ΓΔ: 860.03 -1.76% Τζίρος: 47.63 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Συναγερμός στην ευρωζώνη για τη μεγάλη αύξηση αποδόσεων στα ομόλογα

Πάνω από το 1,10% έχει ξεφύγει η απόδοση του ελληνικού 10ετούς, πίεση στο ιταλικό αλλά και ακόμη και στο γαλλικό, μετά το άλμα απόδοσης του αμερικανικού 10ετούς πάνω από το 1,50%. Σε ετοιμότητα η ΕΚΤ για λήψη μέτρων.

Σε κατάσταση πολιορκίας φέρνει την Ελλάδα, όπως και άλλες οικονομίες του Νότου της ευρωζώνης, η παγκόσμια αναταραχή στις αγορές ομολόγων. Για τα ελληνικά ομόλογα, αυτή ήταν η χειρότερη εβδομάδα από τον Απρίλιο του 2020, καθώς η απόδοση του 10ετούς τίτλους ξέφυγε σε επίπεδα πάνω από το 1,10%, ποσοστό διπλάσιο από το ιστορικό χαμηλό που είχε καταγραφεί στα μέσα του Δεκεμβρίου.

Προς το παρόν, η κατάσταση δεν έχει ξεφύγει εκτός ελέγχου, σε βαθμό που να δικαιολογούνται ανησυχίες για το δανεισμό του Δημοσίου, το οποίο άντλησε 3,5 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο με ιστορικά χαμηλό επιτόκιο μέσα από μια εξαιρετικά επιτυχημένη έκδοση 10ετών ομολόγων.

Σημειώνεται ότι, στην αρχή της πανδημίας και πριν πάρει μέτρα στήριξης η ΕΚΤ, κυρίως με το μεγάλο πρόγραμμα αγοράς τίτλων, η Ελλάδα είχε βρεθεί στα πρόθυρα του αποκλεισμού από την αγορά, καθώς η απόδοση του 10ετούς ομολόγου είχε εκτιναχθεί κοντά στο 4%, επίπεδο απαγορευτικό για δανεισμό από την ελληνική κυβέρνηση.

Όμως, γεγονός είναι ότι δημιουργούνται αρκετά πιεστικές συνθήκες που θα επηρεάσουν και το δανεισμό του Δημοσίου, καθώς έχει ανακοπεί η μεγάλη πτωτική πορεία των αποδόσεων, που είχε φέρει τον περασμένο Σεπτέμβριο την απόδοση του 10ετούς κάτω από το 1%, για να πέσει, στα μέσα Δεκεμβρίου, στο ιστορικό χαμηλό του 0,55%. Πλέον, η απόδοση διαμορφώνεται σε επίπεδο διπλάσιο από το ιστορικό χαμηλό και δεν είναι σαφές πού θα σταματήσει η ανοδική της πορεία.

Η άνοδος της απόδοσης του 10ετούς

10ygreek_bond

 

Το κλίμα στις ευρωπαϊκές αγορές ομολόγων έχει βαρύνει, κυρίως εξαιτίας όσων συμβαίνουν στην άλλη όχθη του Ατλαντικού. Το νέο πρόγραμμα στήριξης του Τζο Μπάιντεν, με 1,9 τρισ. δολ., και οι ενδείξεις ότι η αμερικανική οικονομία αρχίζει να ανακάμπτει και ο πληθωρισμός να ενισχύεται έχουν προκάλει μεγάλες ρευστοποιήσεις ομολόγων, με την απόδοση του αμερικανικού δεκαετούς να ανεβαίνει χθες πάνω από το 1,50%, φθάνοντας για πρώτη φορά σε επίπεδο όπου βρισκόταν πριν ξεσπάσει η κρίση της πανδημίας.

Οι πιο αδύναμες εθνικές αγορές ομολόγων της ευρωζώνης βρίσκονται υπό πίεση από ρευστοποιήσεις. Σημαντική είναι η άνοδος αποδόσεων και των ιταλικών ομολόγων, ενώ η εξασθένηση του επενδυτικού ενδιαφέροντος έγινε εμφανής σε χθεσινή δημοπρασία ιταλικών τίτλων, που είχε χαμηλό συντελεστή κάλυψης. Ακόμη και η απόδοση των γαλλικών 10ετών ομολόγων έχει ξεφύγει πάνω από το μηδέν.

Καθώς οι αναλυτές τονίζουν ότι η κατάσταση στην αγορά ομολόγων αρχίζει να κάνει την ΕΚΤ να αισθάνεται άβολα, η κεντρική τράπεζα βρίσκεται σε επιφυλακή πολύ στενά τις εξελίξεις, όπως τόνισε τη Δευτέρα η Κριστίν Λαγκάρντ. Ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, Φίλιπ Λέιν, δήλωσε χθες ότι η ευελιξία που έχει η κεντρική τράπεζα να προχωρά σε αγορές ομολόγων θα αποτρέψει περαιτέρω σύσφιξη των χρηματοπιστωτικών συνθηκών.

Σε μια ακόμη κατευναστική παρέμβαση, η Ίσαμπελ Σνάμπελ, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, ουσιαστικά προανήγγειλε αύξηση των μέτρων στήριξης, εάν αυτό χρειασθεί το επόμενο διάστημα. Όπως δήλωσε σήμερα, μια αύξηση στα μακροπρόθεσμα επιτόκια στα αρχικά στάδια της οικονομικής ανάκαμψης, ακόμη και όταν αντανακλά βελτιωμένες προοπτικές ανάπτυξης, μπορεί να προκαλέσει απόσυρση ζωτικής υποστηρίξης στην οικονομία πολύ πρόωρα, δεδομένης της εύθραυστης κατάστασης της οικονομίας. «Σε αυτή την περίπτωση, τα μέτρα πολιτικής που εφαρμόζονται θα πρέπει να αυξηθούν», υπογράμμισε.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Η ευκαιρία των τραπεζών για κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα

Η άρση των περιορισμών από την ΕΚΤ επιτρέπει στις τράπεζες να αγοράσουν τίτλους με αυξημένη απόδοση, μετά την άνοδο που σημειώθηκε τις τελευταίες εβδομάδες. Τα κέρδη από trading το 2019 εκτιμάται ότι ανήλθαν σε 766 εκατ.
bonds
ΑΓΟΡΕΣ

Ολοταχώς για πτώση κάτω από 1% η απόδοση του 10ετούς ομολόγου

Οι δηλώσεις της Κρ. Λαγκάρντ υπενθύμισαν στους επενδυτές την προοπτικής αγοράς ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ ενδεχομένως νωρίτερα από το αναμενόμενο και έφεραν νέα «πονταρίσματα» στους κρατικούς τίτλους.
bonds_corp
ΑΓΟΡΕΣ

«Πάρτι» στα ελληνικά ομόλογα, πτώση 30% της απόδοσης του 5ετούς

Η συμφωνία Μητσοτάκη - Λαγκάρντ για απελευθέρωση αγορών ομολόγων από ελληνικές τράπεζες συμπιέζει σχεδόν κατά το ένα τρίτο σήμερα την απόδοση του 5ετούς ομολόγου, στο 0,387%. Η στρατηγική των traders.