ΓΔ: 903.82 0.20% Τζίρος: 9.03 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:13:05 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Ήπια ανοδική κίνηση για τις ευρωπαϊκές αγορές με βοήθεια από τη Fed

Ο DAX 30 στη Γερμανία διαπραγματεύεται 0,2% υψηλότερα, ενώ ο CAC 40 στη Γαλλία σκαρφαλώνει 0,57%. Παράλληλα, κέρδη της τάξης του 0,32% σημειώνει ο FTSE 100 στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Οριακή άνοδο καταγράφουν σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές, η οποία οφείλεται σε ένα ακόμη κλείσιμο - ρεκόρ που σημείωσε η Wall Street, μετά τη δέσμευση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ για εφαρμογή εξαιρετικά χαλαρής νομισματικής πολιτικής.

Συγκεκριμένα, στις 12:05 μ.μ., ο DAX 30 στη Γερμανία διαπραγματεύεται 0,2% υψηλότερα, ο CAC 40 στη Γαλλία σκαρφαλώνει 0,57% και ο FTSE 100 στο Βρετανία αυξάνεται κατά 0,23%. Την ίδια στιγμή, ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX-600 σημειώνει κέρδη 0,38%.

Παράλληλα, ο S&P 500 έκλεισε χθες με άνοδο 0,2% στη Wall Street και βρέθηκε έτσι κοντά σε νέο ρεκόρ, τη στιγμή που οι κινήσεις στην Ασία ήταν σε μεγάλο βαθμό ανοδικές, δημιουργώντας έτσι θετικό αντίκτυπο στις ευρωπαϊκές αγορές.

Η πορεία αυτή βασίστηκε σε μεγάλο βαθμό στην ανακοίνωση των πρακτικών μετά τη σύσκεψη της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ τον Μάρτιο, κατά τη διάρκεια της οποίας η αμερικανική κεντρική τράπεζα διατήρησε την πολιτική της.

Τα πρακτικά της τράπεζας έδειξαν ότι, παρά το γεγονός πως η διοίκηση της Fed βλέπει γρήγορη ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας, υπάρχει ακόμη μεγάλο περιθώριο προόδου πριν αλλάξουν τα ποσοστά των χαμηλών επιτοκίων και ο ρυθμός της αγοράς περιουσιακών στοιχείων.

Εκτός αυτού, θετικό είναι το πρόσημο για τις ευρωπαϊκές αγορές μετά τις ανακοινώσεις της Βρετανίας αλλά και του ΕΜΑ ότι τα οφέλη από τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca εξακολουθούν να υπερβαίνουν τους κινδύνους, ενώ συγχρόνως προτείνουν ηλικιακούς περιορισμούς, ακόμη και αν υπάρχει συσχέτιση του εμβολίου με τη δημιουργία θρομβώσεων. Συγχρόνως, μετά από αυτές τις ανακοινώσεις, η μετοχή της AstraZeneca σημειώνει κέρδη 1,1%. 

Την ίδια στιγμή, η ηπειρωτική Ευρώπη συνεχίζει τη μάχη με το τρίτο κύμα της πανδημίας, με τις αρχές σε πολλές περιοχές της Ισπανίας να θέτουν πιο αυστηρούς περιορισμούς στη μετακίνηση, προκειμένου να περιοριστεί η περαιτέρω εξάπλωση των μολύνσεων.

Σε ό,τι αφορά τα νέα των επιχειρήσεων, η ελβετική τράπεζα UBS αναμένεται να πραγματοποιήσει την ετήσια γενική της συνέλευση, η οποία θα παρουσιάσει σημαντικό ενδιαφέρον μετά τις πρόσφατες δυσκολίες που αντιμετώπισε η Credit Suisse με το Archegos hedge fund.

Άνοδο μεγαλύτερη του 8% καταγράφει και η μετοχή της Bang & Olufsen, καθώς η εταιρεία πολυτελών τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών συσκευών διατήρησε την ετήσια καθοδήγησή της, μετά τη δημοσίευση διψήφιας ανάπτυξης στις πωλήσεις για τρίτο συνεχόμενο τρίμηνο, γεγονός που οφείλεται στην αύξηση της ζήτησης για τέτοιου είδους προϊόντα κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Επιπλέον, η εταιρεία ηλεκτρικού εξοπλισμού ABB ανακοίνωσε ένα νέο σχέδιο εξαγοράς μετοχών, ενώ η βρετανική εταιρείας μόδας ASOS ανέφερε ότι τα κέρδη της ανά μερίδιο τριπλασιάστηκαν στους έξι μήνες, από τον Φεβρουάριο. Εκτός αυτού, η εταιρεία οικιακών συσκευών Dunelm εκτιμά ότι το ετήσιο κέρδος της θα είναι πάνω το ανώτατο εύρος στην κλίμακα που προβλέπουν οι αναλυτές.

Μείωση καταγράφουν, επίσης, οι τιμές του πετρελαίου, καθώς η ισχυρή άνοδος στις μετοχές της αμερικανικής βενζίνης προκαλεί ανησυχίες σχετικά με την αυξανόμενη ζήτηση για αργό πετρέλαιο στην μεγαλύτερη καταναλωτική χώρα του κόσμου.

Τα αποθέματα του αμερικανικού αργού υποχώρησαν κατά 3,5 εκατ. βαρέλια την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα του Energy Information Administration των ΗΠΑ που δημοσιεύτηκαν χθες, όμως η άνοδος κατά 4 εκατ. βαρέλια στα αποθέματα βενζίνης, παρά τις εκτιμήσεις για μείωση, ήταν αυτή που είχε τον μεγαλύτερο αντίκτυπο στην αγορά.

Τα futures του αμερικανικού αργού διαπραγματεύονται 0,7% χαμηλότερα στα 59,37 δολάρια το βαρέλι, ενώ ο μπρεντ υποχωρεί 0,6% στα 62,77 δολάρια το βαρέλι.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Markets, Stocks, Agores, Xrimatistirio, Omologa
ΑΓΟΡΕΣ

Οριακές διακυμάνσεις στις ευρωαγορές, απώλειες για τα futures της Wall

Ήπια πτωτικά κινούνται οι ευρωαγορές, με τους επενδυτές να προχωρούν σε προσεκτικές κινήσεις. Απώλειες καταγράφουν τα futures της Wall Street, μετά τα ρεκόρ που καταγράφηκαν την περασμένη εβδομάδα.