ΓΔ: 894.05 0.09% Τζίρος: 38.70 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:27:39 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
Φωτο: Shutterstock

Νέα βουτιά στις αγορές Ευρώπης - ΗΠΑ, αυξάνεται το ρίσκο για ύφεση

Ενισχύονται οι φόβοι για αρνητική μεταβολή του ΑΕΠ στην Ευρώπη μέσα στο τρίτο τρίμηνο. Βουτιά του ευρώ σε χαμηλό 20ετίας. Συνεχείς η πίεση από τις υψηλές τιμές φυσικού αερίου. «Καταιγίδα» προβλέπει η Τράπεζα της Αγγλίας.

Το φάσμα της ύφεσης γίνεται όλο και πιο απειλητικό για τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, που βυθίζονται όλο και χαμηλότερα τις τελευταίες ώρες, καθώς έχουν ξεπεράσει το 1% και οι απώλειες στα futures των βασικών αμερικανικών δεικτών. Το ευρώ έχει γίνει βαρόμετρο των ανησυχιών για επερχόμενη ύφεση, χάνοντας περισσότερο από 1% και υποχωρώντας στα 1,02 δολ., σε χαμηλό 20ετίας.

Λίγο πριν τις 15.30, οι απώλειες του ευρωπαϊκού δείκτη Stoxx 600 είχαν αυξηθεί στο 1,8%, με τον τραπεζικό δείκτη να χάνει σχεδόν 2%, καθώς οι τράπεζες θεωρούνται ως πλέον εκτεθειμένος κλάδος στην επιδείνωση του μακροοικονομικού περιβάλλοντος. Πάνω από 1% υποχωρούσαν τα futures του Dow Jones και του S&P 500, που επανέρχονται σήμερα σε διαπραγμάτευση μετά την αργία της 4ης Ιουλίου.

Στην Αθήνα, ο Γενικός Δείκτης έχασε χωρίς αντίσταση τις 800 μονάδες και πλησίαζε τις 790, υποχωρώντας κατά 1,9%, ενώ οι τραπεζικές μετοχές συνέχισαν τη βουτιά τους, με τον κλαδικό δείκτη να χάνει περίπου 4%.

Η αγορά συναλλάγματος περιόρισε τα στοιχήματα σε αυξήσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ και το ευρώ υποχώρησε σε χαμηλό 20ετίας, καθώς υπάρχουν ενδείξεις σοβαρής επιβράδυνσης της οικονομικής δραστηριότητας. Αντίθετα, ο δείκτης δολαρίου εκτινάχθηκε 1,1% στα 106,24, σε υψηλό δύο δεκαετιών, καθώς πρόκειται για το νόμισμα που προτιμούν οι επενδυτές σε περιόδους έντονης οικονομικής αβεβαιότητας.

Ο σύνθετος δείκτης υπευθύνων προμηθειών, PMI, που καταρτίζεται από την S&P Global, υποχώρησε στην ευρωζώνη σε χαμηλό 16 μηνών, υποδηλώνοντας ότι ο ρυθμός της οικονομικής ανάπτυξης θα περιορισθεί σε μόλις 0,2% το β' τρίμηνο. Η αδυναμία στις νέες παραγγελίες και η κάμψη της εμπιστοσύνης υποδηλώνουν ότι θα έρθουν χειρότερα το τρέχον τρίμηνο.

Οι φόβοι ύφεσης ήταν επίσης εμφανείς στις αγορές εμπορευμάτων, όπου τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης στα μέταλλα έχασαν έδαφος. Τα συμβόλαια χαλκού υποχώρησαν στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 16 μηνών.

Η είδηση ότι οι εργαζόμενοι σε υπεράκτιες εγκαταστάσεις φυσικού αερίου και πετρελαίου στη Νορβηγία άρχισαν απεργία την Τρίτη, που θα μειώσει την παραγωγή, επέτεινε τους φόβους για ελλείψεις στον εφοδιασμό της Ευρώπης. Η τιμή του φυσικού αερίου στην Ολλανδία συνέχισε την άνοδό της, φθάνοντας σήμερα στα 167 ευρώ ανά μεγαβατώρα, με αύξηση κατά 2,5% από χθες.

«Όλοι ετοιμάζονται να απενεργοποιηθεί ο Nord Stream και η Ρωσία έχει ήδη διαμηνύσει ότι θα χρησιμοποιήσει το φυσικό αέριο σαν όπλο. Επομένως, αυτό πλήττει πραγματικά την ανταγωνιστικότητα της γερμανικής βιομηχανίας», δήλωσε στο Reuters ο Τζόρνταν Ρότσεστερ, αναλυτής αγοράς συναλλάγματος στη Nomura.

Στοιχεία ερευνών την Τρίτη έδειξαν ότι η ανάπτυξη των επιχειρήσεων σε ολόκληρη την ευρωζώνη επιβραδύνθηκε περαιτέρω τον περασμένο μήνα και οι πρόδρομοι δείκτες έδειξαν ότι η περιοχή θα μπορούσε να διολισθήσει σε αρνητική μεταβολή αυτό το τρίμηνο, καθώς η κρίση του κόστους ζωής διατηρεί τους καταναλωτές επιφυλακτικούς.

Στις αμερικανικές αγορές, η αρχική άνοδος των futures δεν κράτησε πολύ, καθώς η αναταραχή στις αγορές του φυσικού αερίου εξανέμισε τη συγκρατημένη αισιοδοξία που είχε δημιουργήσει ο σχεδιασμός της Ουάσιγκτον για μείωση δασμών σε κινεζικά προϊόντα, που είχαν επιβληθεί από τον Τραμπ, σε μια προσπάθεια συγκράτησης του πληθωρισμού.

Οι αγορές περιμένουν μέσα στην εβδομάδα τη δημοσίευση πρακτικών από τη Fed και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ενώ την Παρασκευή δημοσιεύονται κρίσιμα στοιχεία στις ΗΠΑ για την απασχόληση.

Προειδοποίηση από την Τράπεζα της Αγγλίας για «καταιγίδα»

Εν τω μεταξύ, η Τράπεζα της Αγγλίας (BoE) προειδοποίησε σήμερα ότι οι οικονομικές προοπτικές για τη Βρετανία και τον  κόσμο έχουν επιδεινωθεί από την αρχή του έτους και προέτρεψε τις τράπεζες να αυξήσουν τα κεφαλαιακά αποθέματα ασφαλείας για να διασφαλίσουν ότι θα μπορούσαν να ξεπεράσουν την επερχόμενη «καταιγίδα».

«Οι παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές έχουν επιδεινωθεί σημαντικά. Οι παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές συνθήκες στο σύνολό τους έχουν σφίξει σημαντικά», δήλωσε ο διοικητής της τράπεζας, Τζον Μπέιλι σε συνέντευξη Τύπου μετά τη δημοσίευση της εξαμηνιαίας έκθεσης χρηματοπιστωτικής σταθερότητας (FSR). Οι εξελίξεις γύρω από τον πόλεμο στην Ουκρανία θα είναι επίσης καίριας σημασίας, τονίζει η BoE.

Οι βρετανικές τράπεζες είναι σε καλή θέση για να αντιμετωπίσουν ακόμη και μια σοβαρή οικονομική ύφεση, ανέφερε η BoE. Τόνισε ότι οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας -αν και εξακολουθούν να είναι ισχυροί- αναμένεται να μειωθούν ελαφρώς τα επόμενα τρίμηνα.

Η κεντρική τράπεζα εξέφρασε επίσης ανησυχία για την υγεία των βασικών χρηματοπιστωτικών αγορών, όπως τα αμερικανικά και βρετανικά κρατικά ομόλογα. «Εν μέσω υψηλής μεταβλητότητας, οι συνθήκες ρευστότητας επιδεινώθηκαν ακόμη και σε αγορές με συνήθως μεγάλη ρευστότητα, όπως τα αμερικανικά και βρετανικά ομόλογα και τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης επιτοκίων», ανέφερε η BoE.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ