ΓΔ: 912.81 0.40% Τζίρος: 124.71 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: ΑΠΕ

Επ. Κεφαλαιαγοράς: Αλλαγή του πλαισίου για τη λειτουργία των ΑΕΠΕΥ

Η Επιτροπή με επιστολή της προς τις ΑΕΠΕΥ τις καλεί να προσαρμοστούν πλήρως στο νέο πλαίσιο έως τις 26 Ιουνίου 2021, ημερομηνία κατά την οποία θα τεθεί σε ισχύ.

Την «εντολή» να υπάρξει προσαρμογή της λειτουργίας τους στο νέο ρυθμιστικό πλαίσιο που θα εφαρμοστεί τονίζει με επιστολή της προς τις ΑΕΠΕΥ, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. 

Στην επιστολή αναλύεται εκτενώς το νέο πλαίσιο που θα ισχύσει, ενώ τονίζει ότι η εταιρείες θα πρέπει να προχωρήσουν σε εκτιμήσεις για την αντίκτυπο που θα έχει η εφαρμογή του νέου πλαισίου προληπτικής εποπτείας στη διαμόρφωση αφενός του ύψους των απαιτούμενων ιδίων  κεφαλαίων για την αντιμετώπιση των κινδύνων στους οποίους εκτίθενται σύμφωνα με το νέο πλαίσιο, και αφετέρου των προβλεπόμενων διαδικασιών και πολιτικών σε θέματα εταιρικής διακυβέρνησης προκειμένου να προχωρήσετε στις απαραίτητες ενέργειες για την συμμόρφωσή σας με τα οριζόμενα στο νέο ρυθμιστικό πλαίσιο κατά την 26η Ιουνίου 2021.

Επιπρόσθετα η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς συμπληρώνει ότι «οι βασικοί άξονες πάνω στους οποίους κινείται το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο το οποίο σε αντίθεση με το υφιστάμενο τραπεζοκεντρικό, αναγνωρίζει τους ιδιαίτερους εγγενείς κινδύνους των δραστηριοτήτων μεγάλου αριθμού επιχειρήσεων επενδύσεων τους οποίους καλούνται να αντιμετωπίζουν Επιπλέον, λαμβάνεται υπόψη το μέγεθος και η διασύνδεσή τους με άλλους χρηματοπιστωτικούς και οικονομικούς παράγοντες, προβλέποντας την παραμονή στο υφιστάμενο πλαίσιο προληπτικής εποπτείας βάσει του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 575/2013 και της οδηγίας 2013/36/ΕΕ των μεγάλων επιχειρήσεων με υψηλή διασύνδεση με άλλους χρηματοπιστωτικούς και οικονομικούς παράγοντες. Επίσης, αναφέρονται τα ρυθμιστικά τεχνικά πρότυπα που έχουν ήδη καταρτιστεί
συμπληρωματικά του νέου θεσμικού πλαισίου
».

Σημειώνεται ότι για την ενσωμάτωση της Οδηγίας και την θέσπιση ρυθμίσεων για την εφαρμογή του Κανονισμού έχει συσταθεί νομοπαρασκευαστική επιτροπή οι εργασίες της οποίας είναι σε εξέλιξη.

Η επιστολή της Επ. Κεφαλαιαγοράς προς της ΑΕΠΕΥ
Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ