ΓΔ: 878.34 -0.10% Τζίρος: 47.48 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Wall Street, Metoxes, Agores
Φωτο: Shutterstock

Απώλειες για S&P 500 και Nasdaq, άντεξε στις πιέσεις ο Dow Jones

«Βουτιά» άνω του 2% για το αμερικανικό αργό, με τους επενδυτές να προχωρούν σε επιλεκτικές ρευστοποιήσεις, αδιαφορώντας ακόμη και για εταιρείες που ανακοίνωσαν ισχυρά κέρδη για το β' τρίμηνο.

Σε πτωτική πορεία κινήθηκαν τόσο ο S&P 500 όσο και ο Nasdaq, στη σημερινή συνεδρίαση της Wall Street, παρά τα καλύτερα των εκτιμήσεων μεγέθη β’ τριμήνου κορυφαίων εταιρειών και εν τω μέσω μεγάλων πιέσεων για την αγορά πετρελαίου. Αντίθετα με θετικό πρόσημο ολοκλήρωση ο Dow Jones. 

Πιο συγκεκριμένα ο Dow Jones εμφάνισε κέρδη 0,15% στις 34.987,02 μονάδες, με τον S&P 500 να υποχωρεί 0,33% στις 4.360,03 μονάδες και τον Nasdaq να έχει απώλειες 0,7% στις 14.543,13 μονάδες. 

Μέχρι σήμερα εκ των 18 εταιρειών που ανακοίνωσαν αποτελέσματα αυτήν την εβδομάδα και είναι εισηγμένες στον S&P 500, κατόρθωσαν να ξεπεράσουν κατά  μέσο όρο κατά 18% τις εκτιμήσεις των αναλυτών για τα κέρδη ανά μετοχή, αλλά ταυτόχρονα «είδαν» τις μετοχές τους να εμφανίζουν μέσες απώλειες 0,58%. Το γεγονός αυτό αποδίδεται, εν μέρει, και στο γεγονός ότι το β’ τρίμηνο του 2020 θεωρείται ως «χαμηλή» βάση σύγκρισης με δεδομένο ότι είχε ξεκινήσει το β’ κύμα της πανδημίας και η αμερικανική οικονομία δεν είχε ακόμη βάλει μπροστά τις μηχανές της. 

Ταυτόχρονα οι επενδυτές προχωρούν και σε ρευστοποιήσεις μετοχών εταιρειών που έχουν τρέξει το προηγούμενο διάστημα, όπως οι τεχνολογικές, με την Amazon να υποχωρεί 1,3%, την Alphabet να αποδυναμώνεται 0,9%, ενώ στο -0,4% ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση η Apple. 

Θα πρέπει, πάντως, να σημειωθεί ότι η υποχώρηση του S&P 500 καταφθάνει ενώ ο δείκτης – βαρόμετρο της αμερικανικής βιομηχανίας βρίσκεται κοντά σε επίπεδα ρεκόρ και έχει ενισχυθεί κατά 16% από την αρχή του 2021. 

Ένας ακόμη παράγοντας που άσκησε πιέσεις ήταν η πτώση για τις τιμές πετρελαίου με το brent να υποχωρεί 1,97% στα 73,28 δολάρια και το αμερικανικό αργό να σημειώνει απώλειες 2,1% στα 71,54 δολάρια, γεγονός που άσκησε πιέσεις στους δεικτοβαρείς ενεργειακούς τίτλους. 

Από την πλευρά του, πάντως, ο επικεφαλής της Fed, Τζερόμ Πάουελ έκανε ότι ήταν δυνατό για να κατευνάσει τις ανησυχίες. Στην πρόσφατη κατάθεσή του στη Γερουσία επεσήμανε ότι θεωρεί τους παράγοντες που ωθούν τον πληθωρισμό προσωρινούς. Επανέλαβε τη δέσμευση της κεντρικής τράπεζας να διατηρήσει τη χαλαρή νομισματική πολιτική για τη στήριξη της απασχόλησης.

Υπάρχει ακόμα πολύς δρόμος για να επιτευχθεί «ουσιαστική περαιτέρω πρόοδος» για την επίτευξη της πλήρους απασχόλησης, δήλωσε ο Πάουελ στην ομιλία του προς την Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής. Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό «ήταν υψηλότερα από το αναμενόμενο, αλλά στην πραγματικότητα εξακολουθούν να συνάδουν με αυτό για το οποίο μιλάμε», δήλωσε ο Πάουελ. «Είναι η τέλεια καταιγίδα υψηλής ζήτησης και χαμηλής προσφοράς, και θα πρέπει να περάσει», πρόσθεσε.
 

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Wall Street, Metoxes, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Ράλι των δεικτών στη Wall Street, μειώνονται οι φόβοι για την Όμικρον

Εκτιμάται ότι είναι λιγότερο θανατηφόρο το νέο στέλεχος του κορονοϊού και δεν θα εμποδίσει την ισχυρή ανάκαμψη της οικονομίας. Σημαντική άνοδος κυκλικών και τεχνολογικών μετοχών, σε ιστορικά υψηλά οι δείκτες στη διάρκεια της συνεδρίασης.