ΓΔ: 905.55 -1.01% Τζίρος: 87.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Agores, Markets, Metoxes, Xrimatistirio, Stocks
Φωτο: Shutterstock

Μεικτή εικόνα στις ευρωαγορές, σε πτωτική πορεία τα αμερικανικά futures

Μειώθηκαν οι εργοστασιακές παραγγελίες στη Γερμανία τον Απρίλιο. Μεικτή η εικόνα στα χρηματιστήρια της Ασίας. Στο επίκεντρο της προσοχής των επενδυτών ο εταιρικός φόρος 15%.

Πτωτική πορεία ακολουθούν οι ευρωπαϊκές μετοχές, σήμερα Δευτέρα, με τις αγορές να είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικές, καθώς την Πέμπτη πρόκειται να ανακοινωθεί ο δείκτης τιμών καταναλωτή (CPI) των ΗΠΑ, για τον Μάιο.

Συγκεκριμένα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί0,33%, Απώλειες 0,40% και για τον γερμανικό DAX 30, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 κινείται 0,06% ychl;otera. Ο γαλλικός CAC 40 βρίσκεται στο -0,39%%. Sτον ευρωπαϊκό Νότο, ο ιταλικός FTSE MIB έχει κέρδη 0,14%, ενώ ο ισπανικός ΙΒΕΧ κινείται 0,35% χαμηλότερα. 

Η έκθεση για την απασχόληση στις ΗΠΑ, η οποία έγινε γνωστή την περασμένη Παρασκευή «έδειξε» ότι η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας  τον Μάιο ήταν χαμηλότερη των εκτιμήσεων, καθώς έφθασαν στις 559.000 έναντι 671.000 που ανέμεναν οι αναλυτές, με την πορεία αυτή να γίνεται, τουλάχιστον αρχικά, δεκτή με θετικό τρόπο από τις αγορές, με τα futures της Wall Street να ενισχύονται, καθώς απομακρύνεται η πιθανότητα η Fed να αλλάξει νομισματική πολιτική.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Εργασίας, η ανεργία υποχώρησε στο 5,8% από 6,1% που ήταν τον προηγούμενο μήνα και κινούμενη καλύτερα από το 5,9% που ανέμενε η αγορά. Παράλληλα, βάσει ενός εναλλακτικού τρόπου μέτρησης της ανεργίας, στον οποίο περιλαμβάνονται τόσο όσοι έχουν απογοητευτεί και δεν αναζητούν πλέον δουλειά ή όσοι μένουν σε part time θέσεις λόγω ανάγκης, υπήρξε επίσης υποχώρηση του ποσοστού στο 10,2%. 

Παράλληλα, οι επενδυτές σε όλον τον κόσμο θα αξιολογήσουν την ιστορική συμφωνία των υπουργών Οικονομικών της G7 για την καθιέρωση παγκόσμιου ελάχιστου φόρου 15% για τα εταιρικά κέρδη. Σημειώνεται ότι εταιρείες κολοσσοί, όπως το Facebook και η Google, ανταποκρίθηκαν θετικά στη συμφωνία.

Επιπλέον, οι εργοστασιακές παραγγελίες στη Γερμανία μειώθηκαν κατά 0,2% τον Απρίλιο, συγκριτικά με τον Φεβρουάριο, ενώ σε σχέση με τον Απρίλιο του περασμένου έτους εκτοξεύτηκαν κατά 78,9%.

Αρνητική εικόνα και τα αμερικανικά futures των Dow Jones, S&P500 και Nasdaq, τα οποία καταγράφουν απώλειες από 0,16% έως 0,33%.

Στην Ασία, ο Shanghai composite  της Κίνας είχε κέρδη 0,2% ενώ ο Shenzhen component νωρίτερα υποχωρούσε κατά 0,673%. Στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng κινήθηκε 0,55% χαμηλότερα, ενώ ο ιαπωνικός Nikkei κατέγραψε κέρδη 0,27%.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Stocks, Markets, Xrimatistirio, Agores
ΑΓΟΡΕΣ

Πτωτικές τάσεις για Ευρώπη, σταθεροποίηση για αμερικανικά futures

«Έτοιμες» να κλείσουν την εβδομάδα με θετικό πρόσημο οι ευρωπαϊκές αγορές, ενώ σήμερα οι πιέσεις επικεντρώνονται στον κλάδο των Πρώτων Υλών, μετά, όμως, από αρκετές συνεδριάσεις ισχυρής ανόδου.