ΓΔ: 860.03 -1.76% Τζίρος: 47.63 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Agores, Markets, Metoxes, Xrimatistirio, Stocks
Φωτο: Shutterstock

Μεγάλες απώλειες στις ευρωπαϊκές αγορές υπό τον φόβο του πληθωρισμού

Αυξήθηκε κατά 1,5% ο πληθωρισμός στη Βρετανία, με την κεντρική τράπεζα της χώρας να θεωρεί προσωρινή την αύξηση. Απώλειες για τα futures της Wall και για ασιατικά χρηματιστήρια.

Στο «κόκκινο» κινούνται, σήμερα Τετάρτη, οι ευρωπαϊκές αγορές, καθώς οι επενδυτές εμφανίζονται ιδιαίτερα επιφυλακτικοί για την αύξηση του πληθωρισμού τόσο στις ΗΠΑ, όσο και στη Βρετανία.

Συγκεκριμένα,  ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί 1,18%, Μεγάλες απώλειες 1,16% και για τον γερμανικό DAX 30, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 κινείται 1,18% χαμηλότερο. Ο γαλλικός CAC 40 βρίσκεται στο -1,25%. Σε αρνητικό κλίμα κινούνται και τα χρηματιστήρια του ευρωπαϊκού Νότου, καθώς ο ιταλικός FTSE MIB έχει απώλειες 1,15%, ενώ ο ισπανικός ΙΒΕΧ κινείται 1,08% χαμηλότερα. 

Στο μέτωπο των οικονομικών δεδομένων, ο πληθωρισμός στη Βρετανία υπερδιπλασιάστηκε τον Απρίλιο. Οι τιμές αυξήθηκαν κατά 1,5% μετά από άνοδο 0,7% το Μάρτιο, ωστόσο, η κεντρική τράπεζα σημειώνει ότι η αύξηση είναι προσωρινή, καθώς η οικονομία ανακάμπτει από την ύφεση που προκλήθηκε από πανδημία πέρυσι. Στα εταιρικά νέα Deutsche Boerse, Unipe , Experian και Premier Foods θα δημοσιεύσουν τα τελευταία τους αποτελέσματα.

Χθες, στη Wall Street, η αντιστροφή τάσεων για τον κλάδο της υψηλής τεχνολογίας, ο οποίος έσβησε όλα τα αρχικά του κέρδη και κινήθηκε, τελικά, έντονα πτωτικά, αποτέλεσε τη βασική αιτία για τις σημαντικές πιέσεις που δέχθηκαν οι τρεις βασικοί δείκτες της. Η αγορά, της οποίας οι ανησυχίες εντείνονται λόγω των αυξανόμενων τιμών του πληθωρισμού, αναμένει σήμερα τη δημοσίευση των πρακτικών από την τελευταία συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ. Τα πρακτικά της συνεδρίασης θα μπορούσαν να  δώσουν κάποιες ενδείξεις, σύμφωνα με αναλυτές, σχετικά με το πότε η κεντρική τράπεζα θα μπορούσε να εξετάσει τη μείωση των αγορών ομολόγων, σχετικά με την πορεία της ανάκαμψης αλλά και τα επόμενα σχέδια της κεντρικής τράπεζας.

Τα πρακτικά της συνεδρίασης θα μπορούσαν να δώσουν περισσότερες ενδείξεις σχετικά με το πότε η κεντρική τράπεζα θα μπορούσε να εξετάσει τη μείωση των αγορών ομολόγων, μια κίνηση που αναμένεται να έρθει προτού αυξήσει τα επιτόκια.

Πτωτική πορεία και για τα futures Dow Jones, Nasdaq και S&P500 τα οποία κινούνται από 0,42% έως 0,75% χαμηλότερα.

Απώλειες στην Ασία, καθώς ο Shanghai Composite υποχώρησε 0,66% ενώ ο Shenzhen Component ενισχύθηκε κατά 0,15%.Στο Τόκιο, ο Nikkei 225 κινήθηκε χαμηλότερα 1,28% στις 28.044,45 μονάδες, ενώ ο ευρύτερος MSCI για τις μετοχές Ασίας – ειρηνικού υποχώρησε κατά 0,33%.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Agores, Markets, Metoxes, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Σε κλοιό πιέσεων διεθνείς αγορές και ΧΑ, ενίσχυση για αποδόσεις ομολόγων

«Θύμα» του διεθνούς αρνητικού περιβάλλοντος το ελληνικό Χρηματιστήριο, με σχεδόν το σύνολο της υψηλής κεφαλαιοποίησης να κινείται με αρνητικό πρόσημο. Ανακάμπτουν οι αποδόσεις για τα ομόλογα διεθνώς.
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Κλονίζουν πάλι τις αγορές οι φόβοι για πληθωρισμό - αύξηση επιτοκίων

Σημαντική ενίσχυση για τις αποδόσεις - πλην των ελληνικών - των 10ετών κρατικών ομολόγων. Διατηρούνται οι πιέσεις και στην εγχώρια αγορά, με αρκετά υποτονική συναλλαγματική δραστηριότητα.