ΓΔ: 864.44 0.74% Τζίρος: 29.23 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Απώλειες για τη Wall Street με την προσοχή στο νέο «πακέτο» Μπάιντεν 

Πιέσεις για τις τεχνολογικές μετοχές, με τους επενδυτές να περιμένουν την ανακοίνωση του νέου προγράμματος στήριξης των ΗΠΑ αλλά και τους τρόπους με τους οποίους αυτό θα χρηματοδοτηθεί.

Αντιμέτωπη με πλήρη διαγραφή των αρχικών της κερδών βρέθηκαν η αμερικανική αγορά κατά την τελευταία ώρα της σημερινής συνεδρίασης, καθώς από τη μία πλευρά οι επενδυτές περιμένουν τις επίσημες ανακοινώσεις για το νέο πρόγραμμα στήριξης της οικονομίας από τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, ενώ από την άλλη η αγορά εργασίας συνεχίζει να στέλνει αρνητικά μηνύματα. 

Πτώση 68 μονάδων ή 0,2% για τον Dow Jones στις 30.991 μονάδες, με τον S&P 500 να υποχωρεί 0,38% στις 3.795 μονάδες και τον Nasdaq να αποδυναμώνεται 0,12% στις 13.112 μονάδες. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ενδοσυνεδριακά τόσο ο Dow Jones όσο και ο Nasdaq έφθασαν σε νέα ιστορικά υψηλά, αλλά δεν κατόρθωσαν να κρατήσουν τα κέρδη τους. 

Σημαντικές οι πιέσεις για τις μετοχές υψηλής τεχνολογίας, με τον τίτλο του Facebook να υποχωρεί 2,4%. Πτώση άνω του 1% για τις μετοχές των Apple, Netflix, Microsoft και Amazon, ενώ 0,9% χαμηλότερα κινήθηκε αυτή της Alphabet

Η προσοχή των επενδυτών είναι στραμμένη στη σημερινή ανακοίνωση – τις πρώτες πρωινές ώρες Ελλάδας – του Μπάιντεν, με το μεγαλύτερο ενδιαφέρον να εστιάζεται στο μέγεθος του νέου πακέτου στήριξης. Σύμφωνα με τα αμερικανικά ΜΜΕ αυτό μπορεί να κυμανθεί από 1,5 έως και δύο τρισ. δολάρια, με εστίαση στην αύξηση των επιδομάτων προς τα νοικοκυριά (πιθανώς στα 1.400 δολάρια από 600 που είναι σήμερα), παροχή επιπλέον κεφαλαίων στήριξης σε τοπικές κυβερνήσεις και πολιτείες και αύξηση των δαπανών για τη διανομή των εμβολίων κατά του κορονοϊού. 

Σύμφωνα αναλυτές της Morgan Stanley ακόμη μεγαλύτερο είναι το ενδιαφέρον για ένα δεύτερο πακέτο που σχεδιάζει ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, το οποίο αφορά δαπάνες για υποδομές και σύστημα υγείας, συνολικού ύψους 1,5 τρισ. δολαρίων, με τις αγορές να ανησυχούν μήπως τυχόν η χρηματοδότησή του γίνει και μέσω αύξησης της φορολογίας. 

Αρνητική σαφώς ήταν η επίδραση στην αγορά της συνεχιζόμενης αύξησης, για μία ακόμη εβδομάδα, των εβδομαδιαίων αιτήσεων για λήψη επιδόματος ανεργίας στις ΗΠΑ, οι οποίες έφθασαν στις  965.000, πολύ υψηλότερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών ότι θα διαμορφώνονταν στις 800.000 και αγγίζοντας το υψηλότερο επίπεδο πέντε μηνών. 

Αντίθετα θετικά μηνύματα, τουλάχιστον για την αγορά, έστειλε ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι η τράπεζα δεν εξετάζει το ενδεχόμενο να αλλάξει νομισματική πολιτική και ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν σε χαμηλό επίπεδο για μεγάλο χρονικό διάστημα, ενώ δεν υπάρχει κάποια σκέψη για «πάγωμα» του προγράμματος αγοράς ομολόγων. 

Σημαντική κατεύθυνση στην αγορά για το επόμενο διάστημα αναμένεται ότι θα δώσει και η έναρξη ανακοίνωσης των εταιρικών μεγεθών δ’ τριμήνου 2020, με τις JPMorgan Chase, Citigroup και Wells Fargo να δημοσιοποιούν αύριο τα αποτελέσματά τους. Η προσοχή των επενδυτών θα στραφεί τόσο στα συνολικά μεγέθη των τραπεζών όσο και στο εάν θα ανακοινωθεί παροχή μερισμάτων (καθώς η Fed επιτρέπει, πλέον, στις τράπεζες να το πράξουν) αλλά και προγράμματα αγοράς ιδιών μετοχών. 

Σε θετική πορεία κινήθηκε η αγορά πετρελαίου, με το προθεσμιακό συμβόλαιο του Brent να ενισχύεται  0,57% στα 56,38 δολάρια, ενώ κέρδη 1,3% εμφάνισε το αμερικανικό αργό στα 53,63 δολάρια. 

Μεικτές τάσεις για την αγορά πολυτίμων μετάλλων, με τον χρυσό να υποχωρεί 0,36% στα 1.848,10 δολάρια και τον άργυρο να ενισχύεται 0,27% στα 25,64 δολάρια. 
 

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Άνοδος για δεύτερη ημέρα στη Wall, ισχυρή ανάκαμψη του Bitcoin

Τα ισχυρά εταιρικά κέρδη και η ανανεωμένη αισιοδοξία για την οικονομική ανάκαμψη των ΗΠΑ ήταν οι παράγοντες που βελτίωσαν το επενδυτικό κλίμα. Πολύ κοντά σε ιστορικά υψηλά οι τρεις βασικοί δείκτες.