ΓΔ: 905.04 -0.05% Τζίρος: 54.65 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Ebury: Παράταση για Brexit και dot – plot, η εβδομάδα για τις αγορές

Οι διαπραγματεύσεις για το Brexit θα παραμείνουν ο κύριος παράγοντας κινδύνου, ενώ η συνάντηση της Fed του Δεκεμβρίου, που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, θα είναι άλλο ένα σημείο αναφοράς.

Η στερλίνα ήταν το επίκεντρο στις αγορές νομισμάτων την περασμένη εβδομάδα. Οι ειδήσεις για το Brexit εξακολουθούν να δημιουργούν σοβαρή αστάθεια στη διαπραγμάτευση για το νόμισμα, που στο διάστημα αυτό λειτούργησε ως μειονέκτημα. Καθώς γράφεται αυτό το σημείωμα, η είδηση ότι οι δυο πλευρές συμφώνησαν να παρατείνουν τις συνομιλίες, οδηγεί τη στερλίνα στις πρωινές συναλλαγές της Ασίας να ανακτήσει τις μισές από τις απώλειες της εβδομάδας.

Σύμφωνα με τον Enrique Diaz Alvarez, Chief Risk Officer της εταιρείας διεθνών πληρωμών Ebury, εκτός από τη στερλίνα, οι αγορές συναλλάγματος συνέχισαν σε μεγάλο βαθμό τις τάσεις των τελευταίων εβδομάδων, με τα commodities να εμφανίζονται ευαίσθητα και τα νομίσματα αναδυομένων αγορών να επωφελούνται γενικά από τις υψηλότερες τιμές των commodities. 

Οι διαπραγματεύσεις για το Brexit θα παραμείνουν ο κύριος παράγοντας κινδύνου την επόμενη εβδομάδα. Η συνάντηση της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ του Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη και θα είναι άλλο ένα σημείο αναφοράς για τους εμπόρους συναλλάγματος. Πάντως, όπως εκτιμά η Ebury, δεν αναμένεται αλλαγή στη νομισματική πολιτική. Το ημερολόγιο της Ευρωζώνης θα έχει αρκετά γεγονότα, με τους δείκτες PMI του Δεκεμβρίου να ανακοινώνονται την Τετάρτη και ο βασικός πληθωρισμός την Πέμπτη. 

Στερλίνα

Οι αρνητικές ειδήσεις από τις διαπραγματεύσεις Ηνωμένου Βασιλείου – Ευρωπαϊκής Ένωσης οδήγησαν τη στερλίνα σε απότομη πτώση την περασμένη εβδομάδα. Ωστόσο, στη διάρκεια του σαββατοκύριακου ο Μπόρις Τζόνσον και η Ούρσουλα Φον ντερ Λάινεν συμφώνησαν να επεκτείνουν το deadline της Κυριακής. Αν και αξιωματούχοι που ασχολούνται με τις διαπραγματεύσεις υπαινίχτηκαν ότι μια συμφωνία είναι κοντά, στην είδηση αυτή η στερλίνα αποκατέστησε μόνο τις μισές από τις απώλειες της περασμένης εβδομάδας. Οι διαφορές στο κύριο σημείο διαφωνίας, που είναι ο ανταγωνισμός, δεν φαίνεται να αποδυναμώνουν από πλευράς Ηνωμένου Βασιλείου τα περιβαλλοντικά και εργατικά στάνταρντ κατά την αποχώρηση από την ΕΕ.  Εφόσον υπάρξει συμφωνία εκεί, η Ebury εκτιμά ότι το άλλο σημείο διαφωνίας, τα δικαιώματα αλιείας, είναι απίθανο να οδηγήσει σε κατάρρευση των διαπραγματεύσεων. Ωστόσο, αναμένει η συμφωνία να επιτευχθεί σύντομα και η στερλίνα να συνεχίσει να διαπραγματεύεται με έναν γενικά θετικό τόνο στο τέλος του χρόνου.

Ευρώ

Ενώ η συμφωνία για το Brexit εξακολουθεί να είναι στο όριο, η ΕΕ ξεπέρασε με επιτυχία τις αντιρρήσεις της Ουγγαρίας και της Πολωνίας για τους κανόνες του κράτους δικαίου στο ζήτημα του προϋπολογισμού και του Ταμείου Ανάκαμψης. Οι αγορές συναλλάγματος δεν αξιολόγησαν ως γεγονός με σημασία τη συνάντηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας του Δεκεμβρίου. Ενώ αναμενόταν η επέκταση των προγραμμάτων στήριξης στην πανδημία και οι κινήσεις για την υποστήριξη των τραπεζών, η Ebury αναφέρει ότι οι ανησυχίες που η Κριστίν Λαγκάρντ εξέφρασε σχετικά με την αντοχή του ευρώ και την επίδραση του πληθωρισμού σε αυτό ήταν πολύ πιο ουσιαστικές από όσο οι αγορές εκτίμησαν. Αυτήν η εβδομάδα αναμένεται σημαντική, με την ανακοίνωση των δεικτών PMI οικονομικής δραστηριότητας όσο και των δεδομένων για τον πληθωρισμό του Δεκεμβρίου. Βραχυπρόθεσμα, το κοινό νόμισμα θα μπορούσε να είναι ευάλωτο σε απογοητευτικά νούμερα, ειδικά λαμβάνοντας υπόψιν το πρόσφατο ράλι και την παρατεταμένα υψηλή θέση του ευρώ στην αγορά. 

Δολάριο

Το δολάριο εμφανίζεται να έχει σταθεροποιηθεί προς το παρόν, μετά την πτώση έξι συνεχόμενων μηνών σε όρους στάθμισης. Παραδόξως, αυτό έρχεται καθώς η ροή των οικονομικών ειδήσεων από τις ΗΠΑ φέρνει αρνητικά νέα, με μια ακόμη δυσάρεστη έκπληξη στις αιτήσεις ανεργίας της περασμένης εβδομάδας. Επιστρέφοντας στην τελευταία σύνοδο του έτους της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ, δεν αναμένονται αλλαγές στην νομισματική πολιτική και το ενδιαφέρον στρέφεται πάλι στις προβλέψεις της Τράπεζας, στο λεγόμενο dot plot καθώς και στον τόνο των ανακοινώσεων του προέδρου Πάουελ στη συνέντευξη Τύπου μετά τη συνεδρίαση. Λιγότερο προβλέψιμο είναι το αποτέλεσμα των συνομιλιών για ένα νέο πακέτο δημοσιονομικών κινήτρων, όπου η Ebury εκτιμά ότι θα επιτευχθεί συμφωνία κρίνοντας από τα αδύναμα οικονομικά δεδομένα των περασμένων εβδομάδων.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ