ΓΔ: 888.26 0.63% Τζίρος: 66.20 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
bonds

Κοντά στο μηδέν το επιτόκιο δανεισμού της Ελλάδας

Με απόδοση 0,29% διατέθηκαν τα ετήσια έντοκα γραμμάτια, μεγάλη πτώση από την προηγούμενη δημοπρασία. Ανοδικά κινούνται, πάντως, οι αποδόσεις των ομολόγων.

Όλο και πιο κοντά στο μηδέν υποχωρούν τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια δανεισμού του Δημοσίου, με τους αναλυτές να εκτιμούν ότι σύντομα θα περάσουν σε αρνητικό έδαφος, ακολουθώντας την τάση που διαμορφώνεται σε όλη την ευρωζώνη.

Ειδικότερα, σήμερα το Δημόσιο άντλησε 812,5 εκατ. ευρώ με τη δημοπρασία εντόκων γραμματίων 12μηνης διάρκειας (52 εβδομάδων), με το επιτόκιο να υποχωρεί σχεδόν κατά 40% σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη δημοπρασία αντίστοιχων τίτλων.

Το επιτόκιο διαμορφώθηκε σε 0,29%, έναντι 0,47% στην προηγούμενη δημοπρασία. Η έκδοση υπερκαλύφθηκε κατά 1,59 φορές, έναντι 2,27 στην προηγούμενη δημοπρασία.

Στη δευτερογενή αγορά ομολόγων, πάντως, οι ελληνικοί τίτλοι ακολουθούν την ίδια πορεία με τους αντίστοιχους ευρωπαϊκούς, καθώς υποχωρούν οι προσδοκίες των επενδυτών για τις αυριανές αποφάσεις της ΕΚΤ, ενώ οι κινήσεις της γερμανικής κυβέρνησης προς την κατεύθυνση της τόνωσης της οικονομίας με δημόσιες επενδυτικές δαπάνες μειώνουν τις ανησυχίες για ύφεση, που έστελναν τους επενδυτές στο ασφαλές καταφύγιο των ομολόγων.

Ειδικότερα, σήμερα η απόδοση του 10ετούς ομολόγου έχει ξεπεράσει και το όριο του 1,70%, ενώ τη μεγαλύτερη ποσοστιαία άνοδο απόδοσης σημειώνει το πενταετές ομόλογο, που διαπραγματεύεται με απόδοση κοντά στο 0,959%.

GR_BONDS

 

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Trapeza, Bank
ΑΓΟΡΕΣ

«Ξεκλειδώνουν» τις αγορές οι τράπεζες: Μαραθώνιος για άντληση 13 δισ.

Ξεπέρασε τις προσδοκίες η επιτυχία της Τρ. Πειραιώς στην πρώτη έκδοση τίτλου AT1 από ελληνική τράπεζα. Δύσκολη αποστολή τα επόμενα χρόνια: οι τράπεζες θα πρέπει να αντλούν 3 δισ. το χρόνο έως το 2025.
Agores, Markets, Metoxes, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Το αίνιγμα με τα κεφάλαια των Ελλήνων: Δισεκατομμύρια ψάχνουν απόδοση

Το διάλειμμα στην άνοδο του Χρηματιστηρίου με αφορμή την ΑΜΚ της Alpha Bank και η έντονη κινητικότητα κεφαλαίων από Έλληνες ιδιώτες επενδυτές. Φυγή από τις προθεσμιακές, στροφή σε μετοχές, εταιρικά ομόλογα, αμοιβαία. Τι δείχνουν τα στοιχεία.
ΑΓΟΡΕΣ

Τα μυστικά του πρώτου ναυτιλιακού ομολόγου που μπαίνει στο Χρηματιστήριο

To ελκυστικό επιτόκιο, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της έκδοσης, οι κίνδυνοι της ναυτιλίας και το ιστορικό συνέπειας της Costamare. Υπετριπλάσια απόδοση από τον δείκτη S&P 500 είχε η μετοχή το τελευταίο 12μηνο.