Φώτο: Shutterstock

Εμπορική συμφωνία και προσδοκίες μείωσης επιτοκίων οδηγούν σε νέο ρεκόρ τη Wall Street

Νέο ιστορικό ρεκόρ σημείωσε ο δείκτης S&P 500, ξεπερνώντας αυτό του περασμένου Ιουλίου, με τους επενδυτές να αντιδρούν ιδιαίτερα θετικά στην προοπτική μιας εμπορικής συμφωνίας ΗΠΑ – Κίνας αλλά και στις προσδοκίες μείωσης των επιτοκίων από την FED εντός της εβδομάδας.

Νέο ιστορικό ρεκόρ σημείωσε ο δείκτης S&P 500, ξεπερνώντας αυτό του περασμένου Ιουλίου, με τους επενδυτές να αντιδρούν ιδιαίτερα θετικά στην προοπτική μιας εμπορικής συμφωνίας ΗΠΑ – Κίνας αλλά και στις προσδοκίες μείωσης των επιτοκίων από την FED εντός της εβδομάδας.

Θετικά ήταν τα νέα και στην Ευρώπη μετά την νέα παράταση του Brexit που διασκέδασε τις ανησυχίες για τον κίνδυνο και τις επιπτώσεις μιας «σκληρής» εξόδου.

Ο δείκτη S&P 500 έκλεισε στις 3.039,08 μονάδες ενισχυμένος κατά 16,53 μονάδες ή 0,55% ενώ ο δείκτης Dow Jones έκλεισε στις 27.090,72 μονάδες κερδίζοντας 132,66 μονάδες ή με άνοδο 0,49%. Ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας NASDAQ έκλεισε στις 8.110,67 μονάδες σημειώνοντας μεγάλη άνοδο κατά 1,01%, μια ανάσα από το ιστορικό υψηλό.

Το στοιχείο που αναπτερώνει την αισιοδοξία των επενδυτών είναι η διαφαινόμενη πρόοδος στις εμπορικές διαπραγματεύσεις Ουάσιγκτον – Πεκίνου, καθώς από την αμερικανική κυβέρνηση ανακοινώθηκε ότι οι δύο πλευρές «έχουν πλησιάσει στην ολοκλήρωση της συμφωνίας για ορισμένα θέματα της διαπραγμάτευσης».

Στόχος σε αυτή τη διαπραγμάτευση είναι να υπάρξει μια πρώτη συμφωνία πριν τα μέσα Νοεμβρίου, που είναι προγραμματισμένη η συνάντηση του Τραμπ με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τσινπίνγκ, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας – Ειρηνικού, στην Χιλή.

Το αγοραστικό ενδιαφέρον στις ΗΠΑ τροφοδοτήθηκε και από τις προσδοκίες για την μείωση των επιτοκίων από την FED τις αμέσως επόμενες ημέρες. Όπως σημειώνουν οικονομικοί αναλυτές οι κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο έχουν προχωρήσει σε χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής προκειμένου να αντιμετωπίσουν την επιβράδυνση των ρυθμών ανάπτυξης και η FED θεωρείται ότι έχει μείνει πίσω σε σχέση με τις κινήσεις άλλων κεντρικών τραπεζών.

Αν επαληθευτούν οι εκτιμήσεις της αγοράς για την μείωση των αμερικανικών επιτοκίων θα είναι η τρίτη μείωση που πραγματοποιεί η FED την φετινή χρονιά.

 

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

us_election
ΑΓΟΡΕΣ

Πτώση δολαρίου, άνοδο μετοχών φέρνουν οι εκλογές στις ΗΠΑ

Η νίκη Μπάιντεν αποτελεί το βασικό σενάριο, σύμφωνα με την Ebury, και θα οδηγούσε σε κάμψη του δολαρίου και αύξηση επενδύσεων σε μετοχές. Απειλή για τις αγορές ενδεχόμενη αμφισβήτηση του αποτελέσματος.
ΑΓΟΡΕΣ

Διατήρηση της bull market αλλά όχι νέα ρεκόρ βλέπουν οι ειδικοί για τις μετοχές διεθνώς

Σύμφωνα με έρευνα του Reuters μεταξύ κορυφαίων διαχειριστών κεφαλαίων οι χρηματιστηριακοί δείκτες δεν θα κατορθώσουν να επιστρέψουν στα επίπεδα που βρίσκονταν πριν από την πανδημία.