ΓΔ: 913.36 -0.16% Τζίρος: 73.81 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

ΕΚΤ: Ελληνικά ομόλογα άνω των 32 δισ. ευρώ έχει αγοράσει μέσω ΡΕΡΡ

Συνολικά, η ΕΚΤ μέσω του προγράμματος ΡΕΡΡ, έως την 21η Σεπτεμβρίου εμφανίζεται να έχει αγοράσει ομόλογα κρατών της ευρωζώνης, ύψους 1,365 τρισ. ευρώ.

Ελληνικά ομόλογα ονομαστικής αξίας 2,8 δισ. ευρώ αγόρασε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, στο δίμηνο Αυγούστου-Σεπτεμβρίου, στο πλαίσιο του προγράμματος πανδημίας ΡΕΡΡ. Έτσι, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα η ΕΚΤ, το σύνολο των ελληνικών ομολόγων που έχει αγοράσει μέσω του ΡΕΡΡ ανέρχεται σε 32,18 δισ. ευρώ.

Το πρόγραμμα αυτό, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής ισχύοντα, ολοκληρώνεται τον Μάρτιο του 2022. Για τη συνέχεια αναζητούνται τρόποι προκειμένου να συνεχιστούν οι αγορές ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ, παρόλο που αυτά δεν είναι επιλέξιμα, καθώς δεν χαρακτηρίζονται «επενδύσιμα» από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης

Συνολικά, η ΕΚΤ μέσω του προγράμματος ΡΕΡΡ, έως την 21η Σεπτεμβρίου εμφανίζεται να έχει αγοράσει ομόλογα κρατών της ευρωζώνης, ύψους 1,365 τρισ. ευρώ. Το ύψος του προγράμματος φθάνει το 1,85 τρισ. ευρώ, ενώ πρόσφατα το ΔΣ της ΕΚΤ αποφάσισε να επιβραδύνει τις αγορές ομολόγων μέσω του συγκεκριμένου προγράμματος.

Ο μεγάλος όγκος των ελληνικών ομολόγων που κατέχει η ΕΚΤ επιτρέπει στο ελληνικό Δημόσιο να συνεχίσει και το 2022 την συχνή έκδοση νέων τίτλων, προκειμένου να διασφαλίζεται η επάρκειά τους για διαπραγμάτευση στη δευτερογενή αγορά. Όπως αναφέρεται στο δανειακό πρόγραμμα του Δημοσίου για το 2022, «η συχνή έκδοση νέων ομολόγων από το ελληνικό Δημόσιο για το 2022, είναι αναγκαία προκειμένου να προκειμένου να διασφαλίζεται η επάρκειά τους για διαπραγμάτευση στη δευτερογενή αγορά».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Oikonomia, Economy, Ellada, Euro, Evro
ΑΓΟΡΕΣ

Για έξοδο στις αγορές προετοιμάζεται το υπουργείο Οικονομικών

Η Fitch σε πρόσφατη ανάλυσή της υποστήριξε ότι η τελευταία απόφαση της ΕΚΤ, για τη συνέχιση των αγορών ελληνικών ομολόγων έως το 2024, στηρίζει σημαντικά την βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους της χώρας.
ΑΓΟΡΕΣ

Επιτυχία στην ανταλλαγή ομολόγων με συμμετοχή τίτλων αξίας 2,9 δισ.

Διευρύνονται ισόποσα οι «νέες εκδόσεις ομολόγων» δημιουργώντας έτσι «χώρο» στην ΕΚΤ να αγοράσει ακόμη περισσότερα ομόλογα, τουλάχιστον μέχρι τον Μάρτιο, οπότε και ολοκληρώνεται το πρόγραμμα πανδημίας (ΡΕΡΡ).
Bonds, Omologa, EU, Evropaiki Enosi
ΑΓΟΡΕΣ

Μεγάλη συμμετοχή στο swap ομολόγων, σημαντική πτώση των αποδόσεων

Ομόλογα του PSI αξίας άνω των 2,9 δισ. ευρώ θα ανταλλάξει με νέα ο ΟΔΔΗΧ, βελτιώνοντας τη ρευστότητα στην αγορά και επιτυγχάνοντας επιμήκυνση της διάρκειας του χρέους. Χαμηλότερα οι αποδόσεις των κρατικών τίτλων.
ΑΓΟΡΕΣ

Με το βλέμμα στραμμένο στη συνεδρίαση της ΕΚΤ οι αγορές ομολόγων

Οι επενδυτές αναμένουν την Πέμπτη η ΕΚΤ να καθορίσει τον ρυθμό με τον οποίο θα κινηθεί το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της πανδημίας (το γνωστό ΡΕΡΡ στο οποίο μετέχουν και τα ελληνικά ομόλογα) για το τελευταίο τρίμηνο του έτους.