ΓΔ: 905.55 -1.01% Τζίρος: 87.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Bitcoin, κερδοσκοπία, χρηματιστήρια
Φωτο: Shutterstock

«Απαγορευτικό» από τους επόπτες σε επενδύσεις τραπεζών στο bitcoin

Για κάθε 100 δολ. επένδυσης σε bitcoin, οι τράπεζες θα πρέπει να έχουν στην άκρη 100 δολ. κεφαλαίου, κάτι που πρακτικά οδηγεί στην απαγόρευση τοποθετήσεων στο κρυπτονόμισμα.

Αντιμέτωπες με μεγαλύτερες κεφαλαιακές απαιτήσεις θα βρεθούν όσες τράπεζες αποφασίσουν να τοποθετηθούν στο bitcoin και άλλα κρυπτονομίσματα, σύμφωνα τις προθέσεις της Επιτροπής της Βασιλείας για την Εποπτεία των Τραπεζών (The Basel Committee on Banking Supervision).

Σε έκθεσή της η Επιτροπή τονίζει ότι ο τραπεζικός κλάδος αντιμετωπίζει αυξημένους κινδύνους από τα κρυπτονομίσματα λόγω της πιθανότητας χρήσης τους στο ξέπλυμα χρήματος, του ότι είναι «ευάλωτα» σε φήμες αλλά και στην έντονη μεταβλητότητα που τα χαρακτηρίζει, χαρακτηριστικά τα οποία θα μπορούσαν να οδηγήσουν αθετήσεις πληρωμών.

Προκειμένου να αποφευχθεί το παραπάνω ενδεχόμενο η Επιτροπή προτείνει πρόσθετη χρέωση 1.250% στην έκθεση των τραπεζών στα κρυπτονομίσματα. Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι μια τράπεζα μπορεί να χρειαστεί να διατηρήσει ένα δολάριο σε κεφάλαιο για κάθε δολάριο αξίας bitcoin. Άλλα περιουσιακά στοιχεία με αυτήν την υψηλή στάθμιση κινδύνου περιλαμβάνουν τιτλοποιημένα προϊόντα όπου οι τράπεζες δεν διαθέτουν επαρκείς πληροφορίες σχετικά με τα υποκείμενα ανοίγματα.

«Η ανάπτυξη κρυπτονομισμάτων και συναφών υπηρεσιών μπορεί να εγείρει ανησυχίες σχετικά με τη χρηματοοικονομική σταθερότητα και να αυξήσει τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες», ανέφερε στην έκθεση της η Επιτροπή της Βασιλείας, στην οποία συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και προσθέτει ότι «το κεφάλαιο θα είναι αρκετό για να απορροφήσει την πλήρη διαγραφή των ανοιγμάτων των τραπεζών σε κρυπτονομίσματα,  χωρίς να εκθέσει τους καταθέτες και άλλους ανώτερους πιστωτές τους σε ζημιές».

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι πρόκειται για πρόταση ανοιχτή σε δημόσια διαβούλευση, με την Επιτροπή να τονίζει ότι οι κανόνες μπορούν να αλλάξουν όσο εξελίσσεται η αγορά κρυπτονομισμάτων. Αποτέλεσμα είναι να μην έχει καθοριστεί κάποιο χρονοδιάγραμμα εφαρμογής αυτής της πρότασης, ενώ αρκετά συχνά οι κανόνες που προτείνει η Επιτροπή χρειάζονται ακόμη και χρόνια προκειμένου να τεθούν σε ισχύ. 

Υπενθυμίζεται ότι το Bitcoin αυξήθηκε από περίπου 10.000 δολάρια τον περασμένο Σεπτέμβριο στα 63.000 δολάρια στα μέσα Απριλίου. Ωστόσο, τον περασμένο μήνα, η τιμή του υποχώρησε στο επίπεδο των 37.000 δολαρίων λόγω αυστηρότερων ρυθμιστικών κανόνων στην Κίνα αλλά και της κριτικής του Έλον Μασκ για το υψηλό κόστος ενέργειας που απαιτεί η εξόρυξη του Bitcoin.

Ενώ πολλές τράπεζες παραμένουν προσεκτικές αναφορικά με τα κρυπτονομίσματα, η αύξηση του ενδιαφέροντος των καταναλωτών ωθεί τις χρηματοοικονομικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων των Interactive Brokers Group Inc. και της Robinhood Markets Inc. να επεκταθούν στην αγορά. Η Standard Chartered Plc ανακοίνωσε αυτόν τον μήνα ότι θα δημιουργήσει μια κοινοπραξία για συναλλαγές σε bitcoin.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Bitcoin, Kriptonomismata
ΑΓΟΡΕΣ

Σε τροχιά ανάκαμψης το Bitcoin με ώθηση από... Ελ Σαλβαδόρ

Το Ελ Σαλβαδόρ έγινε η πρώτη χώρα η οποία υιοθετεί ένα κρυπτονόμισμα, καθώς εγκρίθηκε σχετικό νομοσχέδιο. Ο ηγέτης του Ελ Σαλβαδόρ χαρακτήρισε το bitcoin ως «τον ταχύτερα αναπτυσσόμενο τρόπο μεταφοράς» δισεκατομμυρίων δολαρίων σε εμβάσματα.
bitcoin
ΑΓΟΡΕΣ

«Κατηφόρα» δίχως τέλος για το Bitcoin, «φλερτάρει» με τα 30.000 δολ.

Ο πανικός της ελεύθερης πτώσης του Bitcoin σχετίζεται και με τις δηλώσεις του Έλον Μασκ, ο οποίος αρχικά υπονόησε ότι η Tesla έχει ήδη ή σκοπεύει να πουλήσει τα κρυπτονομίσματα, στα οποία επένδυσε 1,5 δισ. δολ. 
bitcoin, kryptonomismata, texnologia
ΑΓΟΡΕΣ

Ελεύθερη πτώση για Bitcoin, κάτω από 40.000 δολ. μετά από 14 εβδομάδες

Υπενθυμίζεται, ότι ο πανικός της ελεύθερης πτώσης του Bitcoin σχετίζεται και με τις δηλώσεις του Έλον Μασκ, ο οποίος αρχικά υπονόησε ότι η Tesla έχει ήδη ή σκοπεύει να πουλήσει τα κρυπτονομίσματα, στα οποία επένδυσε 1,5 δισ. δολ.