ΓΔ: 788.46 -0.37% Τζίρος: 51.14 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Από αριστερά: Συντονιστής: Νίκος Χρυσολωράς, Senior Reporter, Bloomberg News. Serdar Celik, Διευθυντής, Διεύθυνση Οικονομικών και Επιχειρηματικών Υποθέσεων του ΟΟΣΑ (online). Βασιλική Λαζαράκου, Πρόεδρος Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Nicholas Pfaff, Deputy CEO and Head of Sustainable Finance, ICMA. Πηγές: Delphi Economic Forum, ΑΠΕ

Η σωστή πληροφόρηση αποτελεί το κλειδί για ανταγωνιστικές κεφαλαιαγορές

Η πρόεδρος της ελληνικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, κα Β. Λαζαράκου, υπογράμμισε ότι η ελληνική κεφαλαιαγορά έχει ήδη δημιουργήσει πλατφόρμα που θα εμφανίζονται οι τίτλοι αυτοί που θα συνδέονται γενικότερα με κριτήρια ESG.

Η ποιότητα της πληροφορίας αποτελεί την πρώτη προτεραιότητα για τις κεφαλαιαγορές σήμερα, καθώς αυτή εξασφαλίζει την εμπιστοσύνη των επενδυτών, τόνισε η πρόεδρος της ελληνικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, κυρία Βασιλική Λαζαράκου, στο 7ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Η κυρία Λαζαράκου υπογράμμισε την αξία της πληροφόρησης, διότι, πέραν των ορισμών, όπως για παράδειγμα το τι θεωρείται "πράσινο" ή όχι, το καταλυτικό στοιχείο που συμβάλλει στην εμπιστοσύνη των επενδυτών αποτελεί η ορθότητα των στοιχείων που ανακοινώνονται. Η πληροφορία, λοιπόν, πρέπει να είναι συγκεντρωμένη, ακριβής και συγκρίσιμη. Η εμπιστοσύνη των επενδυτών ενισχύει τις κεφαλαιαγορές ως εργαλεία χρηματοδότησης της πράσινης μετάβασης και της βιώσιμης ανάπτυξης. Αναφερόμενη στα "πράσινα ομόλογα", η κυρία Λαζαράκου δήλωσε ότι η ελληνική κεφαλαιαγορά έχει ήδη δημιουργήσει πλατφόρμα που θα εμφανίζονται οι τίτλοι αυτοί που θα συνδέονται γενικότερα με κριτήρια ESG. Ωστόσο, προσέθεσε ότι έχουν να γίνουν ακόμα πολλά βήματα για την αύξηση του βάθους της αγοράς αυτής.

Ο κ. Serdar Celik, Διευθυντής για θέματα χρηματοδότησης και επιχειρήσεων του ΟΟΣΑ ανέφερε ότι, ιστορικά, σε κάθε μεγάλη μετάβαση, οι κεφαλαιαγορές αποτέλεσαν βασική πηγή χρηματοδότησης. Αυτό ισχύει τόσο στον ψηφιακό μετασχηματισμό όσο και στην πράσινη μετάβαση. Η αλλαγή νοοτροπίας των επιχειρήσεων και η προσαρμογή των θεσμικών πλαισίων με κανόνες εταιρικής διακυβέρνησης που περιλαμβάνουν τον τρόπο δημοσίευσης στοιχείων, τους μετόχους, τα διοικητικά συμβούλια και τους εμπλεκόμενους φορείς. Στη συνέχεια θα πρέπει να υπάρξουν ενιαίοι και ξεκάθαροι ορισμοί ως προς το κοινωνικό ή κλιματικό αποτύπωμα. Για παράδειγμα, για τα 2/3 των εισηγμένων εταιρειών διεθνώς, η κλιματική αλλαγή αποτελεί κίνδυνο.

Ωστόσο, τόσο η κυρία Λαζαράκου όσο και ο κ. Nicholas Pfaff, Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος και Επικεφαλής της Βιώσιμης Χρηματοδότησης της Διεθνούς Ένωσης Επιτροπών Κεφαλαιαγορών (ICMA), έδωσαν ιδιαίτερη έμφαση στις έννοιες  "ταξινόμηση" και "Greenwashing", δηλαδή του τι είναι πράσινο και τι φαίνεται ως πράσινο και, κατά συνέπεια δεν μπορεί να χρηματοδοτηθεί, για παράδειγμα μέσω πράσινων ομολόγων. Ο κ. Plaff διευκρίνισε ότι η ταξινόμηση αποτελεί μια διαδικασία κατηγοριοποίησης των οικονομικών δραστηριοτήτων βάσει του πράσινου αποτυπώματος. Όμως, όπως είπε ο ίδιος, ξεκίνησε η ταξινόμηση, χωρίς πρώτα να έχουν κατανοήσει όλοι οι φορείς και οι αρχές του τι είναι ταξινόμηση. Για παράδειγμα, θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη και το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του τελικού προϊόντος, δηλαδή το "Ecolabel". Αν λοιπόν χρησιμοποιηθεί η σημερινή ταξινόμηση αυστηρά, τότε ούτε το 5% των επιχειρήσεων μπορούν να χρηματοδοτηθούν από πράσινα ομόλογα και άλλα βιώσιμα εργαλεία που ξεπερνούν το 1 τρισ. δολάρια.

Τον συντονισμό της συζήτησης πραγματοποίησε ο δημοσιογράφος του Bloomberg, κ. Νίκος Χρυσολωράς.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Xrimatistirio, Markets, Stocks, Metoxes
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο Αθηνών: Kερδισμένοι και χαμένοι του Αυγούστου και του 8μήνου

Όπως δείχνουν τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου 2022, οι τέσσερις συστημικές τράπεζες παρουσιάζουν μονοψήφιο δείκτη μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων, έναν στόχος που είχε τεθεί να επιτευχθεί στα τέλη του 2022.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Σε κλοιό πιέσεων οι αγορές στην Ευρώπη, φόβοι για αύξηση επιτοκίων 0,75%

Στα ύψη οι αποδόσεις των ομολόγων, ανέβηκε στο 4,2% το ελληνικό 10ετές. Προεξοφλείται μεγάλη αύξηση επιτοκίων την επόμενη εβδομάδα από την ΕΚΤ. Μικρότερη πτώση από τον Stoxx 600 για τον Γενικό Δείκτη στην Αθήνα.
ΑΓΟΡΕΣ

Ανθεί η αγορά εταιρικών ομολόγων παρέχοντας στήριξη στις επιχειρήσεις

Οι επιτυχημένες εκδόσεις των συγκεκριμένων ομολόγων, καταδεικνύουν επίσης και τις μεγάλες δυνατότητες της εγχώριας χρηματιστηριακής αγοράς και τη συμβολή της στην αναπτυξιακή πορεία της χώρας μας.
Xrimatistirio, Markets, Stocks, Metoxes
ΑΓΟΡΕΣ

Η ενεργοποίηση αγοραστών στο ΧΑ και τα blue chips που αντέχουν

Η ανοδική αντίδραση των διεθνών αγορών, αλλά και οι δηλώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τις οποίες απέκλεισε τις πρόωρες εκλογές, έδωσαν «ανάσα» στην αγορά. Το ερώτημα είναι εάν έχει δει τα χαμηλά της.
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Οι χαμένοι και οι κερδισμένοι του πρώτου εξαμήνου 2022

Ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης έκλεισε το πρώτο εξάμηνο με πτώση 9,28% στις 810,42 μονάδες, ενώ λίγες ημέρες πριν την έναρξη του πολέμου κατέγραφε την υψηλότερη τιμή στις 971,09 μονάδες για να υποχωρήσει έως τα χαμηλά 789,66 μονάδων, αρχές Μαρτίου.