ΓΔ: 819.07 -0.49% Τζίρος: 9.17 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:44:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Αναβαθμίζει στα 130 δολ. για το brent την εκτίμησή της η Morgan Stanley

Παράλληλα αύξησε την πρόβλεψή της για τις ημερήσιες απώλειες της ρωσικής παραγωγής αργού και διυλισμένων προϊόντων στα 2 εκατομμύρια βαρέλια.

Σε αναβάθμιση των εκτιμήσεών της για την τιμή του brent τόσο για το γ’ όσο και για το δ’ τρίμηνο του 2022 κατά 10 δολάρια προχώρησε η Morgan Stanley λόγω του μεγαλύτερου από το αναμενόμενο ελλείμματος προσφοράς που οφείλεται στη Ρωσία και το Ιράν.

Η τράπεζα αύξησε την εκτίμησή της στα 130 δολάρια το βαρέλι και προέβλεψε έλλειμμα προσφοράς περίπου 1 εκατομμυρίου βαρελιών την ημέρα που θα διατηρηθεί καθ' όλη τη διάρκεια του έτους. Αν και οι αγορές πετρελαίου έχουν βραχυπρόθεσμους αντίθετους ανέμους στη ζήτηση, αυτοί αντισταθμίζονται από τα ζητήματα προσφοράς, πρόσθεσε.

Παράλληλα αύξησε την πρόβλεψή της για τις ημερήσιες απώλειες της ρωσικής παραγωγής αργού και διυλισμένων προϊόντων στα 2 εκατομμύρια βαρέλια, από 1 εκατομμύριο βαρέλια, λόγω του εκτεταμένου μποϊκοτάζ των προϊόντων αυτών μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία. 

Η ρωσική παραγωγή έχει ήδη μειωθεί κατά περίπου 900.000 βαρέλια ημερησίως το πρώτο δεκαπενθήμερο του Απριλίου, νωρίτερα από το αναμενόμενο, δήλωσαν αναλυτές της Morgan Stanley, μεταξύ των οποίων οι Martijn Rats και Amy Sergeant. Η τράπεζα πρόσθεσε ότι υπάρχει "υψηλός κίνδυνος" η Ευρωπαϊκή Ένωση να θεσπίσει εμπάργκο εισαγωγών στο ρωσικό αργό.

Η Morgan Stanley υποβάθμισε την εκτίμησή της για την προσφορά από το Ιράν, επικαλούμενη τις μακροχρόνιες διαπραγματεύσεις χωρίς να έχει συμφωνηθεί πυρηνική συμφωνία. Η τράπεζα ανέμενε ότι οι ροές θα ανέβαιναν κατά περίπου 1 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα μεταξύ των μέσων και του τέλους του 2022, αλλά μείωσε την πρόβλεψη αυτή σε 500.000 βαρέλια την ημέρα. Η πιθανότητα μιας συμφωνίας είναι πλέον 50/50, δήλωσε η τράπεζα.

Η Morgan Stanley μείωσε την πρόβλεψή της για την αύξηση της ζήτησης πετρελαίου στα 2,7 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως φέτος από 3,4 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως. Βραχυπρόθεσμα, η αγορά έχει να αντιμετωπίσει τις αρνητικές αναθεωρήσεις του ΑΕΠ, τις επιπτώσεις της πολιτικής Covid Zero της Κίνας και μια μεγάλη αποδέσμευση από το στρατηγικό απόθεμα πετρελαίου των ΗΠΑ. 
 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Μικρή πιθανότητα εισόδου της Εθνικής στον MSCI βλέπει η Morgan Stanley

Όπως σημειώνει στην έκθεση του ο αμερικανικός οίκος, εάν η μετοχή της ΕΤΕ ενταχθεί στους δείκτες MSCI Greece αυτό θα σημάνει πιθανές εισροές έως και 148 εκατ. δολάρια. Μικρή πιθανότητα δίνει και στη διαγραφή της Jumbo.