ΓΔ: 905.04 -0.05% Τζίρος: 54.65 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Ebury: Αστάθεια στο τέλος της χρονιάς, η εβδομάδα στις αγορές

Παρά το γεγονός ότι μπαίνουμε στην παραδοσιακά ήσυχη περίοδο των διακοπών, αυτή τη χρονιά μπορεί να δούμε μια ασυνήθιστη αστάθεια, εκτιμά η Ebury.

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα δεν έσωσε το δολάριο από τον πανικό στο τέλος της χρονιάς. Σύμφωνα με τον Enrique Diaz Alvarez, Chief Risk Officer της εταιρείας διεθνών πληρωμών Ebury, οι αγορές ερμήνευσαν τα σχόλια του προέδρου Powell στη συνέντευξη Τύπου της περασμένης εβδομάδας ως μετριοπαθή, δείχνοντας να αγνοούν το πιο επιθετικό μήνυμα που περιείχε το διάσημο dot plot, δηλαδή οι προβλέψεις για τα επιτόκια. Εκτός από το συνάλλαγμα, τα risk assets συνέχισαν να κινούνται υψηλότερα. Ειδική μνεία απαιτείται για τα commodities, τα οποία κάνουν σκληρό ράλι στο τέλος της χρονιάς. Αυτό παρέχει υποστήριξη στα νομίσματα των αναδυομένων αγορών ειδικά, κάτι που τονίζουμε εδώ και αρκετό καιρό.

Παρά το γεγονός ότι μπαίνουμε στην παραδοσιακά ήσυχη περίοδο των διακοπών, αυτή τη χρονιά μπορεί να δούμε μια ασυνήθιστη αστάθεια, εκτιμά η Ebury. Τα μέτρα για την πανδημία εξακολουθούν να αυξάνονται και στις δυο πλευρές του Ατλαντικού. Η διαμάχη γύρω από το δημοσιονομικό κίνητρο στις ΗΠΑ θα μπορούσε να προκαλέσει εκπλήξεις μέχρι την τελευταία στιγμή. Εντέλει, οι διαπραγματεύσεις για το Brexit συνεχίζονται ως το τέλος. Αν και δεν έχουν προγραμματιστεί κρίσιμες ανακοινώσεις ή συναντήσεις για την νομισματική πολιτική την επόμενη εβδομάδα, οι πολιτικές ειδήσεις θα μπορούσαν να προκαλέσουν ασυνήθιστη δραστηριότητα στις χριστουγεννιάτικες συναλλαγές. 

Στερλίνα

Η μέτρια εβδομαδιαία αλλαγή στη στερλίνα κρύβει μια σοβαρή αστάθεια που προκλήθηκε από τις ειδήσεις και τις προσδοκίες για μια συμφωνία για το Brexit. Το νέο, πιο μεταδοτικό στέλεχος COVID που εντοπίστηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο και η έλλειψη τελικής συμφωνίας έπληξε τη στερλίνα από τα υψηλά της εβδομάδας. Ενώ οι περισσότεροι ακόμη περιμένουν ότι θα επιτευχθεί μια μέτρια συμφωνία, οι διαδοχικές απαγορεύσεις των ταξιδιών στο Ηνωμένο Βασίλειο και οι φόβοι για το νέο στέλεχος προκαλούν σκληρό σφυροκόπημα στη στερλίνα την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές. Η Ebury αναμένει ότι αυτήν την εβδομάδα θα επιτευχθεί μια μέτρια συμφωνία, αλλά αυτό έχει ήδη προεξοφληθεί κι οι ειδήσεις για το νέο στέλεχος COVID θα έχουν μεγαλύτερο αντίκτυπο στη στερλίνα έως το τέλος του έτους. 

Ευρώ

Το ευρώ ενισχύθηκε από πιο θετικά από τα αναμενόμενα data PMI επιχειρηματικής δραστηριότητας για τον Δεκέμβριο. Φαίνεται ότι οι επιχειρήσεις της Ευρωζώνης προσαρμόζονται καλύτερα σε αυτή τη δεύτερη περίοδο lockdown από ό,τι στην πρώτη περίοδο. Τουλάχιστον, η επιχειρηματική δραστηριότητα δεν συρρικνώθηκε τον Δεκέμβριο, κάτι που μπορεί να θεωρηθεί πραγματική νίκη. Οι ειδήσεις για τον πληθωρισμό, ενώ δεν ήταν καλές, αποδείχτηκε ότι δεν ήταν και χειρότερες από τις αναμενόμενες, με τον βασικό πληθωρισμό να παραμένει στο χαμηλότερο επίπεδο που βρέθηκε ποτέ, αλλά να μην καταρρέει σε νέα χαμηλά. Η Ebury διατηρεί μια θετική οπτική για το ευρώ μακροπρόθεσμα, αλλά πιστεύει ότι είναι ευάλωτο σε μερική ανατροπή στις επόμενες εβδομάδες. 

Δολάριο

Οι αγορές εισέπραξαν ένα μετριοπαθές μήνυμα από τον πρόεδρο Powell αναφορικά με την στάση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας και τη στάθμιση των διαφορετικών κινδύνων για τις οικονομικές προοπτικές. Το πακέτο δημοσιονομικών κινήτρων που συμφωνήθηκε το Σαββατοκύριακο ήταν σε μεγάλο βαθμό σύμφωνο με τις προσδοκίες της αγοράς. Εν τω μεταξύ, οι οικονομικοί δείκτες υψηλής επιρροής, όπως οι δείκτες της απασχόλησης, συνεχίζουν να δείχνουν απώλεια δυναμικής στην οικονομική δραστηριότητα, ενώ και οι αριθμοί από τα κρούσματα του ιού δεν έχουν δείξει ουσιαστική μείωση. Ενώ βραχυπρόθεσμα το δολάριο μπορεί να έχει πέσει πολύ και πολύ γρήγορα, η Ebury παραμένει αισιόδοξη για τις προοπτικές του μεσοπρόθεσμα. 

*Οι αναλυτές της Ebury αναδείχθηκαν από το Bloomberg στη δεύτερη θέση των πιο επιτυχημένων προβλέψεων για την ισοτιμία EUR/USD στο τρίτο τρίμηνο του 2020.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ