ΓΔ: 903.25 -0.08% Τζίρος: 75.53 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Συναγερμός στην ευρωζώνη για τη μεγάλη αύξηση αποδόσεων στα ομόλογα

Πάνω από το 1,10% έχει ξεφύγει η απόδοση του ελληνικού 10ετούς, πίεση στο ιταλικό αλλά και ακόμη και στο γαλλικό, μετά το άλμα απόδοσης του αμερικανικού 10ετούς πάνω από το 1,50%. Σε ετοιμότητα η ΕΚΤ για λήψη μέτρων.

Σε κατάσταση πολιορκίας φέρνει την Ελλάδα, όπως και άλλες οικονομίες του Νότου της ευρωζώνης, η παγκόσμια αναταραχή στις αγορές ομολόγων. Για τα ελληνικά ομόλογα, αυτή ήταν η χειρότερη εβδομάδα από τον Απρίλιο του 2020, καθώς η απόδοση του 10ετούς τίτλους ξέφυγε σε επίπεδα πάνω από το 1,10%, ποσοστό διπλάσιο από το ιστορικό χαμηλό που είχε καταγραφεί στα μέσα του Δεκεμβρίου.

Προς το παρόν, η κατάσταση δεν έχει ξεφύγει εκτός ελέγχου, σε βαθμό που να δικαιολογούνται ανησυχίες για το δανεισμό του Δημοσίου, το οποίο άντλησε 3,5 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο με ιστορικά χαμηλό επιτόκιο μέσα από μια εξαιρετικά επιτυχημένη έκδοση 10ετών ομολόγων.

Σημειώνεται ότι, στην αρχή της πανδημίας και πριν πάρει μέτρα στήριξης η ΕΚΤ, κυρίως με το μεγάλο πρόγραμμα αγοράς τίτλων, η Ελλάδα είχε βρεθεί στα πρόθυρα του αποκλεισμού από την αγορά, καθώς η απόδοση του 10ετούς ομολόγου είχε εκτιναχθεί κοντά στο 4%, επίπεδο απαγορευτικό για δανεισμό από την ελληνική κυβέρνηση.

Όμως, γεγονός είναι ότι δημιουργούνται αρκετά πιεστικές συνθήκες που θα επηρεάσουν και το δανεισμό του Δημοσίου, καθώς έχει ανακοπεί η μεγάλη πτωτική πορεία των αποδόσεων, που είχε φέρει τον περασμένο Σεπτέμβριο την απόδοση του 10ετούς κάτω από το 1%, για να πέσει, στα μέσα Δεκεμβρίου, στο ιστορικό χαμηλό του 0,55%. Πλέον, η απόδοση διαμορφώνεται σε επίπεδο διπλάσιο από το ιστορικό χαμηλό και δεν είναι σαφές πού θα σταματήσει η ανοδική της πορεία.

Η άνοδος της απόδοσης του 10ετούς

10ygreek_bond

 

Το κλίμα στις ευρωπαϊκές αγορές ομολόγων έχει βαρύνει, κυρίως εξαιτίας όσων συμβαίνουν στην άλλη όχθη του Ατλαντικού. Το νέο πρόγραμμα στήριξης του Τζο Μπάιντεν, με 1,9 τρισ. δολ., και οι ενδείξεις ότι η αμερικανική οικονομία αρχίζει να ανακάμπτει και ο πληθωρισμός να ενισχύεται έχουν προκάλει μεγάλες ρευστοποιήσεις ομολόγων, με την απόδοση του αμερικανικού δεκαετούς να ανεβαίνει χθες πάνω από το 1,50%, φθάνοντας για πρώτη φορά σε επίπεδο όπου βρισκόταν πριν ξεσπάσει η κρίση της πανδημίας.

Οι πιο αδύναμες εθνικές αγορές ομολόγων της ευρωζώνης βρίσκονται υπό πίεση από ρευστοποιήσεις. Σημαντική είναι η άνοδος αποδόσεων και των ιταλικών ομολόγων, ενώ η εξασθένηση του επενδυτικού ενδιαφέροντος έγινε εμφανής σε χθεσινή δημοπρασία ιταλικών τίτλων, που είχε χαμηλό συντελεστή κάλυψης. Ακόμη και η απόδοση των γαλλικών 10ετών ομολόγων έχει ξεφύγει πάνω από το μηδέν.

Καθώς οι αναλυτές τονίζουν ότι η κατάσταση στην αγορά ομολόγων αρχίζει να κάνει την ΕΚΤ να αισθάνεται άβολα, η κεντρική τράπεζα βρίσκεται σε επιφυλακή πολύ στενά τις εξελίξεις, όπως τόνισε τη Δευτέρα η Κριστίν Λαγκάρντ. Ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, Φίλιπ Λέιν, δήλωσε χθες ότι η ευελιξία που έχει η κεντρική τράπεζα να προχωρά σε αγορές ομολόγων θα αποτρέψει περαιτέρω σύσφιξη των χρηματοπιστωτικών συνθηκών.

Σε μια ακόμη κατευναστική παρέμβαση, η Ίσαμπελ Σνάμπελ, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, ουσιαστικά προανήγγειλε αύξηση των μέτρων στήριξης, εάν αυτό χρειασθεί το επόμενο διάστημα. Όπως δήλωσε σήμερα, μια αύξηση στα μακροπρόθεσμα επιτόκια στα αρχικά στάδια της οικονομικής ανάκαμψης, ακόμη και όταν αντανακλά βελτιωμένες προοπτικές ανάπτυξης, μπορεί να προκαλέσει απόσυρση ζωτικής υποστηρίξης στην οικονομία πολύ πρόωρα, δεδομένης της εύθραυστης κατάστασης της οικονομίας. «Σε αυτή την περίπτωση, τα μέτρα πολιτικής που εφαρμόζονται θα πρέπει να αυξηθούν», υπογράμμισε.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ΕΚΤ, Ευρωσύστημα
ΑΓΟΡΕΣ

Σε κλοιό πιέσεων τα ελληνικά ομόλογα, η αγορά «κοντράρει» την ΕΚΤ

Μεγάλη αύξηση αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων σήμερα, καθώς ανεβαίνουν τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια στη διατραπεζική αγορά, που δεν πείθεται από τις διαβεβαιώσεις Λαγκάρντ ότι δεν θα αυξηθούν τα επιτόκια το 2022.
Omologa, bonds
ΑΓΟΡΕΣ

«Καίνε» επενδυτές τα ελληνικά ομόλογα: Απώλειες 21% σε δώδεκα μήνες

Ζημιές μεγαλύτερες από τους ιταλικούς τίτλους και σχεδόν διπλάσιες από τους γερμανικούς έφεραν στους επενδυτές τα ελληνικά ομόλογα, σύμφωνα με τους δείκτες της S&P. Πώς φθάσαμε στο σπάνιο φαινόμενο της παγκόσμιας bear market στα ομόλογα.
Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ΕΚΤ, Ευρωσύστημα
ΑΓΟΡΕΣ

«Βουτιά» αποδόσεων στα ομόλογα μετά την ισχυρή στήριξη από την ΕΚΤ

Απότομη υποχώρηση της απόδοσης του 10ετούς κάτω από το 3,30%, ενώ χθες είχε ξεφύγει πάνω και από 3,60%. Μικρότερη η θετική επίδραση στα ιταλικά ομόλογα λόγω πολιτικού ρίσκου. Πώς θα λειτουργήσει ο νέος μηχανισμός της ΕΚΤ.
Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ΕΚΤ, Ευρωσύστημα
ΑΓΟΡΕΣ

«Σβήνει η φωτιά» στα ελληνικά ομόλογα, πώς θα τα υποστηρίζει η ΕΚΤ

Παρεμβάσεις σε δύο στάδια από την ΕΚΤ, αρχικά με αγορές τίτλων με έσοδα από το έκτακτο πρόγραμμα και, ακολούθως, με το νέο εργαλείο στήριξης για τις ασθενέστερες οικονομίες. Πέφτει στο 3,5% η απόδοση του 10ετούς.
ΑΓΟΡΕΣ

Μπαίνουν στον... πάγο τα εταιρικά ομόλογα, ξέφυγε πάνω από 3% η απόδοση

Μετά το ρεκόρ άντλησης κεφαλαίων 1,4 δισ. το 2021, η αναμενόμενη αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ φέρνει αύξηση του κόστους χρηματοδότησης των εταιρειών και φρενάρει τα σχέδια για νέες εκδόσεις.
Markets, Stocks, Agores, Xrimatistirio, Omologa
ΑΓΟΡΕΣ

Τις πιο βαριές πιέσεις στην Ευρώπη δέχονται τα ελληνικά ομόλογα

Κοντά στο 2,5% εκτινάχθηκε σήμερα η απόδοση του 10ετούς ομολόγου, ενώ σε βάση 12μήνου είναι αυξημένη κατά 1,74%. Σε κλοιό πιέσεων η ευρωπαϊκή αγορά ομολόγων, ενόψει της αύξησης επιτοκίων από την ΕΚΤ.