ΓΔ: 902.09 0.10% Τζίρος: 46.79 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:05 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shuttertsock

Πιέσεις για Dow Jones και S&P 500, νέο ρεκόρ για τον Nasdaq

Αρνητικά οικονομικά δεδομένα και οι εξελίξεις της πανδημίας επηρέασαν την αμερικανική αγορά παρά τη θετική επίδραση από την ψήφιση του νέου πακέτου στήριξης. Στήριξη από την Apple για τον Nasdaq.

«Μεικτή» η εικόνα για την αμερικανική αγορά με τους Dow Jones και S&P 500 να εμφανίζουν απώλειες, ενώ αντίθετα σε νέο ρεκόρ διαμορφώθηκε ο δείκτης τεχνολογίας Nasdaq, καθώς η θετική επίδραση από την ψήφιση του νέου προγράμματος στήριξης των ΗΠΑ από το Κογκρέσο «επισκιάστηκε» από την εμφάνιση μετάλλαξης του κορονοϊού κυρίως σε ευρωπαϊκές χώρες. 

Πτώση 0,67% για τον Dow Jones στις 30.015 μονάδες, με τον S&P 500 να συμπληρώνει τρεις συνεδριάσεις απωλειών και να εμφανίζει απώλειες 0,21% στις 3.687 μονάδες, ενώ αντίθετα κέρδη 0,22% σημείωσε ο Nasdaq κλείνοντας στο επίπεδο των 12.717 μονάδων που αποτελεί νέο ρεκόρ. 

Υπενθυμίζεται ότι το Κογκρέσο ψήφισε τόσο ένα νέο πρόγραμμα στήριξης 900 δισ. δολαρίων όσο και την αύξηση του ορίου δανεισμού της αμερικανικής κυβέρνησης στο επίπεδο των 2,3 τρισ. δολαρίων, με το μόνο που απομένει να είναι η υπογραφή και των δύο νομοσχεδίων από τον Αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ. 

Αρνητική επίδραση στις επενδυτικές διαθέσεις είχε και η ανακοίνωση ορισμένων αρνητικών μακροοικονομικών δεδομένων για τις ΗΠΑ με τις πωλήσεις κατοικιών να υποχωρούν τον Νοέμβριο υψηλότερα του αναμενόμενου, ενώ κατά τον ίδιο μήνα σημειώθηκε μείωση και της καταναλωτικής εμπιστοσύνης, κάτι που εξέπληξε δυσάρεστα την αγορά καθώς οι αναλυτές είχαν προβλέψει ότι θα ενισχύονταν. 

Η μετοχή της Apple, η οποία ενισχύθηκε 2,85% ήταν αυτή που προσέφερε τη μεγαλύτερη στήριξη στον Nasdaq, με τη σημερινή πορεία της να αποδίδεται και σε δημοσίευμα του Reuters σύμφωνα με το οποίο σχεδιάζει να ενταχθεί στο χώρο της ηλεκτροκίνησης από το 2024, τόσο μέσω της κατασκευής δικού της ηλεκτρικού αυτοκινήτου όσο και με κατασκευή μπαταριών. Το γεγονός αυτό αποτέλεσε αφορμή για να ασκηθούν περαιτέρω πιέσεις και στη μετοχή της Tesla, η οποία υποχώρησε 1,47%. 

Όπως, πάντως, σημειώνουν κορυφαίοι αναλυτές της Wall Street στο πρακτορείο Bloomberg, δεν είναι λίγοι οι επενδυτές που προχωρούν και σε μία προσεκτική κατοχύρωση κερδών, με δεδομένο ότι έχουν μείνει λίγες συνεδριάσεις πριν από το τέλος του 2020, το οποίο σε καμία περίπτωση και παρά την πανδημία δεν  μπορεί να θεωρηθεί αρνητικό για τη Wall Street. Αυτό αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι ο Dow Jones εμφανίζει κέρδη που ξεπερνούν το 5% από την αρχή του 2020, με τα αντίστοιχα για τον S&P 500 να φθάνουν στο 14%, ενώ ο Nasdaq έχει ακολουθήσει εξαιρετικά καλή πορεία με άνοδο 42,7%. 

Συνεχίστηκαν οι πιέσεις για την αγορά πετρελαίου, με το Brent να υποχωρεί 1,85% στα 49,97 δολάρια, ενώ μεγαλύτερες πιέσεις δέχθηκε το αμερικανικό αργό το οποίο είχε πτώση 2,21% στα 46,91 δολάρια. 

Πτωτική πορεία και για την αγορά πολυτίμων μετάλλων, με τον χρυσό να εμφανίζει απώλειες 0,88% στα 1.866,25 δολάρια λόγω και της σημαντικής ανόδου του δολαρίου, ενώ ο άργυρος υποχώρησε 3,85% στα 25,36 δολάρια. 
 

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ