ΓΔ: 866.73 -0.12% Τζίρος: 83.52 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Επιτυχία στην ανταλλαγή ομολόγων με συμμετοχή τίτλων αξίας 2,9 δισ.

Διευρύνονται ισόποσα οι «νέες εκδόσεις ομολόγων» δημιουργώντας έτσι «χώρο» στην ΕΚΤ να αγοράσει ακόμη περισσότερα ομόλογα, τουλάχιστον μέχρι τον Μάρτιο, οπότε και ολοκληρώνεται το πρόγραμμα πανδημίας (ΡΕΡΡ).

Ομόλογα ονομαστικής αξίας 2,9 δισ. ευρώ προσέφεραν οι επενδυτές τελικώς προς ανταλλαγή με νέα διαπραγματεύσιμα ομόλογα, μετά από σχετική πρόσκληση που είχε απευθύνει ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους. Το σύνολο των ομολόγων που θα μπορούσαν να ανταλλαχθούν, και τα οποία προέρχονταν κυρίως απo το PSI, ανέρχονταν σε 4 δισ. ευρώ. 

Με την κίνηση αυτή διευρύνονται ισόποσα οι «νέες εκδόσεις ομολόγων» δημιουργώντας έτσι «χώρο» στην ΕΚΤ να αγοράσει ακόμη περισσότερα ομόλογα, τουλάχιστον μέχρι τον Μάρτιο, οπότε και ολοκληρώνεται το πρόγραμμα πανδημίας (ΡΕΡΡ). Υπενθυμίζεται ότι η ΕΚΤ δεν μπορεί να κατέχει πάνω από το 50% κάθε συγκεκριμένης έκδοσης (πχ,. 10ετούς ή 15ετούς διάρκειας) ομολόγων.

Έχοντας ήδη αγοράσει συνολικά από την αγορά ελληνικά κρατικά ομόλογα άνω των 35 δισ. ευρώ, η ΕΚΤ εκτιμάται ότι ήδη είχε «πιάσει ταβάνι» με κάποιες εκδόσεις ομολόγων. Kατά τα λοιπά, σταθεροποιητικές τάσεις επικράτησαν σήμερα στη δευτερογενή αγορά, με το περιθώριο των 10ετών ομολόγων να περιορίζεται ελαφρώς.  

Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ) σήμερα καταγράφηκαν συναλλαγές 60 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 44 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς υποχώρησε στο 1,31% από το 1,35% που έκλεισε χθες, έναντι -0,37% του αντίστοιχου γερμανικού, με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 1,68% από 1,73%.  

Στην αγορά συναλλάγματος, πτωτικά κινείται σήμερα το ευρώ καθώς διαπραγματευόταν νωρίς το απόγευμα στα 1,1269 δολ. από τα 1,1283 δολ. που άνοιξε η αγορά. Η ενδεικτική τιμή για την ισοτιμία ευρω/δολαρίου που ανακοινώνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,1309 δολ..

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Oikonomia, Economy, Ellada, Euro, Evro
ΑΓΟΡΕΣ

Για έξοδο στις αγορές προετοιμάζεται το υπουργείο Οικονομικών

Η Fitch σε πρόσφατη ανάλυσή της υποστήριξε ότι η τελευταία απόφαση της ΕΚΤ, για τη συνέχιση των αγορών ελληνικών ομολόγων έως το 2024, στηρίζει σημαντικά την βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους της χώρας.
Bonds, Omologa, EU, Evropaiki Enosi
ΑΓΟΡΕΣ

Μεγάλη συμμετοχή στο swap ομολόγων, σημαντική πτώση των αποδόσεων

Ομόλογα του PSI αξίας άνω των 2,9 δισ. ευρώ θα ανταλλάξει με νέα ο ΟΔΔΗΧ, βελτιώνοντας τη ρευστότητα στην αγορά και επιτυγχάνοντας επιμήκυνση της διάρκειας του χρέους. Χαμηλότερα οι αποδόσεις των κρατικών τίτλων.