ΓΔ: 888.26 0.63% Τζίρος: 66.20 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Ebury: Brexit και πακέτα διάσωσης, η εβδομάδα που αρχίζει στις αγορές

Η στερλίνα έχει παραμείνει αξιοσημείωτα ανθεκτική στο αδιέξοδο του Brexit. Στην Ευρώπη, εκτός από τη συνεδρίαση της ΕΚΤ την Πέμπτη, θα πραγματοποιηθεί Σύνοδος Κορυφής Πέμπτη και Παρασκευή.

Οι επενδυτές αξιοποίησαν την είδηση ότι το Κογκρέσο των ΗΠΑ και ο πρόεδρος Τραμπ είναι κοντά σε συμφωνία για ένα νέο πακέτο στήριξης της οικονομίας ως δικαιολογία για την πώληση του δολαρίου έναντι κάθε άλλου κύριου νομίσματος. Αυτό περιλάμβανε και τη στερλίνα, παρά τις αυξανόμενες ανησυχίες ότι οι προθεσμίες για το Brexit πλησιάζουν, ενώ μια συμφωνία παραμένει ακόμη στον αέρα.

Σύμφωνα με τον Enrique Diaz Alvarez, Chief Risk Officer της εταιρείας διεθνών πληρωμών Ebury, εκτός των G10, τα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών είχαν μια αξιοσημείωτη εβδομάδα, με κορωνίδα τα νομίσματα της Λατινικής Αμερικής. Το βραζιλιάνικο ρεάλ ειδικά, αυξήθηκε περισσότερο του 4% έναντι του δολαρίου, καθώς οι επενδυτές έσπευσαν να επωφεληθούν από σχετικά υγιείς αποδόσεις που διατίθενται έξω από τις αναπτυγμένες οικονομίες. 

Η ροή των ειδήσεων την εβδομάδα που αρχίζει είναι πιθανόν να επικεντρωθεί στην Ευρώπη. Οι διαπραγματεύσεις για το Brexit για μια ακόμη φορά βρίσκονται στο όριο, με τα αλιευτικά δικαιώματα και τους ισότιμους όρους ανταγωνισμού στην ΕΕ να παραμένουν τα δυο βασικά εμπόδια. Την Πέμπτη, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πραγματοποιήσει μια σημαντική συνάντηση, από την οποία οι αγορές αναμένουν να επεκτείνει τα μέτρα τόνωσης για την οικονομία της Ευρωζώνης. Κατά την άποψη της Ebury, τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ που θα ανακοινωθούν την Πέμπτη μπορεί να έχουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον από ό,τι συνήθως, καθώς οι προσδοκίες της αγοράς για μελλοντικό πληθωρισμό στις ΗΠΑ έχουν αυξηθεί σημαντικά τις τελευταίες εβδομάδες. 

Στερλίνα

Οι διαπραγματεύσεις για το Brexit συνεχίστηκαν στη διάρκεια του σαββατοκύριακου. Ανάμεσα στο θόρυβο και τις φήμες, την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές φαίνεται μικρή πρόοδος στο θέμα των αλιευτικών δικαιωμάτων στα νερά του Ηνωμένου Βασιλείου, ενώ οι ισότιμοι όροι ανταγωνισμού για την ΕΕ είναι το δεύτερο βασικό εμπόδιο. Η στερλίνα έχει παραμείνει αξιοσημείωτα ανθεκτική στο αδιέξοδο, υποδηλώνοντας ότι οι επενδυτές μοιράζονται την άποψη της Ebury ότι οι συζητήσεις είναι πολύ πιθανόν να οδηγήσουν σε μια μέτρια συμφωνία. Το κύριο γεγονός της εβδομάδας θα είναι η ανακοίνωση του ΑΕΠ του τρίτου τριμήνου την Παρασκευή, αλλά οι αγορές είναι πιθανόν να παραβλέψουν αυτήν την ανακοίνωση και να επικεντρωθούν στις τελευταίες ειδήσεις από τις διαπραγματεύσεις. 

Ευρώ

Φαίνεται πως θα είναι μια κρίσιμη εβδομάδα για το κοινό νόμισμα. Εκτός από την συνάντηση της ΕΚΤ την Πέμπτη, θα πραγματοποιηθεί Σύνοδος Κορυφής την Πέμπτη και την Παρασκευή. Παρά τον θόρυβο γύρω από ένα πιθανό βέτο για το οικονομικό πακέτο από την Ουγγαρία και την Πολωνία για τον όρο του κράτους δικαίου, η Ebury πιστεύει ότι αυτό είναι απίθανο να συμβεί. Μεγαλύτερη αβεβαιότητα υπάρχει για το αποτέλεσμα της συνάντησης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Η ΕΚΤ μπορεί να εκπλήξει τις αγορές με την τόλμη της, αναφέρει ο Enrique Diaz Alvarez. 

Λαμβάνοντας υπόψη το πόσο τεταμένος έχει γίνει ο αδυσώπητος αγώνας δρόμου του ευρώ, υπάρχει πιθανότητα για ουσιαστική υποχώρηση αν τα πράγματα εξελιχθούν με αυτόν τον τρόπο.

Δολάριο

Το αδυσώπητο ξεπούλημα του δολαρίου συνεχίστηκε την περασμένη εβδομάδα. Τα ήπια δεδομένα από την αγορά εργασίας, δεν βοήθησαν το νόμισμα. Τα δεδομένα στην αγορά εργασίας («non – farm payrolls» ) ήταν πολύ κάτω του αναμενομένου. Η ανεργία έπεσε κατά 0,2%, στο 6,7% όπως αναμενόταν, αλλά αυτό οφείλεται κυρίως στη μείωση της συμμετοχής στο εργατικό δυναμικό, το "κακό" είδος μείωσης της ανεργίας. Η έκθεση ήταν σύμφωνη με τις αιτιάσεις για την ανεργία των τελευταίων εβδομάδων και δείχνει προς μια επιβράδυνση της βελτίωσης στην αγορά εργασίας. Αυτή η επιβράδυνση αυξάνει τις πιθανότητες ότι ένα φρέσκο πακέτο τόνωσης θα εγκριθεί από το Κογκρέσο. Ωστόσο, οι αγορές αναμένουν ότι ο αντίκτυπος θα είναι μετρίως πληθωριστικός και αντιδρούν στην αυξανόμενη πιθανότητα του πακέτου ξεπουλώντας το δολάριο – προς το παρόν. 

*Οι αναλυτές της Ebury αναδείχθηκαν από το Bloomberg στη δεύτερη θέση των πιο επιτυχημένων προβλέψεων για την ισοτιμία EUR/USD στο τρίτο τρίμηνο του 2020. 

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Στο επίκεντρο η συνεδρίαση της ΕΚΤ και τα στοιχεία πληθωρισμού των ΗΠΑ

Σύμφωνα με την Ebury, δεν αναμένεται κάποια αλλαγή στην κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής, ενώ η έκθεση για τον πληθωρισμό του Μαίου στις ΗΠΑ αναμένεται να επηρεάσει τη διαπραγμάτευση νομισμάτων.