ΓΔ: 1054.59 0.84% Τζίρος: 89.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΧΑΕ, Γιάννος Κοντόπουλος

«Ψαλίδι» σε φόρους για να γυρίσουν οι Έλληνες επενδυτές στο ΧΑ

Ποιοι φόροι προτείνεται από τη διοίκηση του ΧΑ να μειωθούν ως κίνητρο στους Έλληνες επενδυτές. Τι σχεδιάζει ο νέος πρόεδρος, Γ. Κοντόπουλος για την αναβάθμιση του θεσμού. Road show με συμμετοχή του πρωθυπουργού.

Για μια συστράτευση όλων των εμπλεκόμενων παραγόντων, από την πολιτεία και το θεσμικό πλαίσιο έως και όλους τους κρίκους της επενδυτικής κοινότητας που θα πρέπει να εργαστούν για να βοηθήσουν στην αναστήλωση του ελληνικού χρηματιστηρίου ως επενδυτικού θεσμού μίλησε χθες ο νέος πρόεδρος του Χ.Α. Γιάννος Κοντόπουλος.

Στόχος είναι να τονωθεί το κύρος της αγοράς προς τους ξένους επενδυτές, αλλά παράλληλα να τονιστεί η ελκυστικότητα και οι ευκαιρίες που παρουσιάζονται στους Έλληνες επενδυτές, που εδώ και πολλά χρόνια ουσιαστικά απέχουν από το θεσμό, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Κοντόπουλος στην πρώτη του συνάντηση με δημοσιογράφους.

Η διοίκηση του Χ.Α. προσβλέπει στο εκτόπισμα των διεθνών κεφαλαίων, αλλά δείχνει να εστιάζει και στους εσωτερικούς πυλώνες στήριξης, με την προσέλκυση νέας γενιάς επενδυτών που θα δώσουν νέα δυναμική στο θεσμό, παράλληλα με την εισαγωγή νέων και δυναμικών εταιρειών που θα ανεβάσουν την κεφαλαιοποίηση της αγοράς και θα ενισχύσουν το κύρος της.

«Είναι ένα ασύμμετρο στοίχημα το Χρηματιστήριο», τόνισε ο κ. Κοντόπουλος, δίνοντας το στίγμα της μεγάλης πρόκλησης της αναστήλωσης του επίσημου επενδυτικού θεσμού της χώρας, μια διαδικασία που περιλαμβάνει μια ολόκληρη αλυσίδα παραγόντων που πρέπει να συνεργαστούν και να συμπράξουν.

Οι πέντε άξονες στρατηγικής και οι φόροι

Ο νέος επικεφαλής του Χ.Α. αναφερόμενος στον κεντρικό στόχο του Χρηματιστηρίου Αθηνών τόνισε πως είναι να αποτελεί πηγή άντλησης κεφαλαίων για τις ελληνικές επιχειρήσεις, να διαμορφωθεί ελκυστικό περιβάλλον για την κινητοποίηση των αποταμιεύσεων των επενδυτών και να γίνει πόλος έλξης ξένων επενδυτών.

Αναφερόμενος στους πέντε βασικούς άξονες της στρατηγικής ανέφερε:

α) την ενίσχυση της συναλλακτικής δραστηριότητας (το σπάσιμο του φαύλου κύκλου απαξίωσης με υποστήριξη της δημιουργίας κεφαλαίου για εγχώριους και διεθνείς επενδυτές και την υποστήριξη ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας).

β) Αύξηση εσόδων από υφιστάμενες και νέες ανταγωνιστικές υπηρεσίες

γ) Βελτίωση λειτουργικού μοντέλου

δ) Βέλτιστη εξυπηρέτηση των διεθνών πελατών

ε) Εστίαση στην ψηφιακή καινοτομία

Αυτά θα γίνουν μέσω νέων ποιοτικών εισαγωγών, εκδόσεων ομολόγων και Joint Listings, παροχή κινήτρων για αύξηση της διασποράς και βελτίωση της τιμολογιακής πολιτικής. Επίσης θα γίνει μέσω της εξωστρέφειας αλλά και της ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας.

Παράλληλα, αναφέρθηκε σε μια σειρά προτεινόμενων κινήτρων για την κινητοποίηση των κεφαλαίων όπως η εξίσωση Ελλήνων και ξένων επενδυτών στην φορολόγηση τόκων εταιρικών ομολόγων που τώρα έχουν μεγάλη απόκλιση, η μείωση φορολογίας συγκέντρωσης κεφαλαίων και η μείωση φόρου συναλλαγών (από 0,02% στο 0,01%, κάτι που προωθεί και το υπουργείο Οικονομικών).

Για την ενίσχυση της ζήτησης επενδύσεων από Έλληνες ο κ. Κοντόπουλος προτείνει τη δημιουργία ειδικού αποταμιευτικού λογαριασμού για νέους, το θεσμό του επενδυτικού κουμπαρά με δυνατότητα αυτοδιαχείρισης, τήρηση δυναμικής των ΤΕΑ ως ανερχόμενη κατηγορία μακροχρόνιων Ελλήνων επενδυτών.

Επίσης μίλησε για την καθιέρωση κινήτρων για εισαγωγή μετοχών στις αγορές του Χρηματιστηρίου Αθηνών, επέκταση κινήτρων για επενδύσεις σε εταιρείες της Εναλλακτικής Αγοράς (ΕΝ.Α.) και καθιέρωση κινήτρων για μείωση κόστους παραμονής στις αγορές του Χ.Α.

Αναφερόμενος στις κινήσεις εξωστρέφειας, ο επικεφαλής του Χ.Α. τόνισε ότι φέτος θα πραγματοποιηθεί – με αναβαθμισμένο χαρακτήρα και τη συμμετοχή του πρωθυπουργού – το road show στο Λονδίνο στις 28 και 29 Νοεμβρίου με τη συνδρομή της Morgan Stanley και την παρουσία των ισχυρότερων εισηγμένων εταιρειών αλλά και αρκετών μη εισηγμένων.

Ανάμεσα στις προτάσεις που θα κάνει προς το υπουργείο ο κ. Κοντόπουλος μαζί με το επιτελείο στελεχών του ομίλου ΕΧΑΕ είναι και πολλά κανονιστικά θέματα που πρέπει να διορθωθούν ώστε να απελευθερώσουν ζωτικές δυνάμεις της αγοράς, όπως π.χ. είναι ο εξωχρηματιστηριακός δανεισμός.

Επίσης αναφέρθηκε στην προώθηση του χρηματοοικονομικού αλφαβητισμού που θα βοηθήσει να δημιουργηθεί μια νέα γενιά επενδυτών και να υπάρξει διαφορετική προσέγγιση και κουλτούρα προς την έννοια της επένδυσης στο χρηματιστήριο και στις μετοχές.

Παράλληλα αναφέρθηκε και στις δυνατότητες που υπάρχουν να αξιοποιηθούν αξίες μέσω της χρηματιστηριακής αγοράς, όπως τα πολλά ακίνητα του ΕΦΚΑ που θα μπορούσε να δημιουργήσει μια ΑΕΕΑΠ (Ανώνυμη Εταιρεία Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας) και κατόπιν να την εισάγει στο χρηματιστήριο, αποκομίζοντας σημαντικά κεφάλαια για την ανακαίνιση και αναβάθμιση πολλών εξ αυτών των ακινήτων.

Νέες εισαγωγές, Εναλλακτική Αγορά και ΔΑΑ

Στις κινήσεις για την προσέλκυση νέων εταιρειών προς το χρηματιστήριο ο κ. Κοντόπουλος τόνισε ότι απαιτείται ισχυρή προσπάθεια, την οποία δεν αφήνει πλέον μόνο σε τραπεζικά στελέχη ή στελέχη χρηματιστηριακών. Τόνισε ότι έχει ήδη ξεκινήσει συναντήσεις με διοικήσεις εν δυνάμει εισηγμένων εταιρειών, μαζί με την πρόεδρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς αλλά και τέσσερα στελέχη του investment banking, δίνοντας μια ολιστική κατάσταση για τις δυνατότητες και τα οφέλη που μπορεί να προσδώσει μια εισαγωγή στο χρηματιστήριο.

Για την Εναλλακτική Αγορά ο κ. Κοντόπουλος τόνισε ότι μπορεί να παίξει πολύ εποικοδομητικό ρόλο, όπως το έχει ήδη κάνει καθώς εταιρείες όπως Entersoft, Epsilon Net και Alpha Trust μεταπήδησαν από την ΕΝ.Α. στην Κύρια Αγορά, έχοντας εξαιρετική πορεία έκτοτε.

Ο ίδιος δεν παρέλειψε να επισημάνει τη σημασία μιας ενδεχόμενης αναβάθμισης της ελληνικής οικονομίας –άρα και του χρηματιστηρίου, σημειώνοντας πως «τα κριτήρια παραμένουν λίγο θολά. Κάποια περνούν από το δικό μας χέρι, κάποια όχι. Εμείς έχουμε κάνει σημαντική δουλειά τους τελευταίους μήνες.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Κοντόπουλος τόνισε πως είναι πολύ θετική εξέλιξη που η κυβέρνηση βλέπει θετικά την εισαγωγή του 30% του Διεθνούς Αεροδρομίου Αθηνών στο ελληνικό χρηματιστήριο, καθώς – αν πραγματοποιηθεί αυτή η εισαγωγή – θα δώσει κύρος στην αγορά, θα αυξήσει την κεφαλαιοποίηση και θα δώσει την ευκαιρία σε πολλούς επενδυτές να συμμετάσχουν έστω και έμμεσα στην επιτυχία που σημειώνει ο τουρισμός.

Ρεκόρ 15ετίας στην κερδοφορία των εισηγμένων

Κάνοντας μια μικρή αναδρομή στην πρόσφατη «συγκομιδή» του χρηματιστηρίου Αθηνών, τόνισε πως το Χ.Α. έως τώρα το 2022 έχει δείξει αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα καθώς είναι περίπου στο -5%, όταν δείκτες όπως ο DAX ή ο Stoxx 600 βρίσκονται στο -15% ή -20%. Επίσης, τόνισε πως άλλες περιφερειακές αγορές όπως της Τσεχίας και άλλων χωρών, έχουν ακόμη μεγαλύτερη πτώση.

Αναφέρθηκε στο ρεκόρ τζίρου των εισηγμένων το 2021 που έφτασε στα 69 δισ. ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση κατά 30,5% έναντι της προηγούμενης χρονιάς, αλλά και στο ρεκόρ 15ετίας στην κερδοφορία των εισηγμένων πέρυσι. Παράλληλα τόνισε ότι και η φετινή χρήση πάει πολύ καλά, ενώ αναφορικά με το 2021 θύμισε ότι οι εισηγμένες άντλησαν 8,2 δισ. ευρώ από αυξήσεις κεφαλαίου και ομόλογα, πετυχαίνοντας ρεκόρ, αν εξαιρέσουμε κάποιες χρονιές ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

Συνάμα, αναφέρθηκε στις δύο φετινές εισαγωγές στο Χ.Α. των Μπλε Κέδρος και Dimand, σημειώνοντας πως η πρώτη άντλησε 16 εκατ. ευρώ και η δεύτερη 98 εκατ. ευρώ, αποτελώντας την πιο μεγάλη εισαγωγή από το 2007 όταν η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή είχε αντλήσει 230 εκατ. ευρώ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Τρίμηνο μεγάλων κερδών στο Χρηματιστήριο παρά τη διόρθωση του Μαρτίου

Πάνω από 13% η άνοδος του Γενικού Δείκτη, έως 43,7% οι αποδόσεις σε μεγάλη και μεσαία κεφαλαιοποίηση. Μόνο πέντε μετοχές διασώθηκαν από τη γενική υποχώρηση του Μαρτίου. Ο πολιτικός κίνδυνος και οι ελπίδες αναβάθμισης.
Xrimatistirio, Markets, Stocks, Metoxes
ΑΓΟΡΕΣ

Το Χρηματιστήριο, το πολιτικό ρίσκο και τα αντίβαρα από την οικονομία

Οι φόβοι για την επόμενη ημέρα των εκλογών και η «ψήφος εμπιστοσύνης» με 19,1 για τα ελληνικά ομόλογα. Γιατί η Goldman Sachs επαναφέρει στο προσκήνιο την πιθανότητα ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας στις 21 Απριλίου.
Agores, Metoxes, Stocks, Markets, Xrimatistirio
ΑΓΟΡΕΣ

Ώθηση ανάκαμψης στο Χρηματιστήριο από τα ομόλογα και την Goldman Sachs

Η επιτυχημένη έκδοση 5ετών ομολόγων με προσφορές άνω των 19 δισ. ευρώ και η εκτίμηση της Goldman για πιθανή αναβάθμιση στις 21 Απριλίου έφεραν τον Γενικό Δείκτη 0,70% υψηλότερα. Κέρδη άνω του 3% για ΟΤΕ, Τέρνα Ενεργειακή.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Αντέδρασε το ΧΑ με αιχμή τις τράπεζες, αλλά με πολύ μειωμένο τζίρο

Η αποκατάσταση σχετικής ηρεμίας στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα επέτρεψε στον Γενικό Δείκτη να κερδίσει σήμερα 1,43%, ενώ ο τραπεζικός ενισχύθηκε κατά 2,59%. Προβληματίζει η νέα μείωση των συναλλαγών, κάτω και από τα 50 εκατ. ευρώ.
Markets, Stocks, Agores, Xrimatistirio, Omologa
ΑΓΟΡΕΣ

Ενδείξεις σταθεροποίησης στις αγορές, άμυνα για τις 1.000 μονάδες στο ΧΑ

Θετικά κλεισίματα των αμερικανικών δεικτών την Παρασκευή και άνοδος των futures στην Ασία δημιουργούν ελπίδες για τις τελευταίες συνεδριάσεις του Μαρτίου. Απώλειες 9,57% «γράφει» μέσα στον Μάρτιο ο Γενικός Δείκτης και 20,83% ο τραπεζικός.