ΓΔ: 1222.43 -1.11% Τζίρος: 49.09 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:20:14 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
bonds

Κοντά στο μηδέν το επιτόκιο δανεισμού της Ελλάδας

Με απόδοση 0,29% διατέθηκαν τα ετήσια έντοκα γραμμάτια, μεγάλη πτώση από την προηγούμενη δημοπρασία. Ανοδικά κινούνται, πάντως, οι αποδόσεις των ομολόγων.

Όλο και πιο κοντά στο μηδέν υποχωρούν τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια δανεισμού του Δημοσίου, με τους αναλυτές να εκτιμούν ότι σύντομα θα περάσουν σε αρνητικό έδαφος, ακολουθώντας την τάση που διαμορφώνεται σε όλη την ευρωζώνη.

Ειδικότερα, σήμερα το Δημόσιο άντλησε 812,5 εκατ. ευρώ με τη δημοπρασία εντόκων γραμματίων 12μηνης διάρκειας (52 εβδομάδων), με το επιτόκιο να υποχωρεί σχεδόν κατά 40% σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη δημοπρασία αντίστοιχων τίτλων.

Το επιτόκιο διαμορφώθηκε σε 0,29%, έναντι 0,47% στην προηγούμενη δημοπρασία. Η έκδοση υπερκαλύφθηκε κατά 1,59 φορές, έναντι 2,27 στην προηγούμενη δημοπρασία.

Στη δευτερογενή αγορά ομολόγων, πάντως, οι ελληνικοί τίτλοι ακολουθούν την ίδια πορεία με τους αντίστοιχους ευρωπαϊκούς, καθώς υποχωρούν οι προσδοκίες των επενδυτών για τις αυριανές αποφάσεις της ΕΚΤ, ενώ οι κινήσεις της γερμανικής κυβέρνησης προς την κατεύθυνση της τόνωσης της οικονομίας με δημόσιες επενδυτικές δαπάνες μειώνουν τις ανησυχίες για ύφεση, που έστελναν τους επενδυτές στο ασφαλές καταφύγιο των ομολόγων.

Ειδικότερα, σήμερα η απόδοση του 10ετούς ομολόγου έχει ξεπεράσει και το όριο του 1,70%, ενώ τη μεγαλύτερη ποσοστιαία άνοδο απόδοσης σημειώνει το πενταετές ομόλογο, που διαπραγματεύεται με απόδοση κοντά στο 0,959%.

GR_BONDS

 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Omologa, bonds
ΑΓΟΡΕΣ

Το μικρό θαύμα των ελληνικών ομολόγων, η αναβάθμιση και τα 28 τρισ. δολ.

Χωρίς να έχουν υποστήριξη από την ΕΚΤ για εννέα μήνες, τα ελληνικά ομόλογα πηγαίνουν καλύτερα από τα ιταλικά. Επιστροφή στην επενδυτική κατηγορία και πρόσβαση σε κεφάλαια 28 τρισ. «βλέπει» η Τράπεζα της Ελλάδος.
Silicon Valley Bank, SVB, Wall Street, Silicon Valley
ΑΓΟΡΕΣ

Γιατί έχουν ανοσία οι ελληνικές τράπεζες στο... σύνδρομο Sillicon Valley

Θωρακίζει τις ελληνικές και ευρωπαϊκές τράπεζες το μοντέλο που ακολουθούν: λιγότερες επενδύσεις σε ομόλογα, μεγαλύτερο μέρος του ενεργητικού σε δάνεια, πιο σταθερή βάση καταθέσεων, κυρίως από τη λιανική.
Fed, HPA, USA
ΑΓΟΡΕΣ

Μεγάλο «μπόνους» στις τράπεζες από Fed: δεν θα «κουρεύονται» τα ομόλογα

Στην ονομαστική τους αξία θα γίνονται δεκτά τα ομόλογα που θα δεσμεύουν οι τράπεζες ως εξασφαλίσεις για φθηνή χρηματοδότηση από τη Fed. Γιατί εγκαταλείφθηκε ο βασικός κανόνας του «κουρέματος».
Omologa, bonds
ΑΓΟΡΕΣ

«Καίνε» επενδυτές τα ελληνικά ομόλογα: Απώλειες 21% σε δώδεκα μήνες

Ζημιές μεγαλύτερες από τους ιταλικούς τίτλους και σχεδόν διπλάσιες από τους γερμανικούς έφεραν στους επενδυτές τα ελληνικά ομόλογα, σύμφωνα με τους δείκτες της S&P. Πώς φθάσαμε στο σπάνιο φαινόμενο της παγκόσμιας bear market στα ομόλογα.