ΓΔ: 2120.82 -0.13% Τζίρος: 151.52 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:05
Markets, Stocks, Agores, Xrimatistirio, Omologa
Φωτο: Shutterstock

Πτώση στις ευρωπαϊκές μετοχές με ανησυχίες για την πορεία της πανδημία

Νέα πτώση καταγράφουν σήμερα οι ευρωπαϊκές μετοχές, ύστερα από την ανακοίνωση για παράταση του lockdown στη Γερμανία και υπό τον φόβο ενός πιο επιθετικού νέου κύματος της πανδημίας.

Υποχώρηση σημειώνουν σήμερα οι ευρωπαϊκές μετοχές, ύστερα από τα υψηλά έτους που κατέγραψαν τη Δευτέρα, καθώς το νέο πιο επιθετικό κύμα του κορονοϊού και η παράταση του lockdown στη Γερμανία εγείρουν νέες ανησυχίες όσον αφορά την οικονομική ανάκαμψη μετά το πέρας της πανδημίας.

Συγκεκριμένα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 υποχωρεί 0,4% με τις πιέσεις να αποδίδονται και στον νέο γύρο κυρώσεων ενάντια στην Κίνα. Ο γερμανικός DAX30 αποδυναμώνεται 0,45% μετά την ανακοίνωση της καγκελαρίου, Άγκελας Μέρκελ, την Τρίτη για παράταση του lockdown στη χώρα μέχρι τις 18 Απριλίου, καλώντας τους πολίτες να παραμείνουν στα σπίτια τους τη Μεγάλη Εβδομάδα. Πτώση 0,28% για τον βρετανικό FTSE 100, με τον γαλλικό CAC 40 να αποδυναμώνεται 0,63%. Σημαντικές απώλειες και για τις αγορές της ευρωπαϊκής περιφέρειας, με τον ιταλικό FTSE MIB να έχει πτώση 0,85% και τον ισπανικό ΙΒΕΧ 35 να υποχωρεί 0,28%.

Παράλληλα, στη Γαλλία σημειώνεται αύξηση στον αριθμό νέων μολύνσεων της Covid-19, παρά το τρίτο lockdown που έχει επιβληθεί, ενώ η Αυστρία μετέθεσε χρονικά το άνοιγμα των καφέ και των εστιατορίων.

Νέα πτώση καταγράφουν και οι μετοχές των αεροπορικών, με τις British Airways, easyJet και TUI να σημειώνουν πτώση της τάξης του 2%-3%. Την ίδια στιγμή, ο Βρετανός υπουργός Υγείας, Matt Hancock, έκανε λόγο για επιβολή προστίμων ύψους 5.000 λιρών (6,900 δολάρια) σε όσους προσπαθήσουν να ταξιδέψουν από την Αγγλία στο εξωτερικό, πριν από τα τέλη Ιουνίου.

Τέλος, η Volvo υποχώρησε κατά 7,1% μετά την ανακοίνωσή της ότι η έλλειψη ημιαγωγών θα είχε σημαντικό αντίκτυπο στην παραγωγή για το δεύτερο τρίμηνο.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Χρηματιστήριο και μετοχές
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Ήπια άνοδος 0,30% στις 2.129,98 μονάδες με χαμηλό τζίρο

Ήπιες ανοδικές τάσεις στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον Γενικό Δείκτη στις 2.129,98 μονάδες (+0,30%) και τζίρο 11,65 εκατ. ευρώ. Κέρδη για Τιτάν, Lamda, ΕΤΕ και Πειραιώς, απώλειες για Viohalco, ΔΕΗ και ΕΥΔΑΠ. Ανοδικά 53 μετοχές, πτωτικά 30.
Χρηματιστήριο και νομίσματα
ΑΓΟΡΕΣ

Σταθερό ξεκίνημα για τις ευρωπαϊκές μετοχές με επιφυλακτικούς επενδυτές

Σταθεροποιητικές τάσεις καταγράφουν οι ευρωπαϊκές μετοχές στην τελευταία εβδομάδα του έτους. Ο STOXX 600 ενισχύθηκε οριακά κατά 0,08% στις 589,69 μονάδες. Κέρδη σημείωσαν οι πρώτες ύλες (+1,04%), οι τράπεζες (+0,7%) και ο κλάδος αεροδιαστημικής-άμυνας (+0,2%).