ΓΔ: 1490.46 -0.08% Τζίρος: 119.96 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
bonds

Κοντά στο μηδέν το επιτόκιο δανεισμού της Ελλάδας

Με απόδοση 0,29% διατέθηκαν τα ετήσια έντοκα γραμμάτια, μεγάλη πτώση από την προηγούμενη δημοπρασία. Ανοδικά κινούνται, πάντως, οι αποδόσεις των ομολόγων.

Όλο και πιο κοντά στο μηδέν υποχωρούν τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια δανεισμού του Δημοσίου, με τους αναλυτές να εκτιμούν ότι σύντομα θα περάσουν σε αρνητικό έδαφος, ακολουθώντας την τάση που διαμορφώνεται σε όλη την ευρωζώνη.

Ειδικότερα, σήμερα το Δημόσιο άντλησε 812,5 εκατ. ευρώ με τη δημοπρασία εντόκων γραμματίων 12μηνης διάρκειας (52 εβδομάδων), με το επιτόκιο να υποχωρεί σχεδόν κατά 40% σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη δημοπρασία αντίστοιχων τίτλων.

Το επιτόκιο διαμορφώθηκε σε 0,29%, έναντι 0,47% στην προηγούμενη δημοπρασία. Η έκδοση υπερκαλύφθηκε κατά 1,59 φορές, έναντι 2,27 στην προηγούμενη δημοπρασία.

Στη δευτερογενή αγορά ομολόγων, πάντως, οι ελληνικοί τίτλοι ακολουθούν την ίδια πορεία με τους αντίστοιχους ευρωπαϊκούς, καθώς υποχωρούν οι προσδοκίες των επενδυτών για τις αυριανές αποφάσεις της ΕΚΤ, ενώ οι κινήσεις της γερμανικής κυβέρνησης προς την κατεύθυνση της τόνωσης της οικονομίας με δημόσιες επενδυτικές δαπάνες μειώνουν τις ανησυχίες για ύφεση, που έστελναν τους επενδυτές στο ασφαλές καταφύγιο των ομολόγων.

Ειδικότερα, σήμερα η απόδοση του 10ετούς ομολόγου έχει ξεπεράσει και το όριο του 1,70%, ενώ τη μεγαλύτερη ποσοστιαία άνοδο απόδοσης σημειώνει το πενταετές ομόλογο, που διαπραγματεύεται με απόδοση κοντά στο 0,959%.

GR_BONDS

 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

ΤτΕ: Τι κέρδισαν τα ομόλογα και οι μετοχές από την επενδυτική βαθμίδα

Ραγδαία υποχώρηση του κόστους δανεισμού του Δημοσίου και μείωση του spread από τα γερμανικά ομόλογα κοντά στις 100 μονάδες βάσης, ρεκόρ 10ετίας στο χρηματιστήριο και φθηνότερη χρηματοδότηση για τις τράπεζες καταγράφει η Τρ. Ελλάδος.
ΑΓΟΡΕΣ

Χρυσές αποδόσεις στα αμοιβαία κεφάλαια, έδωσαν μέχρι 44% τα μετοχικά

Ποια είναι τα 22 μετοχικά αμοιβαία κεφάλαια με αποδόσεις υψηλότερες από τον Γενικό Δείκτη: Αναλυτικός πίνακας. Εισροές 51 εκατ. στα μετοχικά το α' εξάμηνο, ενώ τα ομολογιακά προσέλκυσαν 495 εκατ.
Markets, Stocks, Agores, Xrimatistirio, Omologa
ΑΓΟΡΕΣ

«Ποταμός» 3,4 δισ. σε ομόλογα και ΧΑ, έρχονται νέα κύματα κεφαλαίων

Μόνο το πρώτο τετράμηνο και πριν οριστικοποιηθεί ο σχηματισμός κυβέρνησης, οι ξένοι τοποθέτησαν κεφάλαια που αντιστοιχούν στο 2% του ΑΕΠ. Η αναβάθμιση, η είσοδος σε διεθνείς δείκτες και οι επόμενες εισροές.
ΑΓΟΡΕΣ

«Σήμα» και από τους «σκληρούς» της ΕΚΤ για τέλος στις αυξήσεις επιτοκίων

Ακόμη και ο Ολλανδός κεντρικός τραπεζίτης αναγνωρίζει ότι μπορεί να μην είναι αναγκαία μία αύξηση επιτοκίων τον Σεπτέμβριο. Ισχυρής άνοδος τιμών στα ομόλογα, αποδυναμώνεται το ευρώ.
Xrimatistirio, Markets, Stocks, Metoxes
ΑΓΟΡΕΣ

Σήμα για ράλι από τις διεθνείς αγορές, φεύγει η απειλή των επιτοκίων

Το τέλος της «μάχης» με τον πληθωρισμό προανήγγειλαν τα στοιχεία από τις ΗΠΑ. Απομακρύνεται ο κίνδυνος εισαγόμενης διόρθωσης στο ΧΑ. Η αγορά ομολόγων έχει δώσει ήδη investment grade στην Ελλάδα.