ΓΔ: 834.83 -0.17% Τζίρος: 63.52 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: ΔΕΗ

Eurobank Eq.: Αγοραστική ευκαιρία η μετοχή της ΔΕΗ, στα 14,50 ευρώ η τιμή - στόχος

Όπως σημειώνει η ελληνική χρηματιστηριακή η ΔΕΗ θα επιτύχει τους στόχους κερδοφορίας της, διαθέτοντας τη δυνατότητα να «περάσει» το αυξημένο κόστος χονδρικής στους καταναλωτές, λόγω και των κρατικών επιδοτήσεων.

Ως αγοραστική ευκαιρία χαρακτηρίζει τη μετοχή της ΔΕΗ η Eurobank Equities σε έκθεσή της, τονίζοντας ότι θα επιτύχει τους στόχους κερδοφορίας που έχει θέσει, χάρη και στις κρατικές επιδοτήσεις για τους λογαριασμούς ρεύματος που εφαρμόζονται, γεγονός το οποίο επιτρέπει στην επιχείρηση να «περνά» στους καταναλωτές τις αυξήσεις που καταγράφονται στις τιμές χονδρικής. 

Παράλληλα η ελληνική χρηματιστηριακή θέτει ως τιμή – στόχο για τη μετοχή τα 14,50 ευρώ, δηλαδή διαθέτει περιθώρια ανόδου 68,5% σε σύγκριση με την τρέχουσα τιμή διαπραγμάτευσης στα 8,6050 ευρώ και την τοποθετεί μεταξύ των κορυφαίων επιλογών της με σύσταση «αγορά».

Όπως σημειώνεται στην έκθεση η ΔΕΗ έχει επιτύχει τον στόχο για κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) μεταξύ 0,8 και 0,9 δισ. το 2021 και θα έχει ανάλογη πορεία και κατά τη διάρκεια του 2022. 

Η εφαρμογή κρατικών επιδοτήσεων στους λογαριασμούς ρεύματος επιτρέπει στην επιχείρηση να «περάσει» τις αυξήσεις χονδρικής τόσο στους οικιακούς καταναλωτές όσο και στις επιχειρήσεις, τάση η οποία μπορεί να συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα προσφέροντας επιπλέον «αμυντικούς μηχανισμούς» στη ΔΕΗ. Επιπρόσθετα η επιχείρηση διαθέτει άπλετη ρευστότητα, προκειμένου να καλύψει και τυχόν προβλήματα που θα δημιουργηθούν στις αποπληρωμές λογαριασμών, έως ότου υπάρξει ομαλοποίηση των τιμών.

Την ίδια ώρα η ΔΕΗ κατορθώνει να μειώσει τις συνέπειες από την αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου, καθώς ενισχύει την παραγωγή από υδροηλεκτρικά, κάνοντας πλήρη χρήση των υδάτινων αποθεμάτων, ενώ ακόμη και οι καιρικές συνθήκες ευνοούν αυτήν τη διαδικασία. 

Εκτιμάται ότι θα εξέλθει από την τρέχουσα ενεργειακή κρίση έχοντας ελάχιστα προβλήματα που θα μπορούσαν να πλήξουν τη λειτουργική της κερδοφορία. Ως εκ τούτου η σχετική «αδυναμία» της μετοχής δεν είναι δικαιολογημένη, με τη ΔΕΗ να αποτελεί μία αγοραστική ευκαιρία για όσους επενδυτές επιθυμούν να «εκτεθούν» στη διαδικασία της ενεργειακής μετάβασης που συντελείται στην Ελλάδα. 

Η μετοχή θεωρείται υποτιμημένη, ενώ διαπραγματεύεται με EV/EBITDA χαμηλότερο από το 7, δηλαδή με discount περίπου 20% σε σύγκριση με τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές εταιρείες, με τη Eurobank Equities να προβλέπει ότι θα κινηθεί ανοδικά το επόμενο διάστημα, βοηθούμενη από: 

  • Την πώληση του ΔΕΔΔΗΕ, 
  • Την αποτίμηση παραγωγής/προμήθειας που προσεγγίζει την αντίστοιχη των ευρωπαϊκών ενεργειακών ομίλων και 
  • Την κυκλική ανάπτυξη που πετυχαίνει η επιχείρηση κατά τη διαδικασία απεξάρτησης από τη λιγνιτική παραγωγή. 
     

Οι εκτιμήσεις της Eurobank Equities για τη ΔΕΗ 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Νέες τιμές στόχοι για τράπεζες από Eurobank Equities λόγω Ουκρανίας

Τις τιμές στόχους για την Alpha Bank και την Τρ. Πειραιώς υποβαθμίζει η χρηματιστηριακή, αμετάβλητη η τιμή για την Εθνική. Δεν αλλάζει, πάντως, σε σημαντικό βαθμό η επενδυτική θέση για τις τραπεζικές μετοχές.
opap-tzogos-stoixima
ΑΓΟΡΕΣ

Eurobank Eq.: Έτος - πρόκληση το 2022 για τον ΟΠΑΠ, στα 1,10 ευρώ το μέρισμα 2021

Εκτιμάται ότι τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων για το 2021 έχουν διαμορφωθεί στα 551 εκατ. ευρώ. Αρκετές προκλήσεις για το 2022 αλλά με τον ΟΠΑΠ να διαθέτει την ικανότητα να τις ξεπεράσει.