ΓΔ: 879.23 0.27% Τζίρος: 48.21 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Ευχάριστες εκπλήξεις στην Ευρώπη «βλέπει» η Goldman Sachs

Ανάπτυξη στη Γερμανία και στη Γαλλία καλύτερη από τις εκτιμήσεις της αγοράς προβλέπει η Goldman Sachs, ενώ εκτιμά ότι η Κριστίν Λαγκάρντ θα βρει τον τρόπο να διατηρήσει για πολύ ακόμη τη χαλαρή νομισματική πολιτική.

Με ρυθμούς ανάπτυξης καλύτερους από την προηγούμενη διετία 2018-2019 και σαφώς καλύτερους απ’ τις πρόσφατες εκτιμήσεις των αναλυτών, οι ευρωπαϊκές αγορές αναμένεται να κινηθούν υψηλότερα το 2020, εκτιμούν οι αναλυτές των ευρωπαϊκών οικονομιών της Goldman Sachs σε πρόσφατο (22/11) report τους.

Ένα πιο φιλικό παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον, αυξημένη εγχώρια ζήτηση και μία βελτίωση των μεγεθών των ευρωπαϊκών οικονομιών σε όλους τους τομείς οδηγούν σε εκτιμήσεις για ένα καλύτερο 2020 σε σχέση με το 2019. Οι αναλυτές της GS θεωρούν ότι η γερμανική οικονομία θα κινηθεί καλύτερα των εκτιμήσεων (consensus), όπως και η γαλλική, ενώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις θα κινηθούν η Ισπανία και η Ιταλία.

Πολιτικές αβεβαιότητες

Οι αναλυτές της GS περιμένουν μία σταδιακή ανάπτυξη στις βιομηχανικές κατασκευές που θα οδηγήσει σε αύξηση εργασιών στις υπηρεσίες παρά την διατήρηση των γεωπολιτικών αβεβαιοτήτων. Αν και οι κίνδυνοι είναι διάχυτοι στο παγκόσμιο εμπόριο και οι επιπτώσεις από το Brexit μοιάζουν άμεσες, ενώ οι πολιτικές αβεβαιότητες παραμένουν στην Ιταλία με κίνδυνο νέων εκλογών το 2020, όπως και στην Ισπανία, οι αναλυτές της GS περιμένουν συνέχιση της σημερινής τάσης στο α’ ήμισυ του 2020, πριν υπάρξει μεγαλύτερη ανάπτυξη κατά το β’ εξάμηνο.

Καθηλωμένος ο πληθωρισμός

Στην ευρωζώνη, επισημαίνουν τα στελέχη της GS, η ανεργία έχει υποχωρήσει στο χαμηλότερο επίπεδο από τα μέσα 2008 και παρατηρήθηκε αύξηση των μισθών τα τελευταία χρόνια. Ο δομικός πληθωρισμός παρέμεινε ωστόσο κολλημένος στο 1% καθώς οι προσδοκίες για πληθωρισμό υποχώρησαν και οι επιχειρήσεις απορρόφησαν τις αυξήσεις στα εργατικά κόστη, πιέζοντας τα περιθώρια κερδοφορίας. Όσον αφορά το άμεσο μέλλον, τα στελέχη της GS εκτιμούν ότι ο πληθωρισμός θα κινηθεί κοντά στα στα επίπεδα των τελευταίων ετών, ενώ θα αυξηθεί στο 1,4% στο τέλος του 2022.

Αμετάβλητη η νομισματική πολιτική της ΕΚΤ

Οι αναλυτές της Goldman Sachs για τις ευρωπαϊκές αγορές δίνουν λίγες πιθανότητες για περαιτέρω ποσοτική χαλάρωση από την ΕΚΤ, με δεδομένο ότι θα υπάρχουν καλύτεροι ρυθμοί ανάπτυξης σε οικονομίες και επιχειρήσεις για το 2020. Περιμένουν να διατηρηθεί το υπάρχον πρόγραμμα (QE) των αγορών αξίας 20 δισ./μήνα μέχρι και το τέλος 2021. Επίσης θεωρούν ότι η Κριστίν Λαγκάρντ θα προχωρήσει σε στρατηγική αναθεώρηση των στόχων της ΕΚΤ για τον πληθωρισμό, ώστε να δικαιολογηθεί η διατήρηση της χαλαρής πολιτικής για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Προσδοκίες για μεγαλύτερη ανάπτυξη στη Βρετανία

Η GS βλέπει σοβαρές πιθανότητες για αυξημένη ανάπτυξη στη Βρετανία μετά τις εκλογές της 12ης Δεκεμβρίου. Αύξησε τις προβλέψεις για την ανάπτυξη στη Βρετανία από το δεύτερο μισό του 2020 και περιμένει ακόμη σημαντικότερη ανάκαμψη το 2021 και 2022. Η τράπεζα εκτιμά ότι η Τράπεζα της Αγγλίας θα αυξήσει τα επιτόκια στα τέλη του 2020 και θα συνεχίσει με μία αύξηση το χρόνο για τα επόμενα χρόνια.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

goldman_sachs
ΑΓΟΡΕΣ

Μηδενική ανάπτυξη το α' τρίμηνο στην ευρωζώνη «βλέπει» η Goldman Sachs

Σύμφωνα με τους αναλυτές του αμερικανικού οίκου, η εξάπλωση των κρουσμάτων του κοροναϊού θα οδηγήσει σε υποχώρηση εξαγωγών, προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα και σαφώς χαμηλότερη καταναλωτική ζήτηση.
Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ΕΚΤ, Ευρωσύστημα
ΑΓΟΡΕΣ

Σε κλοιό πιέσεων τα ελληνικά ομόλογα, η αγορά «κοντράρει» την ΕΚΤ

Μεγάλη αύξηση αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων σήμερα, καθώς ανεβαίνουν τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια στη διατραπεζική αγορά, που δεν πείθεται από τις διαβεβαιώσεις Λαγκάρντ ότι δεν θα αυξηθούν τα επιτόκια το 2022.
deals, symfwnies, ependyseis
ΑΓΟΡΕΣ

Εκτοξεύεται η αξία των επιχειρηματικών deal, ανήλθε σε 4,3 τρισ. δολάρια

Διπλασιάστηκαν οι εξαγορές και συγχωνεύσεις στο 9μηνο, καθώς οι εταιρείες διαθέτουν τεράστια αποθέματα ρευστότητας και πρόσβαση σε φθηνό δανεισμό. Κερδισμένες οι τράπεζες της Wall Street, με έσοδα άνω των 100 δισ.
ΑΓΟΡΕΣ

Με το βλέμμα στραμμένο στη συνεδρίαση της ΕΚΤ οι αγορές ομολόγων

Οι επενδυτές αναμένουν την Πέμπτη η ΕΚΤ να καθορίσει τον ρυθμό με τον οποίο θα κινηθεί το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της πανδημίας (το γνωστό ΡΕΡΡ στο οποίο μετέχουν και τα ελληνικά ομόλογα) για το τελευταίο τρίμηνο του έτους.