ΓΔ: 822.15 -0.21% Τζίρος: 66.05 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Wall Street, Metoxes
Φωτό: Unsplash

Wall Street: Σε υψηλό 16μήνου το κλείσιμο μετά και το σημερινό ράλι

Η τεχνολογία έσπασε ένα σερί απωλειών δύο εβδομάδων. Η Meta Platforms οδήγησε την άνοδο με περισσότερο από 4%, η Amazon και η Apple κέρδισαν πάνω από 2%.

Ο S&P 500 έκανε ράλι την Παρασκευή για να επισφραγίσει την καλύτερη εβδομάδα του από τον Νοέμβριο του 2020, με επικεφαλής την τεχνολογία. Η αγορά καλεί την Federal Reserve να γίνει ακόμη πιο επιθετική στις αυξήσεις επιτοκίων που πολλοί φοβούνται βέβαια ότι θα μπορούσε να επιβραδύνει την οικονομία πάρα πολύ.

Ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 1,1%, ο βιομηχανικός Dow Jones κέρδισε 0,8%, ή 273 μονάδες, ο Nasdaq σημείωσε άνοδο 2,1%. Τα κέρδη εξασφάλισαν ότι και οι τρεις κύριοι δείκτες σημείωσαν την καλύτερη εβδομάδα τους εδώ και 16 μήνες. 

Η τεχνολογία συνέχισε την επιστροφή της για να σπάσει ένα σερί απωλειών δύο εβδομάδων, καθώς οι επενδυτές συνέχισαν να τοποθετούν κεφάλαια στις μετοχές της υψηλής τεχνολογίας. Η Meta Platforms οδήγησε την άνοδο με περισσότερο από 4%, ακολουθεί η Amazon και η Apple με λίγο πάνω από 2%, ενώ η Alphabet και η Microsoft ήταν λίγο πάνω από το 1%.

Οι μετοχές των τσιπ ήταν επίσης σε ανοδική πορεία, υποστηριζόμενες από άνοδο άνω του 6% της Nvidia που επέκτεινε το ράλι της για τέταρτη συνεχόμενη ημέρα.

Το στέλεχος της Federal Reserve Christopher Waller κάλεσε την Παρασκευή τη Fed να εξετάσει το ενδεχόμενο πιο επιθετικών αυξήσεων επιτοκίων και να προχωρήσει σε μείωση του ισολογισμού για να μειώσει τον ρυθμό του πληθωρισμού.

Οι επισημάνσεις του ακολούθησαν τις παρατηρήσεις του προέδρου της Fed του St. Louis, James Bullard, ο οποίος πρότεινε την αύξηση των επιτοκίων της Fed κατά 50 μονάδες βάσης πολλές φορές φέτος για να ωθήσει το βασικό επιτόκιο της κεντρικής τράπεζας στο 3% μέχρι το τέλος του έτους. Αυτή η προοπτική πηγαίνει πολύ πιο ψηλά από τις τρέχουσες προοπτικές της Fed για 1,9% μέχρι το τέλος του 2022.

Οι βιομηχανίες δυσκολεύτηκαν να συμμετάσχουν στο ευρύτερο ράλι της αγοράς που πιέζονταν από την αδυναμία των αμυντικών μετοχών και την πτώση της FedEx.

Η FedEx σημείωσε πτώση 4% μετά την αναφορά τριμηνιαίων αποτελεσμάτων της καθώς το υψηλότερο κόστος εργασίας βλάπτει τα αποτελέσματα.

Αμυντικές μετοχές και πόλεμος

Οι αμυντικές μετοχές, συμπεριλαμβανομένης της Huntington Ingalls Industries και της L3Harris Technologies Inc κατέληξαν στο κόκκινο καθώς οι επενδυτές φαινόταν να επενδύουν στην προοπτική προόδου των ειρηνευτικών συνομιλιών Ουκρανίας-Ρωσίας που θα μπορούσαν να αποδειχθούν καθοριστικές για τον τερματισμό του πολέμου.

Στο γεωπολιτικό μέτωπο, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν προειδοποίησε τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ για «συνέπειες» εάν το Πεκίνο υποστηρίξει τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, όπως ανέφερε το Bloomberg. 

Οι μετοχές αναμενόταν να έχουν ένα ασταθές τέλος της εβδομάδας καθώς το triple witching (όταν τα δικαιώματα προαίρεσης αγοράς μετοχών, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης σε χρηματιστηριακό δείκτη και τα συμβόλαια δικαιωμάτων προαίρεσης δείκτη λήγουν την ίδια ημέρα) συνήθως προκαλεί έντονες μεταβολές καθώς οι επενδυτές απομακρύνονται από παλιές θέσεις και παίρνουν νέες .

Το ράλι στην ευρύτερη αγορά έχει πυροδοτήσει τη συζήτηση σχετικά με το αν υπάρχει περαιτέρω καθοδική πορεία. Οι τεχνικοί αναλυτές της αγοράς προτρέπουν να είμαστε προσεκτικοί όταν "διαβάζουμε" το ράλι. Οι τεχνικοί δείκτες, συμπεριλαμβανομένου του όγκου συναλλαγών, δεν έχουν ακόμη βελτιωθεί σημαντικά.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Stocks, Agores, Xrimatistirio, Metoxes, Markets, Wall Street
ΑΓΟΡΕΣ

Μπήκε σε bear market η Wall Street μετά τη «βουτιά» 3,9% του S&P 500

Περισσότερο από 20% η απόσταση του βασικού αμερικανικού δείκτη από το ρεκόρ που είχε σημειώσει στις αρχές του έτους. Φόβοι για επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων και ύφεση. Μεγάλη πτώση για bitcoin και μετοχές κρυπτονομισμάτων.