣ

Ισχυροί κλυδωνισμοί στις διεθνείς αγορές, βαρύτατες πιέσεις στη Ρωσία

Ενεργοποιήθηκαν οι διεθνείς κυρώσεις, καταρρέει το ρούβλι με απώλειες σχεδόν 30%, υπό πτώχευση ευρωπαϊκή θυγατρική μεγάλης ρωσικής τράπεζας. Άλμα τιμής του αργού πετρελαίου, πτώση στα futures, ελεγχόμενες απώλειες στην Ασία.
ΑΓΟΡΕΣ

Μπαίνουν στον... πάγο τα εταιρικά ομόλογα, ξέφυγε πάνω από 3% η απόδοση

Μετά το ρεκόρ άντλησης κεφαλαίων 1,4 δισ. το 2021, η αναμενόμενη αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ φέρνει αύξηση του κόστους χρηματοδότησης των εταιρειών και φρενάρει τα σχέδια για νέες εκδόσεις.
Markets, Stocks, Agores, Xrimatistirio, Omologa
ΑΓΟΡΕΣ

Τις πιο βαριές πιέσεις στην Ευρώπη δέχονται τα ελληνικά ομόλογα

Κοντά στο 2,5% εκτινάχθηκε σήμερα η απόδοση του 10ετούς ομολόγου, ενώ σε βάση 12μήνου είναι αυξημένη κατά 1,74%. Σε κλοιό πιέσεων η ευρωπαϊκή αγορά ομολόγων, ενόψει της αύξησης επιτοκίων από την ΕΚΤ.
ΑΓΟΡΕΣ

Πώς «κάηκαν» χιλιάδες επενδυτές από τα ελληνικά κρατικά ομόλογα

Περισσότερα από 500 εκατ. τοποθέτησαν Έλληνες επενδυτές σε αμοιβαία κεφάλαια ομολογιών το 2021, αλλά το ράλι των κρατικών τίτλων σταμάτησε και τα περισσότερα έκλεισαν τη χρονιά με αρνητικές αποδόσεις. Πολύ κακός μήνας ήταν και ο Ιανουάριος.