ΓΔ: 1422.35 0.34% Τζίρος: 108.90 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Energeia, Ilektriko Revma, Xrimatistirio, Times
Φωτο: Shutterstock

Νέο ρεκόρ για την τιμή ενέργειας στην Ελλάδα που ξεπερνά τα 204 ευρώ

Η εγχώρια ζήτηση αύριο καλύπτεται κατά κύριο λόγο από φυσικό αέριο (κατά 47%) και ανανεώσιμες πηγές (25%) ενώ οι λιγνιτικές μονάδες συνεισφέρουν το 13% του φορτίου, οι εισαγωγές το 12% και τα υδροηλεκτρικά το 2%.

Σε νέο ιστορικό υψηλό διαμορφώνονται οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας ύστερα από το ράλι των διεθνών τιμών του φυσικού αερίου. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας η μέση τιμή στη χώρα μας διαμορφώνεται αύριο Πέμπτη στα 204,38 ευρώ ανά μεγαβατώρα (για πρώτη φορά πάνω από τα 200 ευρώ) ενώ η μέγιστη τιμή διαμορφώνεται στα 280,89 ευρώ.

Παρά τις ανατιμήσεις, η τιμή του ρεύματος στη χώρα μας είναι η τέταρτη χαμηλότερη στην Ευρώπη (φθηνότερες αγορές είναι η Πολωνία, η Βουλγαρία και η Ρουμανία). Είναι ενδεικτικό ότι σε 8 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Γερμανία, η μέση τιμή διαμορφώνεται αύριο πάνω από τα 300 ευρώ ανά μεγαβατώρα και φθάνει στη Σερβία, που είναι η ακριβότερη αγορά αύριο, στα 327,44 ευρώ.

Η εγχώρια ζήτηση αύριο καλύπτεται κατά κύριο λόγο από φυσικό αέριο (κατά 47%) και ανανεώσιμες πηγές (25%) ενώ οι λιγνιτικές μονάδες συνεισφέρουν το 13% του φορτίου, οι εισαγωγές το 12% και τα υδροηλεκτρικά το 2%.

Οι τιμές της ενέργειας και η λήψη μέτρων ανάσχεσης των ανατιμήσεων συζητώνται σήμερα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο Υπουργών Περιβάλλοντος.

Προσερχόμενος στο Συμβούλιο ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας τόνισε ότι θα πρέπει να αναληφθεί δράση σε ευρωπαϊκό επίπεδο για να στηριχθούν οι ευάλωτοι καταναλωτές και να προστατευθεί η στρατηγική της ΕΕ για μετάβαση στην πράσινη ενέργεια η οποία τελικά οδηγεί σε χαμηλότερες τιμές και εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Επανέλαβε δε την πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης για τη διαμόρφωση ευρωπαϊκού μηχανισμού που θα αντισταθμίζει τις υπερβολικές ανατιμήσεις στην ενέργεια, ιδιαίτερα για τα ευάλωτα νοικοκυριά, αξιοποιώντας μελλοντικά έσοδα από το μηχανισμό εμπορίας ρύπων.

Σημειώνεται ότι, πάντα βάσει στοιχείων του Χρηματιστηρίου Ενέργειας στα134,73 ευρώ ανά μεγαβατώρα διαμορφώθηκε κατά μέσο όρο η τιμή του ρεύματος το Σεπτέμβριο, από 121,72 ευρώ τον Αύγουστο και μόλις 46,6 ευρώ το Σεπτέμβριο του 2020. Η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Χρηματιστηρίου, σχεδόν τριπλασιάστηκε σε ένα χρόνο (αύξηση 189 %) γεγονός που αποδίδεται κατά κύριο λόγο στην άνοδο των τιμών του φυσικού αερίου και των δικαιωμάτων εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα.

Στο ενεργειακό μείγμα, τον Σεπτέμβριο κυριάρχησαν οι μονάδες φυσικού αερίου που κάλυψαν το 46% της ζήτησης και ακολουθούν οι ανανεώσιμες πηγές με 28 %, οι εισαγωγές (15 %), οι λιγνιτικές μονάδες (8%) και τα υδροηλεκτρικά (3%).

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Χρηματιστηρίου, το μερίδιο αγοράς της ΔΕΗ μειώθηκε περαιτέρω τον περασμένο μήνα κατά 1,75 ποσοστιαίες μονάδες στο 62,62 %, από 64,37 % τον Αύγουστο. Αντίστοιχα κέρδισαν μερίδια οι εναλλακτικοί προμηθευτές. Ενδεικτικά, για τους 5 πρώτους τα μερίδια διαμορφώθηκαν ως έξης: Mytilineos 8,08 % (από 7,67 % τον Αύγουστο), Ήρων 6,79 % (από 6,4 %), Elpedison 6,09 % (από 5,69 %), NRG 4,66 % (από 4,42 %) και Watt&Volt 2,52 % (από 2,67 %)

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο Ενέργειας: Σε λειτουργία το Συνδεδεμένο Σύστημα Κρήτης

Η ενσωμάτωση παρέχει πλέον στους Προμηθευτές και Παραγωγούς της Κρήτης το πλεονέκτημα ενιαίας εκκαθάρισης του μεγαλύτερου μέρους των συναλλαγών τους για την Κρήτη στις Αγορές του ΕΧΕ.
businessdaily-DEI-DEH
ΑΓΟΡΕΣ

Στα 17,50 αναβαθμίζει την τιμή - στόχο για τη ΔΕΗ η Eurobank Equities

Η μετοχή παραμένει στις κορυφαίες επιλογές, με τη χρηματιστηριακή να τονίζει ότι η ΔΕΗ διαθέτει όλα τα εχέγγυα να καταστεί ο μεγαλύτερος και ταχύτερα αναπτυσσόμενος «παίκτης» ΆΠΕ στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.
GEK TERNA
ΑΓΟΡΕΣ

Axia: Αναβάθμιση στα 24,80 ευρώ της τιμής - στόχο για τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

Διατηρείται η σύσταση «αγορά» ενώ η χρηματιστηριακή τονίζει ότι η εισηγμένη θα καταβάλει μέρισμα 0,31 ευρώ ανά μετοχή για το 2023, το οποίο σταδιακά θα φθάσει στα 0,70 ευρώ ανά μετοχή το 2026. Στα top picks για το 2024.