ΓΔ: 910.34 0.25% Τζίρος: 43.76 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Stocks, Agores, Xrimatistirio, Metoxes, Markets
Φωτο: Shutterstock

Κέρδη στις ευρωπαϊκές αγορές παρά το «άλμα» του πληθωρισμού στις ΗΠΑ

Αυξήθηκε κατά 2,3% το ΑΕΠ της Βρετανίας τον Μάρτιο. Συνεχίζει τη διευκολυντική νομισματική πολιτική η ΕΚΤ. Μεικτά πρόσημα για τα futures της Wall Street.

Ανοδικά κινούνται οι ευρωπαϊκές αγορές, σήμερα Παρασκευή. καθώς φαίνεται ότι αντέδρασαν με ψυχραιμία στην απότομη άνοδο του πληθωρισμού στις ΗΠΑ, ενώ οι επενδυτές είδαν με «καλό μάτι» την ανακοίνωση της ΕΚΤ περί συνέχισης της διευκολυντικής νομισματικής πολιτικής.

Συγκεκριμένα, , ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύεται 0,11%, ο γερμανικός DAX 30 υποχωρεί 0,08%, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 κινείται 0,22% υψηλότερα. Ο γαλλικός CAC 40 βρίσκεται στο +0,11%. Στον ευρωπαϊκό Νότο, ο ιταλικός FTSE MIB έχει κέρδη 0,10%, ενώ ο ισπανικός ΙΒΕΧ κινείται 0,15% υψηλότερα. 

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία των ΗΠΑ, ο πληθωρισμός αυξήθηκε κατά 5% σε ετήσια βάση, ενώ οι οικονομολόγοι ανέμεναν αύξηση 4,7%. Σε μηνιαία βάση σημειώθηκε άνοδος 0,6% έναντι πρόβλεψης για 0,4%. Ο δομικός πληθωρισμός, που δεν περιλαμβάνει τις τιμές της ενέργειας και των τροφίμων αυξήθηκε κατά 3,8%. Παράλληλα ο δείκτης CPI ο οποίος παρακολουθεί τη μέση μεταβολή στις τιμές ενός καλαθιού αγαθών και υπηρεσιών κατέγραψε άνοδο 0,8%, έναντι της πρόβλεψης των αναλυτών για αύξηση 0,5%. Με βάση έρευνα που πραγματοποίησε το Reuters, η πλειονότητα των οικονομολόγων αναμένουν ότι η Fed θα ανακοινώσει τον Αύγουστο ή τον Σεπτέμβριο τη μείωση των μηνιαίων αγορών ομολόγων.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, εντωμεταξύ, αποφάσισε να συνεχίσει τη διευκολυντική νομισματική πολιτική, διατηρώντας τα μηδενικά επιτόκια και συνεχίζοντας τις αγορές ομολόγων, μέσω του ειδικού προγράμματος. Όπως ανακοινώθηκε χθες, θα διατηρηθεί η παροχή της χρηματοδότησης στις τράπεζες, ενώ η αύξηση των μηναίων αγορών ομολόγων, που άρχισε από τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, καθώς τότε εκδηλώθηκαν ανοδικές τάσεις στις αποδόσεις των κρατικών τίτλων, θα συνεχισθεί.

Παράλληλα σήμερα, θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση της G7 στην οποία αναμένεται να ανακοινωθεί η απόφαση για δωρεά 1 δισ. δόσεων εμβολίων σε φτωχές σε αναπτυσσόμενες χώρες. 

Σε άλλες ειδήσεις, το ΑΕΠ της Βρετανίας αυξήθηκε κατά 2,3% τον Μάρτιο, εν μέσω πτώσης της μεταποίησης και των κατασκευών. Η ανάπτυξη που καταγράφηκε τον Απρίλιο είναι και η μεγαλύτερη των τελευταίων εννιά μηνών.

Τα αμερικανικά futures των Dow Jones, S&P500 και Nasdaq καταγράφουν μεικτά πρόσημα, με μικρές μεταβολές.

Στην Ασία, ο Nikkei κατέγραψε μικρές απώλειες 0,03%, ενώ στην Κίνα ο Shanghai composite  έκλεισε με απώλειες 0,52% και ο Shenzhen component υποχώρησε κατά 0,51%. Στο Χονγκ Κονγκ ο  Hang Seng ενισχύθηκε 0,34%.

 

 

 

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ