ΓΔ: 888.26 0.63% Τζίρος: 66.20 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Ebury: Οι αγορές στον κόσμο και η εβδομάδα που έρχεται

Τα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών κρατήθηκαν σε καλά γενικά επίπεδα, καθώς οι αγορές αντιδρούν καθυστερημένα στη μεγάλη άνοδο των τιμών των commodities το 2021.

Οι αγορές συνεχίζουν σταθερά να αγνοούν την αναταραχή στην Ουάσιγκτον. Ούτε το χάος μετά την επίθεση στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ ούτε η πώληση ενός τεράστιου αμερικανικού ομολόγου για τη χρηματοδότηση του γιγάντιου ομοσπονδιακού ελλείμματος προκάλεσε κάτι περισσότερο από ένα μικρό κυματάκι στις αγορές κινδύνου.

Στην πραγματικότητα, αναφέρει ο Enrique Diaz Alvarez, Chief Risk Officer της εταιρείας διεθνών πληρωμών Ebury, το δολάριο εκμεταλλεύτηκε τη short θέση στην αγορά για να κάνει ράλι απέναντι στους περισσότερους από τους ανταγωνιστές του. Τα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών κρατήθηκαν σε καλά γενικά επίπεδα, καθώς οι αγορές αντιδρούν καθυστερημένα στη μεγάλη άνοδο των τιμών των commodities το 2021. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στο βραζιλιάνικο ρεάλ, το ισχυρότερο από τα σημαντικά νομίσματα της εβδομάδας, που στηρίχθηκε από τολμηρά σχόλια από την Κεντρική Τράπεζα της Βραζιλίας. 

Η πρώτη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας το 2021 θα είναι σίγουρα το επίκεντρο αυτής της εβδομάδας. Η αρχή της θητείας του Biden στις ΗΠΑ θα γίνει σε προφυλαγμένο κλίμα και η Ebury δεν αναμένει ιδιαίτερες αναταράξεις. Το ημερολόγιο οικονομικών ειδήσεων δεν έχει βαριά γεγονότα, επομένως μπορεί το focus να είναι στην εξέλιξη των κρουσμάτων Covid 19 και του ρυθμού των εμβολιασμών. 

Στερλίνα

Η στερλίνα ήταν ένα από τα λίγα μεγάλα νομίσματα που κατάφερε να τελειώσει την εβδομάδα περίπου στα επίπεδα που ξεκίνησε έναντι του δολαρίου, αλλά αυτό ήταν κυρίως μια ανάκαμψη από την πολύ αδύναμη απόδοσή της την προηγούμενη εβδομάδα. Οι ανησυχίες για το Brexit έχουν τώρα αντικατασταθεί με την ταχύτητα του εμβολιασμού, όπου το Ηνωμένο Βασίλειο παρουσιάζει τις καλύτερες επιδόσεις μεταξύ των μεγάλων χωρών. Τα data στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι τελευταίως καλύτερα του αναμενομένου, παρά τα σκληρά lockdown. Η Ebury πιστεύει ότι υπάρχει περιθώριο για να επεκταθούν αυτές οι θετικές εκπλήξεις στο πρώτο τρίμηνο του 2021 και να διατηρήσουν μια «θετική προκατάληψη» για τη στερλίνα. 

Ευρώ

Το ευρώ πέρασε μια εβδομάδα χωρίς σημαντικά γεγονότα, ακολουθώντας την πρόσφατη άνοδό του έναντι του δολαρίου. Η προσοχή τώρα μετατοπίζεται στη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας την Πέμπτη. Αν και δεν αναμένονται αλλαγές πολιτικής, οι ανακοινώσεις της Προέδρου Lagarde θα εξεταστούν προσεκτικά και ειδικότερα δυο ζητήματα. Πρώτον, ο αντίκτυπος των εκτεταμένων lockdown στις προοπτικές ανάπτυξης για το προηγούμενο τρίμηνο και για το τρέχον. Δεύτερον, η απότομη άνοδος του ευρώ την ίδια περίοδο. Εκτός από τη συνεδρίαση της ΕΚΤ, η δημοσίευση της έρευνας για τον τραπεζικό δανεισμό την Τρίτη θα είναι η πιο σημαντική ανακοίνωση της εβδομάδας στην Ευρωζώνη. 

Δολάριο ΗΠΑ 

Παραδόξως, η σταθεροποίηση των αμερικανικών ομολόγων μετά την αδιάκοπη άνοδο των τελευταίων εβδομάδων έφερε κάποια ανάπαυλα στο δολάριο. Οι ΗΠΑ κατάφεραν να τοποθετήσουν ομόλογα ύψους 120 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε μία μόνο εβδομάδα, ωστόσο τα επιτόκια έκλεισαν την εβδομάδα χαμηλότερα στην καμπύλη σε ένδειξη εμπιστοσύνης στα αμερικανικά θεσμικά όργανα και την προεδρία Biden, παρά την πρόσφατη αναταραχή. Κατά τα άλλα, όπως σημειώνει η Ebury λαμβάνονται ανάμεικτα μηνύματα από τις εκτιμήσεις για την ανεργία (αδύναμη), τη βιομηχανική παραγωγή (ισχυρή) και τον πληθωρισμό (ελαφρώς υψηλότερος από το αναμενόμενο). Η πρόσφατη ανάκαμψη του δολαρίου έχει αρκετά περιθώρια, εκτιμά, αλλά παραμένει επιφυλακτική για την πορεία του δολαρίου μακροπρόθεσμα. 

* Οι αναλυτές της εταιρείας αναδείχθηκαν από το Bloomberg στην πρώτη θέση των πιο επιτυχημένων προβλέψεων για την ισοτιμία EUR/USD στο τέταρτο τρίμηνο του 2020.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Στο επίκεντρο η συνεδρίαση της ΕΚΤ και τα στοιχεία πληθωρισμού των ΗΠΑ

Σύμφωνα με την Ebury, δεν αναμένεται κάποια αλλαγή στην κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής, ενώ η έκθεση για τον πληθωρισμό του Μαίου στις ΗΠΑ αναμένεται να επηρεάσει τη διαπραγμάτευση νομισμάτων.