ΓΔ: 791.42 -0.88% Τζίρος: 65.95 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
bonds-omologa-ekt
Φώτο: Shutterstock

Νέα έξοδος στην αγορά με 7ετές ομόλογο μετά την αναβάθμιση από την S&P

Εντολή ΟΔΔΗΧ στις BNP Paribas, BofA Securities, Citi, Deutsche Bank, Goldman Sachs Bank Europe SE και J.P. Morgan για επανέκδοση του 7ετούς ομολόγου που είχε εκδοθεί τον Απρίλιο του 2020.

Λίγες ημέρες μετά την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας σε ΒΒ+ από τη Standard and Poor’s, η Ελλάδα προχωρά σε νέα έξοδο στις αγορές τις επόμενες ημέρες για να αντλήσει 2 - 3 δισ. ευρώ.

Συγκεκριμένα η Αθήνα προχωρά στην επανέκδοση 7ετούς ελληνικού ομολόγου με ημερομηνία λήξης τον Απρίλιο του 2027 ώστε να ενισχύσει τα ταμειακά διαθέσιμα και να καλύψει ανάγκες για έκτακτα μέτρα στήριξης. 

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, ο ΟΔΔΗΧ έδωσε εντολή στις BNP Paribas, BofA Securities, Citi, Deutsche Bank, Goldman Sachs Bank Europe SE και J.P. Morgan να προχωρήσουν τη διαδικασία επανέκδοσης του 7ετούς ομολόγου του Ελληνικού Δημοσίου που είχε εκδοθεί τον Απρίλιο του 2020.

Σημειώνεται πως ο τίτλος έχει λήξη τον Απρίλιο του 2027 και είχε εκδοθεί με κουπόνι 2% και απόδοση 2,013%.

Η νέα έξοδος της Ελλάδος στις αγορές έρχεται μετά την αναβάθμιση του αξιόχρεου της Ελλάδας κατά μία βαθμίδα, σε ΒΒ+ με σταθερές προοπτικές από ΒΒ με θετικές προοπτικές, από την Standard & Poor's, η οποία απέχει πλέον ένα σκαλοπάτι μόνο από την επενδυτική βαθμίδα.

Υπενθυμίζεται ότι στα τέλη Ιανουαρίου η Ελλάδα βγήκε στις αγορές με νέο 10ετές ομόλογο, το επιτόκιο του οποίου διαμορφώθηκε στο 1,84% αρκετά ψηλότερα και σχεδόν διπλάσιο από αυτό της έκδοσης του Ιουνίου, που ήταν 0,88%.  Από αυτό η χώρα άντλησε 3 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με το αρχικό πρόγραμμα του ΟΔΔΗΧ η Ελλάδα είχε σχεδιάσει να εκδώσει τίτλους αξίας 12 δισ. ευρώ το 2022. 

Tη νέα έξοδο στις αγορές είχε «προαναγγείλει» η JPMorgan. Η αμερικανική επενδυτική τράπεζα αναφέρει ότι την επόμενη εβδομάδα θα έχουμε εκδόσεις ομολόγων αξίας περίπου 12 δισ. ευρώ στη ζώνη του ευρώ. Γερμανία, Ιταλία και Βέλγιο έχουν ήδη προγραμματίσει εκδόσεις, ενώ αυξημένες πιθανότητες για μία παρουσία στην αγορά βλέπουν οι αναλυτές της τράπεζας για την Ελλάδα (με 5ετές ή 7ετές) και τη Φινλανδία (με 10ετές). 

Υπενθυμίζεται ότι η JPMorgan προβλέπει ανάπτυξη 5,2% φέτος, ενώ υπολογίζει ότι το δημόσιο χρέος θα διαμορφωθεί στο 197% του ΑΕΠ και το πρωτογενές έλλειμμα στο 1,4%.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets, bonds, omologa
ΑΓΟΡΕΣ

Άντεξαν τα ελληνικά ομόλογα παρά το επερχόμενο κύμα αυξήσεων επιτοκίων

Πρωτιά στην αύξηση των επιτοκίων με την Κεντρική Τράπεζα της Σουηδίας, η οποία προχώρησε σε αύξηση του επιτοκίου της κατά 1%. Εντός της εβδομάδας αναμένονται η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας, όσο και της Αγγλίας.
Omologa, bonds
ΑΓΟΡΕΣ

Στα ύψη οι αποδόσεις των ομολόγων ενόψει αυξήσεων στα επιτόκια

Η απόδοση για το γερμανικό 10ετές έφθασε έως και το 1,9220%, το υψηλότερο επίπεδο από το 2013, ενώ ισχυρά ανοδική κίνηση ακολούθησε και αυτή του ελληνικού 10ετούς που έφθασε έως και το 4,544%, δηλαδή στο υψηλότερο επίπεδο από το διάστημα 2017 – 2018.
Xrimatistirio, Markets, Stocks, Metoxes
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο Αθηνών: Kερδισμένοι και χαμένοι του Αυγούστου και του 8μήνου

Όπως δείχνουν τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου 2022, οι τέσσερις συστημικές τράπεζες παρουσιάζουν μονοψήφιο δείκτη μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων, έναν στόχος που είχε τεθεί να επιτευχθεί στα τέλη του 2022.